Saugus atsisveikinimo su kompiuteriu būdas – kietojo disko techninė eutanazija

Naujas, greitesnis, galingesnis kompiuteris – gerai, tačiau išleisti iš akių pavojus, kuriuos kelia senasis, būtų didelė klaida. Jei nepasirūpinsite nuorodomis į duomenis ar duomenų pėdsakais, panašiai pavojingas gali būti ir kitas senas Jūsų bičiulis – išmanusis telefonas. Elektronikos platintojų asociacijos (EPA) projektų vadovė Laura Jurevičienė perspėja: jei iš anksčiau naudotų prietaisų tinkamai neišvalysite duomenų, laikysite juos nesaugiai, padovanosite ar parduosite antriniam panaudojimui saugiai neparuošę – tai gali baigtis skaudžiais praradimais ir ašaromis.

Jei nepasirūpinsite nuorodomis į duomenis ar duomenų pėdsakais, panašiai pavojingas gali būti ir kitas senas Jūsų bičiulis – išmanusis telefonas. <br>123RF nuotr. 
Jei nepasirūpinsite nuorodomis į duomenis ar duomenų pėdsakais, panašiai pavojingas gali būti ir kitas senas Jūsų bičiulis – išmanusis telefonas. <br>123RF nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 24, 2020, 1:07 PM, atnaujinta Jan 24, 2020, 1:11 PM

Išgauti duomenis – itin paprasta

„Net nelabai didelės kvalifikacijos IT specialistai ar netgi mėgėjai šiandien nesunkiai gali išgauti duomenis iš senų skaitmeninių įrenginių. Deja, ištrintiems duomenims atkurti kartais užtenka panaudoti specialią įrangą. Dėl to ypač pavojinga seną skaitmeninį įrenginį atiduoti nepažįstamiems asmenims. Kartais pasitaiko skelbimų apie superkamus senus kompiuterius, ir kartais žmonės susigundo. Nesaugu yra seną kompiuterį padovanoti neatsakingiems asmenims – jie vieną dieną gali visiškai nesaugiai atsisveikinti su tokiu jiems patikėtu įrenginiu. Kitas viliojantis ir labai pavojingas sprendimas – parduoti už neblogą kainą panaudotą kompiuterį, visiškai pamirštant pavojus duomenų saugai“, – aiškina EPA atstovė L. Jurevičienė.

Ji atkreipia dėmesį, kad elektronikos atliekų rinkoje yra įvairių suinteresuotų asmenų: kai kuriems panaudotus skaitmeninius įrenginius superkantiems ar surenkantiems žmonėms rūpi vertingi kompiuterių komponentai, pavyzdžiui, retieji metalai, kitiems – pagal duomenų liekanas atkuriama informacija. Tik nedidelė dalis licencijuotų elektronikos atliekų tvarkytojų ir įgaliotų surinkimo ir tvarkymo organizatorių, tarp kurių yra ir EPA, atsako už saugų senų prietaisų sutvarkymą. Galutinis tokio tvarkymo tikslas – tausojant aplinką, žmonių sveikatą bei mažinant poveikį klimato kaitai, perdirbti elektronikos atliekas bei, laikantis žiedinės ekonomikos principo, kiek įmanoma daugiau jų sugražinti į gamybą pakartotiniam panaudojimui.

Pasak L. Jurevičienės, nepakanka iš telefono įprastu būdu ištrinti telefono numerius, elektroninius laiškus ir senas nuotraukas, nes ir juos galima atkurti. Panaudotuose mobiliuosiuose telefonuose, su kuriais atsisveikiname, nederėtų nerūpestingai palikti ir micro-SD atminties kortelių. Jau nekalbant apie atvejus, kai žmonės parduoda ar išmeta panaudotus telefonus su atviromis elektroninio pašto paskyrų prieigomis: tai atveria duris į įvairias asmens interneto paskyras ir neviešinamą asmeninę informaciją.

Kietąjį diską – į specialų smulkintuvą

„Jei nutarėte atsisveikinti su kietąjį diską turinčiu įrenginiu, verta pagalvoti apie saugiausią variantą – susmulkinti šį kietąjį diską. Šią procedūrą atlieka specializuotis perdirbimo įmonės, jos turi specialius smulkintuvus. Tokia saugi išeitis būtų ypač aktuali įmonėms, naudojančioms daug duomenų ir atsakingai vertinančioms savo duomenų saugumą. Tuos, kurie pasirūpino savo kompiuterio kietojo disko duomenų saugumu, tačiau yra nutarę jį išmesti, kviestume pasinaudoti ir specializuotais smulkiajai elektronikai skirtais EPA konteineriais, kuriuos galima rasti prekybos centruose, elektronika prekiaujančiose parduotuvėse, bibliotekose ir kitur“, – aiškina EPA projektų vadovė.

Neprarasti budrumo, atsisveikinant su senu kompiuteriu ar telefonu, pataria ir Nacionalinio kibernetinio saugumo centro prie Krašto apsaugos ministerijos specialistai:

„Vienintelis būdas užtikrintai neprarasti duomenų atsisakant prietaiso – jo fizinis sunaikinimas. Reikėtų taip pat įvertinti ir duomenų jautrumą. Atsižvelgiant į įrenginio tipą, jei visgi nenorite fiziškai sunaikinti įrenginio, yra keli būdai pašalinti duomenis. Dažniausiai tvarkingai iš kompiuterio pašalinti duomenis naudojami „disk wiping, secure erase“ metodai. Planšetėms, telefonams taikytinos funkcijos yra „hard reset“ arba „standard factory reset“, išėmus naudojamą atminties kortelę, jei prietaisas ją turi“, – sako Nacionalinio kibernetinio centro direktorius dr. Rytis Rainys.

Jis taip pat pastebi, kad piktavaliai, siekdami neteisėtai išgauti ir kenkėjiškais tikslais panaudoti asmeninius duomenis, atsižvelgia į įvairius žmogiškuosius faktorius. Taikant socialinės inžinerijos principus, išnaudojamas žmonių noras gauti ką nors nemokamai ar kaip dovaną, dar kiti žmonės pasiduoda gąsdinimams, grasinimams.

Kviečia būti sąmoningais ir atsakingais

„Neapdairus ir neatsargus elgesys kibernetinėje erdvėje, sąmoningumo, kompetencijų trūkumas taip pat vis dar yra opi problema, dėl to prarandami ar pavagiami duomenys, nukenčiama nuo sukčių“, – sako dr. R. Rainys.

EPA projektų vadovė L. Jurevičienė įvardija pagrindinius žingsnius, saugiai atsisveikinant su kompiuteriu arba telefonu:

  • Išsisaugokite kompiuterio ar telefono duomenų kopiją. Tam tiks išorinis duomenų kaupiklis arba duomenų saugykla virtualioje erdvėje – vadinamasis debesis.
  • Kreipkitės į įmonę, galinčią atlikti kietojo disko fizinio sunaikinimo (susmulkinimo) paslaugą.
  • Sunaikinę kietąjį diską, palikite skaitmeninį įrenginį specialiame elektronikos atliekų konteineryje. Jei netinkamomis sąlygomis laikysite seną skaitmeninį įrenginį namuose, sandėliuke ar išmesite netinkamai, jis gali tapti toksiškais teršalais bei turėti neigiamą poveikį sveikatai ir aplinkai.
  • Kietojo disko neturinčiam skaitmeniniam įrenginiui pritaikykite gamyklinių nustatymų atkūrimo funkciją.
  • Daug duomenų naudojančios ir už juos atsakingos įmonės galėtų įsigyti programinę įrangą, galinčią negrįžtamai panaikinti duomenis skaitmeniniuose įrenginiuose.

Nacionalinis kibernetinio saugumo centras (NKSC) ragina tiek įmones, organizacijas, tiek pavienius asmenis, pastebėjusius kenkėjišką veiklą, susijusią su kibernetine erdve, faktus pateikti NKSC vertinimui www.nksc.lt. Šiame puslapyje taip pat pateikiami ir įvairūs patarimai, kaip saugiai elgtis kibernetinėje erdvėje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.