Protestuodami prieš lėšų švaistymą, programuotojai sukūrė kelių rinkliavų programą

Protestuodami dėl brangaus valstybės vykdyto viešojo pirkimo, šešiasdešimt programuotojų Prahoje sukūrė ir įdiegė IT sistemą, skirtą prekybai virtualiais kelių rinkliavų lipdukais, sekmadienį pranešė akcijos organizatoriai.

 Protestuodami dėl brangaus valstybės vykdyto viešojo pirkimo, šešiasdešimt programuotojų Prahoje sukūrė ir įdiegė IT sistemą, skirtą prekybai virtualiais kelių rinkliavų lipdukais.<br> A. Barzdžiaus nuotr.
 Protestuodami dėl brangaus valstybės vykdyto viešojo pirkimo, šešiasdešimt programuotojų Prahoje sukūrė ir įdiegė IT sistemą, skirtą prekybai virtualiais kelių rinkliavų lipdukais.<br> A. Barzdžiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 27, 2020, 1:35 PM

Iš pradžių Čekijos milijardieriaus, ministro pirmininko Andrejaus Babiso vadovaujama vyriausybė sudarė 401 mln. kronų (16 mln. eurų) vertės sandorį su bendrove „Asseco Central Europe“ dėl IT sistemos tiekimo.

Visgi tokia kaina paskatino vienos Prahoje įsikūrusios IT bendrovės vadovą, verslininką Tomasą Vondraceką sutelkti programuotojus šalyje ir užsienyje bei pasiūlyti vyriausybei nemokamai IT sistemą.

„Mus skatino noras pasipriešinti sistemai, kuri per brangiai įkainoja vyriausybės sudaromas sutartis, piktnaudžiaujama kliento neišmanymu ir švaisto mūsų pinigus“, – sekmadienį žurnalistams pareiškė T. Vondracekas.

„Asseco Central Europe“ laimėjo ketverių metų trukmės sutartį be atviro konkurso.

Dėl kilusio skandalo transporto ministras Vladimiras Kremlikas pirmadienį buvo priverstas atsistatydinti, o „Asseco Central Europe“ pareiškė norinti pasitraukti iš sutarties nereikalaudamas jokios kompensacijos.

Nemokamą IT sistemą sudaro dvi elektroninės parduotuvės ir mobiliosios „Android“ ir „iOS“ programos su nuorodomis į mokėjimo vartus, leidžiančios vairuotojams gauti virtualius lipdukus, o ne įprastas vinjetes, kurios šiuo metu klijuojamos ant transporto priemonių priekinio stiklo.

Savanoriai iš užsienio padėjo parengti sistemą ir keliomis kitomis kalbomis, įskaitant slovakų, lenkų ir ispanų kalbas, pažymėjo T. Vondracekas.

„Taip pat esame gavę pasiūlymą parengti japonišką variantą. Jei kas nors važiuotų iš Japonijos į Čekijos Respubliką, jis galėtų įsigyti lipduką gimtąja kalba“, – šyptelėjo T. Vondracekas.

A. Babisas pareiškė, kad vyriausybė naudosis sistema, jei ji išlaikys bandymus ir pridūrė, kad paskelbs konkursą ieškodamas įmonės, kuri valdys ir prižiūrės sistemą.

„Manau, kad galime rasti būdą pradėti naudoti sistemą <...> iki gruodžio 1 dienos“, – pareiškė vyriausybės pareigūnas Vladimiras Dzurilla.

A. Babisas tapo ministru pirmininku po to, kai jo judėjimas ANO laimėjo visuotinius rinkimus 2017 metais, vykdydamas antikorupcinę kampaniją.

Visgi Slovakijoje gimęs maisto produktų, chemijos ir žiniasklaidos magnatas bei ketvirtasis turtingiausias, pasak žurnalo „Forbes“, šalies žmogus A. Babisas pats susiduria su policijos kaltinimais dėl įtariamo sukčiavimo, susijusio su ES subsidijomis, ir ES tyrimu dėl savo dvigubo politiko ir verslininko vaidmens.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.