Dviem Lietuvos mokslininkėms bus skirtos prestižinės premijos

„L’Oréal Baltic“ pradeda paraiškų tarptautinės programos „Moterims moksle“ (angl. „Women in Science“) priėmimo procesą trijose Baltijos šalyse. 16-ą kartą Latvijoje ir ketvirtą kartą Estijoje bei Lietuvoje septynioms Baltijos šalių mokslininkėms, įvertinant jų indėlį į mokslą, bus skirtos 6 tūkst. eurų premijos. Be to, trys dalyvės iš kiekvienos Baltijos šalies gaus prestižinį „L’Oréal-UNESCO For Women in Science“ kylančių talentų apdovanojimą.

 Tai vienintelė paramos programa mokslininkėms Baltijos šalyse. Ši programa skatina Baltijos šalių mokslininkių profesinį tobulėjimą, padėdama joms siekti naujų tikslų ir kurti naudą tiek mokslo, tiek visuomenės labui.<br> Janio Salinso nuotr.
 Tai vienintelė paramos programa mokslininkėms Baltijos šalyse. Ši programa skatina Baltijos šalių mokslininkių profesinį tobulėjimą, padėdama joms siekti naujų tikslų ir kurti naudą tiek mokslo, tiek visuomenės labui.<br> Janio Salinso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2020-01-30 12:29

„Mokslo moterims“ programa yra viena geriausių UNESCO ir privataus sektoriaus bendrų iniciatyvų, puikus verslo ir mokslo bendradarbiavimo bei socialinės atsakomybės pavyzdys, skatinantis jaunas moteris rinktis mokslininkės profesiją, padedantis jaunoms mokslininkėms likti moksle, įveikiant kritinius gyvenimo etapus ir skatinantis visuomenę vertinti mokslo svarbą bendros gerovės kūrimui“, – teigia Lietuvos nacionalinės UNESCO komisijos generalinė sekretorė Asta Junevičienė.

Nuo šių metų sausio 27 iki kovo 6 dienos Baltijos šalių mokslininkės yra kviečiamos teikti paraiškas „Moterims moksle“ programai internetinėje svetainėje www.forwomeninscience.com.

Atidžiai įvertinus Latvijos, Lietuvos ir Estijos mokslininkių pateiktas paraiškas, po vieną prizą kiekvienoje iš Baltijos šalių bus skirta mokslų daktarėms iki 40 metų amžiaus, taip skatinant jų mokslinius pasiekimus gyvybės, aplinkos, fizikos ir inžinerijos mokslų srityse. Papildomai bus skirti du prizai Latvijos ir po vieną Lietuvos bei Estijos doktorantėms iki 33 metų amžiaus, taip skatinant užbaigti jų vykdomus disertacijų tyrimus gyvybės, aplinkos, fizikos bei inžinerijos mokslų srityse.

Nuo šios „L’Oréal Baltic“ programos pradžios Latvijoje 2005 metais, už nuopelnus moksle buvo įvertintos 45 Latvijos mokslininkės. Ketvirtus metus iš eilės programa vykdoma ir kitose Baltijos šalyse, už indėlį į mokslą jau apdovanotos keturios Lietuvos ir keturios Estijos tyrėjos.

Pernai 6 tūkst. eurų vertės premijas pelnė septynios programoje dalyvavusios Baltijos šalių mokslininkės. Lietuvoje buvo įvertintos dvi tyrėjos, viena iš jų – VU GMC doktorantė Milda Alksnė. Įvertinimo sulaukė jos pastangos sukurti dirbtinį kaulinio audinio transplantą, kuris būtų pritaikomas atkuriant kaulinio audinio pažeidimus žmogaus organizme. Taip pat pernai buvo įvertintas dr. Jurgitos Skiecevičienės projektas, kurio tikslas – nustatyti kraujyje cirkuliuojančius biožymenis, tinkamus neinvazinei skrandžio vėžio diagnostikai, stebėsenai ir prognozei.

Latvijoje programą įsteigė „L’Oréal Baltic“ draugijos globėja, buvusi Latvijos Respublikos Prezidentė (1999-2007 m.) Vaira Vike-Freiberga. Šiandien „L’Oréal Baltic“ programa „Moterims moksle“ yra įgyvendinama bendradarbiaujant su Latvijos, Estijos ir Lietuvos mokslų akademijomis ir nacionalinėmis UNESCO komisijomis šiose šalyse.

Tai vienintelė paramos programa mokslininkėms Baltijos šalyse. Ši programa skatina Baltijos šalių mokslininkių profesinį tobulėjimą, padėdama joms siekti naujų tikslų ir kurti naudą tiek mokslo, tiek visuomenės labui.

Tarptautinė „Moterims moksle“ programa buvo pradėta 1998 metais. Nuo tada „L’Oréal“ įmonių fondas ir Jungtinių Tautų švietimo, mokslo ir kultūros organizacija UNESCO įsipareigojo padidinti dirbančių moterų su moksliniais tyrimais skaičių. Pastaruosius dvidešimt dvejus metus „L’Oréal-UNESCO Mokslo moterims“ programa veikia tam, kad pagerbtų ir lydėtų moteris tyrėjas jų svarbiausiais gyvenimo momentais, reikšmingai prisidedant prie mokslo raidos ir lyčių lygybės šioje srityje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.