Netikėta: britų valdžia atskleis apie NSO sukauptus duomenis

Nuo šeštojo dešimtmečio pradžios iki 2009 m. Didžiosios Britanijos gynybos ministerijos departamentas dokumentavo ir tyrė NSO pranešimus. Dabar, praėjus daugiau nei dešimtmečiui nuo programos pabaigos, daugelis tų anksčiau įslaptintų bylų apie NSO pastebėjimus pirmą kartą bus paskelbtos visuomenei, rašo „Live Science“.

 Praėjus daugiau nei dešimtmečiui nuo programos pabaigos, daugelis tų anksčiau įslaptintų bylų apie NSO stebėjimus pirmą kartą bus paskelbtos visuomenei.<br> 123RF iliustr.
 Praėjus daugiau nei dešimtmečiui nuo programos pabaigos, daugelis tų anksčiau įslaptintų bylų apie NSO stebėjimus pirmą kartą bus paskelbtos visuomenei.<br> 123RF iliustr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 5, 2020, 7:59 AM, atnaujinta Feb 5, 2020, 8:12 AM

Anksčiau kai kurie ministerijos failai apie NSO buvo paskelbti internete Didžiosios Brtanijos nacionalinio archyvo svetainėje, pranešė „The Telegraph“. Vis dėlto visos departamento NSO ataskaitos šiais metais bus paskelbtos „tam skirtame gov.uk internetiniame tinklalapyje“, – „The Telegraph“ pasakojo Didžiosios Britanijos karališkųjų oro pajėgų (RAF) atstovas.

Šis sprendimas buvo priimtas po to, kai britų naujienų agentūra „PA Media“ pateikė prašymą dėl NSO failų remiantis Informacijos laisvės įstatymu, rašo „The Telegraph“. Ministerijos pareigūnai nutarė „geriau skelbti šiuos įrašus, o ne tęsti dokumentų siuntimą į Nacionalinį archyvą“, – sakė RAF atstovas.

Remiantis šalies nacionaliniu archyvu, susidomėjimas NSO Didžiojoje Britanijoje kilo maždaug šeštajame dešimtmetyje, ir dėl šio reiškinio net buvo sukurta Skraidančių lėkščių darbo grupė (angl. Flying Saucer Working Party). Šeštojo dešimtmečio pradžioje NSO netgi patraukė ministro pirmininko Winstono Churchillio, dėmesį – 1952 m. jis savo oro ministrui atsiuntė žinutę: „Su kuo susijęs visas šitų skraidančių lėkščių dalykas? Ką tai gali reikšti? Kur slypi tiesa?“.

Skraidančių lėkščių darbo grupė padarė išvadą, kad NSO atvejai buvo apgaulės, kliedesiai ar paprasti objektai, kurie buvo neteisingai identifikuoti – ir rekomendavo „toliau netirti praneštų paslaptingų oro reiškinių“. Nepaisant to, kiti Gynybos ministerijos skyriai tęsė oficialų NSO tyrimą Jungtinėje Karalystėje, perkeldami tokią veiklą ir į XXI amžių, pranešė Nacionalinis archyvas.

Paskutinė NSO ataskaita, kurią ministerija turėtų paskelbti internete, datuojama 2009 m., tyrė pranešimus apie pastebėtus NSO, kurie vyko nuo tų metų sausio iki lapkričio pabaigos. Tarp jų buvo „sidabrinė disko formos šviesa“ (pranešta 2009 sausį), „iki 20 oranžinės ir raudonos žybsinčių šviesų“ (pranešta birželį), „didelis ryškus sidabrinis/baltas rutulys/sfera“ (pranešta liepą) ir „trys žibantys auksiniai rutuliai danguje“ (pranešta rugsėjį).

Po to, kai 2009 gruodžio 1 d. ministerija pakeitė tvarką, NSO pastebėjimai nebefiksuojami ir nebetiriami, rašoma pranešime. Tačiau tai, ką britai yra aptikę ir išsiaiškinę – įskaitant daugelį naujausių NSO ataskaitų, kurios anksčiau buvo prieinamos tik kaip spausdintos kopijos – bus paskelbta internete per artimiausius kelis mėnesius, sakė buvęs ministerijos tyrėjas Nickas Pope'as.

„Tarp tų naujų failų turėtų būti keletas įdomių grynuolių“, – „The Express“ sakė N.Pope’as.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.