Ar tikrai Lietuva – interneto piratų šalis?

Kad ir ką begalvotumėte apie savo socialinio burbulo dydį, geriausia vakaro pramoga Lietuvos gyventojams išlieka filmas ar serialas per televiziją. Aktyviai žmonės naudoja ir nemokamas bei mokamas legalaus turinio platformas, o nelegalaus turinio žiūrėjimas sudaro tik nedidelę dalį, rodo „Telia“ užsakymu atliktas tyrimas.

Kad ir ką begalvotumėte apie savo socialinio burbulo dydį, geriausia vakaro pramoga Lietuvos gyventojams išlieka filmas ar serialas per televiziją.  <br>123RF nuotr. 
Kad ir ką begalvotumėte apie savo socialinio burbulo dydį, geriausia vakaro pramoga Lietuvos gyventojams išlieka filmas ar serialas per televiziją.  <br>123RF nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2020-02-07 10:08, atnaujinta 2020-02-07 10:10

„Pasirinkimui kaip, kada ir kokį turinį žiūrėti, įtakos turi įvairūs faktoriai, pradedant amžiumi, gyvenamąja vieta ir baigiant asmeniniais žmonių įpročiais. Visgi aktyviausiai filmus ir serialus žmonės žiūri per televiziją, o tarp jų akivaizdžiai išsiskiria išmaniosios televizijos klientai. Ir tai galima suprasti, juk išmanioji televizija suteikia laisvę rinktis ką ir kada žiūrėti“, – sako „Telia TV“ produkto vadovė Eglė Zaikauskienė.

Renkasi legalų turinį

Filmus bent kartą per savaitę žiūri 8 iš 10, serialus – 6 iš 10 išmaniosios TV vartotojų. Jų įsitraukimas yra maždaug dešimtadaliu didesnis nei kitų rūšių mokamos ar antžeminės TV žiūrovų.

Įdomaus ir aktualaus turinio lietuviai randa ir nemokamose legalaus turinio platformose. Pavyzdžiui, „YouTube“ bent kartą per savaitę žiūri kas antras apklaustasis, o mokamas internetines platformas (HBO, „Netflix“ ir pan.) kasdien ar beveik kiekvieną dieną įsijungia kas dešimtas respondentas. Palyginimui, „piratinėse“ svetainėse tokiu pat dažnumu naršo 6 proc. žmonių.

Beje, žiūrovus galima išrikiuoti ir pagal amžiaus grupes: mokamas internetines platformas kasdien dažniau žiūri 18–24 m. respondentai, nemokamas – 18–34 m. apklaustieji. Nelegalaus turinio svetaines dažniau lanko 25–34 m. žmonės, o filmus per TV kanalus dažniau žiūri 45 metų ir vyresni respondentai.

„Rinktis legalų turinį žmones skatina ir auganti visuomenės branda šiuo klausimu, ir, be abejonės, naujos galimybės. Lietuvoje jau veikia ne viena mokama naujausių filmų videonuoma, lengvai ir paprastai prieinamos legalaus turinio platformos, tokios kaip HBO. Įpročius keičia ir išmanioji televizija – norimą filmą gali susirasti archyve, ji pažiūrėti sau patogiu laiku ir net kelis kartus. Todėl paskatų ieškoti turinio nelegaliai mažėja“, – teigia E. Zaikauskienė.

Be to, pasak jos, legalaus turinio vartojimą turėtų dar labiau paskatinti galimybė pamėgtą išmaniosios televizijos turinį žiūrėti mažuosiuose ekranuose – kompiuteriuose, planšetėse, mobiliuosiuose telefonuose. Sausio mėnesį šią galimybę „Telia“ pristatė visiems esamiems savo klientams – norintiems žiūrėti televiziją mobiliuosiuose įrenginiuose tereikia atsisiųsti „Telia Play“ programėlę.

Tad kokį turinį labiausiai mėgsta Lietuvos TV žiūrovai? Jei grįžę po dienos darbų TV pulteliu šuoliuojate per lietuviškus kanalus, tikėtina, įsijungsite naujienų ar publicistinę laidą – tokį turinį renkasi daugiau nei pusė lietuviškų televizijų žiūrovų. Tokia pati dalis žmonių po darbo mielai renkasi mėgstamą filmą ir serialą. O keturi iš 10 lietuviškos televizijos žiūrovų linkę rinktis pažintines laidas.

Tie, kurių televizoriaus ekrano kampe dažniau matomas užsienio TV kanalo ženklas, pirmenybę teikia filmams ir serialams (54 proc.), pažintinėms laidoms (41 proc.), o kas trečiam patinka linguoti į taktą klausantis koncertų ar tiesiog muzikinių kanalų.

Jauniausiems apklausos dalyviams įdomiau tik gyvenimas, todėl tarp jų daugiausia realybės šou žiūrovų, dar jie mėgsta animaciją. Vidutinio amžiaus (25–34 m.) žmonėms taip pat patinka animacija ir filmai bei serialai. 45–54 m. apklaustieji irgi yra filmų ir serialų gerbėjai, o vyresniųjų (55–64 m.) mėgstamos vakaro pramogos – įvairios pažintinės laidos, žinios ir koncertai.

„Telia“ užsakymu reprezentatyvią Lietuvos gyventojų apklausą atliko tyrimų bendrovė „KOG Institute“. Iš viso apklausti 1 005 Lietuvos gyventojai nuo 18 iki 64 metų. Tyrimas atliktas 2019 m. gruodžio 17–31 dienomis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.