Neįtikėtina: archeologai mano atradę prarastosios karalystės įrodymus

Ar žinote legendą apie karalių, kurio prisilietimas kiekvieną daiktą paversdavo auksu? Na, panašu, kad likimo jis neišvengė, kadangi Turkijoje buvo rasti keistoje vietoje palikti užrašai, kuriuose kalbama apie legendinio karaliaus nuopolį.

Su vertėjų pagalba archeologai išsiaiškino, kad hieroglifai ant akmens bloko, vadinamo stela, pasakoja apie kariuomenės pergalę. <br> lrytas.lt koliažas.
Su vertėjų pagalba archeologai išsiaiškino, kad hieroglifai ant akmens bloko, vadinamo stela, pasakoja apie kariuomenės pergalę. <br> lrytas.lt koliažas.
Türkmen-Karahöyük piliakalnis.<br>J.Osborne nuotr. 
Türkmen-Karahöyük piliakalnis.<br>J.Osborne nuotr. 
Stela, bylojanti apie Frygijos užkariavimą. <br>J.Osborne nuotr.  
Stela, bylojanti apie Frygijos užkariavimą. <br>J.Osborne nuotr.  
Akmuo su luvių kalbos užrašais. <br>Oriental Institute nuotr. 
Akmuo su luvių kalbos užrašais. <br>Oriental Institute nuotr. 
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Feb 26, 2020, 9:53 AM

Praėjusiais metais mokslininkai kasinėjo archeologinę saitvietę ant Türkmen-Karahöyük piliakalnio. Jis yra Konijos lygumos regione, kur yra rasta daugybė prarastų miestų ir miestelių, tačiau nė vienas šių radinių neprilygo tam, ką atrado archeologai.

Kasinėjimų metu vienas vietinis ūkininkas archeologų komandai pranešė, kad atslūgus netoli esančiam kanalui, jis pastebėjo didelį akmenį su keistais užrašais ir ženklais. Pats ūkininkas teigė negalintis jų perskaityti.

„Kai atvykome į vietą, pamatėme akmenį iškilusį iš vandens. Jį analizavome stovėdami iki pusės vandenyje. Iš karto supratome, kad akmuo yra senovinis, taip pat atpažinome, kad užrašai yra parašyti luvių kalba – tai kalba vartota Mažojoje Azijoje ir Luvijos krašte. Šiandien ši kalba priskiriama Anatolijos kalbų šeimai“, – teigia archeologas Jamesas Osborne'as iš Čikagos universiteto.

Paslaptingas valdovas

Su vertėjų pagalba archeologai išsiaiškino, kad hieroglifai ant akmens bloko, vadinamo stela, pasakoja apie kariuomenės pergalę. Tačiau tai buvo ne bet kokia kariuomenė ir ne bet koks laimėjimas – steloje buvo pasakojama apie Frygijos užkariavimą, tai karalystė, gyvavusi Mažojoje Azijoje, dar kitaip vadinamoje Anatolijoje, prieš 3000 metų.

Yra žinoma, kad Frygiją valdė su vyrai vardu Midas, bet stelos datavimas parodė, kad hieroglifuose greičiausiai yra minimas „auksinį prisilietimą“ turėjęs karalius Midas. Ant akmens taip pat buvo pasakojima apie tai, kad pergalės žinutę greičiausiai pasiuntė karalius Hartapu – būtent tai ir nustebino archeologus, kadangi apie šį karalių ir jo valdytą karalystę yra žinoma be galo mažai.

Archeologai, tyrinę užrašus ant stelos, tiki, kad būtent netoli Türkmen-Karahöyük piliakalnio galėjo stovėti ir Hartapu karalystės sostinė.

„Tikrai nebandėme specialiai atrasti šios karalystės įrodymų, bet džiaugiamės, kad gavome daugiau informacijos apie tą laikotarpį, apie kurį iki šiol beveik nieko nežinojome“, – sako J.Osborne'as.

Mokslininkai sako, kad reikės atlikti dar daugybę kasinėjimų, kad būtų galima patvirtinti iškeltas hipotezes. Tarptautinė archeologų komanda nekantrauja sugrįžti ant piliakalnio ir toliau ieškoti prarastos karalystės įrodymų.

„Šiame piliakanlnyje gali būti rūmų, įvairiausių monumentų ir gyvenamųjų namų. Stelos atradimas buvo nepakartojamas, tačiau tai tik pradžia“, – sako J.Osborne'as.

Daugiau apie tyrimą galite sužinoti čia ir čia.

Parengta pagal „Science Alert“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: kokių klausimų vengia prezidentas G. Nausėda?