Priešpaskutinis 3G gimtadienis: 2022-aisias jo nebeliks

Internetą į telefonus atnešusi 3G mobiliojo ryšio technologija šią savaitę Lietuvoje mini 14-ąjį savo gimtadienį. Pirmoji ją Lietuvoje įdiegusi „Omnitel“ (dabar – „Telia“), ketina pirmoji ją ir išjungti. Planuojama, kad iki 2020-ųjų pabaigos „Telia“ didelę dalį 3G dažnių juostų perleis 4G tinklui, o 2022-aisais bendrovės tinkle 3G bus išjungtas visiškai.

 Planuojama, kad iki 2020-ųjų pabaigos „Telia“ didelę dalį 3G dažnių juostų perleis 4G tinklui, o 2022-aisais bendrovės tinkle 3G bus išjungtas visiškai.<br> 123rf nuotr.
 Planuojama, kad iki 2020-ųjų pabaigos „Telia“ didelę dalį 3G dažnių juostų perleis 4G tinklui, o 2022-aisais bendrovės tinkle 3G bus išjungtas visiškai.<br> 123rf nuotr.
 „Telia“ 3G ryšys.<br> „Telia“ iliustr.
 „Telia“ 3G ryšys.<br> „Telia“ iliustr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2020-03-02 13:51, atnaujinta 2020-03-02 15:55

„Svarbių 3G nuopelnų technologijų pasauliui iš šios mobiliojo ryšio kartos niekas neatims. Su 3G į mūsų gyvenimą atėjo mobilusis internetas, masiška išmaniųjų telefonų ir mobilių programėlių ekosistemos plėtra. Tačiau 4G nukonkuravo ankstesnės kartos ryšį ne tik didesne duomenų perdavimo sparta bei talpa, bet patikimumu bei kokybe, kurią savo tinkle ir norime toliau stiprinti“, – sako „Telia“ Technologijų vadovas Andrius Šemeškevičius.

Išjungus 3G – penktadaliu spartesnis 4G

Šiuo metu 3G ryšys „Telia“ tinkle stovi „ant dviejų kojų“ – 900 ir 2100 MHz dažnių. Per dvejus metus „Telia“ planuoja visiškai išjungti 3G, šį procesą vykdant dviem etapais: iki šių metų pabaigos 80 proc. 2100 MHz dažnio juostų bus atiduotos 4G tinklui, o 2022-ųjų pabaigoje jam atiteks likusios 2100 MHz ir visos 900 MHz dažnių juostos, ant kurių ir laikėsi 3G.

„Šį dažnių perskirstymą būtų galima prilyginti efektyvesnių transporto priemonių tame pačiame kelyje naudojimui – siaurėjant automobiliams (3G) skirto kelio pločiui, platėja greitaeigių traukinių (4G) vėžės. Vadinasi, turėsime galimybę vienu metu iš taško A į tašką B pervežti daugiau keleivių (duomenų srauto) ir didesniu greičiu (interneto sparta). Mes skaičiuojame, kad po 3G išjungimo, „Telia“ 4G ryšio vidutinė sparta išaugs dar 20 proc.“, – sako A.Šemeškevičius.

Paskutiniai Ryšių reguliavimo tarnybos matavimai rodo, kad „Telia“ mobilusis internetas visoje Lietuvoje yra greičiausias, jo vidutinė sparta siekia beveik 85 Mb/s.

Aukso amžius „VoLTe“ skambučiams

Lietuvoje kasmet daugėja įrenginių, kurie palaiko 4G technologiją, tačiau, pavyzdžiui, mobiliųjų telefonų, kurie palaiko tik 3G ryšį, vis dar yra. Išjungus 3G technologiją, tokie įrenginiai jungsis prie dar ankstesnės kartos – 2G – tinklo.

„2G dažnių juostų šių įrenginių naudotojams mūsų tinkle tikrai užteks. Tačiau šie pokyčiai galimai prisidės ir prie to, kad tiek įmonės, tiek gyventojai rinksis modernesnius įrenginius, palaikančius 4G technologiją – jau šiandien rinkoje yra ir ekonominės klasės telefonų už patrauklią kainą, kurie palaiko „VoLTE“ technologiją. Tikimės, kad ateityje VoLTE galės naudoti ir paprasti mygtukiniai telefonai, jų tikrai pasiūlysime savo klientams,“ – sako A. Šemeškevičius.

Jau dabar „Telia“ tinkle trečdalis visų skambučių vyksta perduodant balsą kaip duomenis per „VoLTe“ technologiją. Šis 4G šeimos ryšys užtikrina greitesnį skambučio sujungimą, visiškai naują pokalbių kokybę ir suteikia galimybę vienu metu kalbėti ir naršyti internete. 4G ryšiu „Telia“ tinkle Lietuvoje jau perduodama daugiau kaip 97 proc. visų duomenų.

Įdomūs faktai apie 3G:

Pirmasis komercinis 3G tinklas pasaulyje pradėjo veikti Japonijoje 2001 m. spalio 1 d.

Maksimalus 3G duomenų perdavimo greitis siekia 22 Mbps.

Kuriant ir vystant 3G technologiją tikėtasi, kad ji paskatins žmones naudotis vaizdo skambučiais. Tačiau ši paslauga, bent Europoje, taip ir neprigijo – vietoje to žmonės ėmė naršyti internete.

Išmaniųjų telefonų erą pradėjo legendinis „iPhone“ – tiesa, 2007 m. išleistas modelis vis dar palaikė tik 2G ryšį, o 3G technologijai pritaikytas buvo „iPhone 3G“, išleistas 2008 metais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.