Iš „Google“ balandžio 1-osios „pokšto“ konkurentai juokėsi neilgai

Nemokama registracija, neįtikėtina 1 gigabaito (GB) talpa, patogi vartotojo sąsaja ir paieška, į vientisus „pokalbius“ apjungti el. laiškai, brukalų filtravimas. Tai keli svarbiausi privalumai, kuriuos pasiūlė 2004-ųjų balandžio 1 dieną startavusi „Google“ el. pašto tarnyba „Gmail“, šiandien skaičiuojanti virš 1,5 milijardo aktyvių vartotojų.

 2004-ųjų balandžio 1 dieną startavusi „Google“ el. pašto tarnyba „Gmail“, šiandien turi daugiau nei 1,5 milijardo aktyvių vartotojų.<br> 123rf nuotr.
 2004-ųjų balandžio 1 dieną startavusi „Google“ el. pašto tarnyba „Gmail“, šiandien turi daugiau nei 1,5 milijardo aktyvių vartotojų.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2020-04-01 13:29

„Nuo pat pirmųjų interneto užuomazgų elektroninis paštas buvo viena iš jo pamatinių funkcijų, toks jis liko ir šiandien. Yra žmonių, kurie nesinaudoja socialiniais tinklais, neskaito naujienų, nežiūri vaizdo įrašų internetu, tačiau kone kiekvienas interneto naudotojas turi elektroninį paštą, didelė dalis – ir po kelis. Prieš 16 metų pristatytas „Gmail“ situaciją apvertė kardinaliai, išstumdamas iš šios rinkos mažuosius žaidėjus, o didžiuosius konkurentus priversdama rimtai pasitempti“, – pastebi „Telia“ Paslaugų vadovė Elina Dapkevičienė.

Pirmąjį elektroninį laišką pasaulyje 1971 metais išsiuntė Ray Tomlinsonas – inžinierius, sukūręs el. pašto programą ARPANET sistemoje. Dabar, skaičiuojama, pasaulyje išsiunčiama apie 300 milijardų el. laiškų kasdien. Devyni iš 10-ies jų yra nepageidaujami – brukalai, reklaminiai laiškai ir panašiai.

Vien „Gmail“ užima maždaug penktadalį pasaulinės el. pašto rinkos. Tačiau tai anaiptol ne pats netikėčiausias faktas apie šią el. pašto tarnybą. E. Dapkevičienė kviečia susipažinti su penkiomis įdomybėmis apie „Gmail“, kurių galbūt nežinojote:

Neregėta talpa. 2004-aisiais nemokamai pasiūliusi 1 GB talpos el. pašto dėžutę, „Google“ nustebino ne vieną. Konkurentės, tokios kaip „Yahoo Mail“ ar „Microsoft Hotmail“, tuo metu nemokamai suteikė vos kelis megabaitus. Po metų „Gmail“ nemokamai suteikiama vieta buvo išplėsta iki 2 GB ir toliau augo, o šiandien užsiregistravę „Gmail“ nemokamai gauna 15 GB vietos el. paštui, debesijai ir nuotraukoms, kuriuos galima praplėsti už papildomą mokestį.

Išplito po visą pasaulį. Šiandien „Gmail“ turi per 1,5 mlrd. naudotojų visame pasaulyje, iš kurių 1,2 mlrd. šiuo el. paštu naudojasi nuolat – tai yra jų pagrindinė el. pašto dėžutė. Be to, „Gmail“ palaiko net 74 kalbas, daugiau jų moka tik „Microsoft Outlook“ – 106-ias.

Taš.kas nieko nekeičia. Nesvarbu, ar „Gmail“ el. pašto adresą įvesite su taškais, ar be jų, visi laiškai nukeliaus vienam ir tam pačiam adresatui. Pvz., abc123@gmail.com galite parašyti ab.c1.23@gmail.com ir tai reikš tą patį.

Išsiųstą laišką galima „susigrąžinti“. Tikriausiai, daugeliui pažįstamas jausmas, kuomet rašote laišką, paspaudžiate „Siųsti“ ir suprantate, kad kažką užmiršote ar parašėte kitaip nei norėjote. Jei „Gmail“ nustatymuose aktyvuosite funkciją „Anuliuoti siuntimą“, visada turėsite laiko persigalvoti ir „susigrąžinti“ išsiųstą laišką (tiksliau, jis nustatytą laiką paprasčiausiai bus užlaikomas).

Pluša dirbtinis intelektas. „Google“ integruoja ir nuolat tobulina „Gmail“ dirbtinį intelektą. Viena naujausių yra išmaniojo atsakymo funkcija, kuri leidžia atsakyti į laiškus pasirenkant iš siūlomų atsakymo variantų. Žmonės taip pat gali naudotis nuspėjamojo rašymo ir klaidų taisymo funkcijomis. Taip pat dirbtinis intelektas rūpinasi, kad jūsų el. pašto neužkimštų brukalai – „Gmail“ kiekvieną minutę nukreipia apie 10 mln. tokių laiškų į brukalų katalogus, ir vos 0,05 proc. atvejų suklysta.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.