Karantinas didina „Telia“ tinklo spartos lyderystę didmiesčiuose

Karantinas mobiliojo ryšio operatoriams atnešė naujų išbandymų – tinklų apkrovos išaugo, žmonės iš miestų centrų persikėlė dirbti į miegamuosius rajonus ar priemiesčius. Kokią įtaką tai turėjo mobiliojo interneto kokybei ir spartai? Tai siekė išsiaiškinti Ryšių reguliavimo tarnyba (RRT), balandžio 7–20 dienomis atlikusi matavimus Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje. Paaiškėjo, kad didmiesčiuose spartos lyderė išlieka „Telia“.

Karantinas mobiliojo ryšio operatoriams atnešė naujų išbandymų – tinklų apkrovos išaugo, žmonės iš miestų centrų persikėlė dirbti į miegamuosius rajonus ar priemiesčius. <br>123rf nuotr.
Karantinas mobiliojo ryšio operatoriams atnešė naujų išbandymų – tinklų apkrovos išaugo, žmonės iš miestų centrų persikėlė dirbti į miegamuosius rajonus ar priemiesčius. <br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 23, 2020, 3:16 PM, atnaujinta Apr 23, 2020, 3:17 PM

„Žmonėms persikėlus dirbti iš namų, jau nuo pirmos dienos mobiliojo interneto piko apkrovos išaugo ir iki šiol yra apie 15 procentų didesnės nei iki karantino, o bendrai persiunčiamų duomenų kiekis padidėjo net 25 procentais. Tačiau „Telia“ ir toliau laiko aukštai iškeltą mobiliojo interneto kokybės kartelę, o mūsų klientai naudojasi sparčiausiu mobiliuoju internetu. Nepriklausomi spartos matavimai parodo, kas daugiausiai investuoja į tinklų plėtrą“, – teigia „Telia“ Technologijų vadovas Andrius Šemeškevičius.

RRT duomenimis, Vilniuje vidutinė duomenų gavimo sparta „Telia“ tinkle siekė 97,3 Mb/s, Kaune – 102,2 Mb/s, o Klaipėdoje – 112,7 Mb/s ir visais atvejais buvo didžiausia iš trijų pagrindinių operatorių. Lyginant su vienu konkurentu, „Telia“ tinkle sparta yra vidutiniškai 40–50 procentų didesnė, o kitą operatorių „Telia“ lenkia 90 procentų ir daugiau.

RRT taip pat įvertino balso perdavimo kokybę karantino metu. Paaiškėjo, kad „Telia“ tinkle vidutinė balso perdavimo kokybė visuose miestuose buvo apie 4,6 MOS balo, tuo metu konkurentų tinkluose ji siekė nuo 3,5 iki 3,75 MOS balo. Tam esminę įtaką turėjo tai, kad vieninteliame „Telia“ tinkle veikia pažangiausia šiuo metu „VoLTE“ technologija, balsą perduodanti 4G ryšiu.

A. Šemeškevičius pastebi, kad karantino metu mobiliojo tinklo apkrovos ypač išaugo priemiesčiuose, senesniuose gyvenamųjų namų kvartaluose, sodų bendrijose ir kitose vietovėse, kur dar nėra galimybės įsidiegti galingiausią šviesolaidinį internetą.

„Planuodami mobiliojo tinklo talpos didinimą didžiausią dėmesį skiriame apkrovoms. Taigi galima sakyti, kad šių vietovių gyventojams pasisekė, nes jos planuose gerokai pasistūmėjo į viršų ir joms artimiausiu metu skirsime prioritetą, gerindami ryšio kokybę bei mobiliojo interneto spartą“, – sako „Telia“ Technologijų vadovas. Žinoma, visi įdiegti tinklo patobulinimai liks ir pasibaigus karantinui, taigi geresniu ryšiu ir greitesniu mobiliuoju internetu priemiesčių gyventojai galės džiaugtis ilgą laiką.

Visų šiais metais atliktų RRT matavimų rezultatai taip pat vienareikšmiški: „Telia“ išlieka vienvalde mobiliojo interneto spartos lydere su 88,02 Mb/s vidutine sparta, vieną konkurentą lenkdama 26 procentais, o kitą – net 87 procentais (jų tinkluose vidutinė sparta atitinkamai siekia 69,86 Mb/s ir 47,01 Mb/s).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.