Ar šis artefaktas susijęs su Jėzaus prisikėlimu? Mokslininkai pagaliau turi atsakymą

Įvairiausių istorijų ir teorijų apie senovę ir praeities artefaktus yra daugybė. Dažniausiai tokias paslaptis įminti labai sunku – kadangi turime labai mažai (o kartais visai neturime) informacijos apie vieną ar kitą laikotarpį, o tuo labiau vieną daiktą.

Įvairiausių istorijų ir teorijų apie senovę ir senovinius artefaktus yra daugybė. <br>123rf iliustr. 
Įvairiausių istorijų ir teorijų apie senovę ir senovinius artefaktus yra daugybė. <br>123rf iliustr. 
Nazareto įsakymas - lentelė, kurioje įrašytas perspėjimas kapų plėšikams. <br>Bibliothèque nationale de France nuotr. 
Nazareto įsakymas - lentelė, kurioje įrašytas perspėjimas kapų plėšikams. <br>Bibliothèque nationale de France nuotr. 
Nazaretas - miestas, kuriame Jėzus Kristus užaugo. <br>123rf nuotr. 
Nazaretas - miestas, kuriame Jėzus Kristus užaugo. <br>123rf nuotr. 
Mokslininkai mano, kad Koso saloje galėjo būti sukurtas vadinamasis Nazareto įsakymas. <br>123rf nuotr. 
Mokslininkai mano, kad Koso saloje galėjo būti sukurtas vadinamasis Nazareto įsakymas. <br>123rf nuotr. 
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Apr 26, 2020, 8:18 PM, atnaujinta Apr 27, 2020, 8:46 AM

Panašiai yra ir su senovine marmurine lentele, vadinama Nazareto įsakymu, kurioje yra iškaltas imperatoriaus įspėjimas kapų plėšikams. Čia rašoma, kad tie, kurie plėš kapus ar kitaip juos niekins, bus griežtai baudžiami. Ilgą laiką buvo manoma, kad ši lentelė yra atsakas į Jėzaus Kristaus kūno dingimą.

Na, bet naujo tyrimo rezultatai rodo ką kita. Mokslininkai iš lentelės paėmė nedidelį marmuro pavyzdį ir atliko izotopų analizę – kad išsiaiškintų iš kur ši lentelė kilo. Jų tyrimas pateikia nemažai naujos informacijos apie šį artefaktą, o taip pat verčia susimąstyti, ar Nazareto įsakymas tikrai yra susijęs su anktyvąja krikščionybe – o tuo labiau Nazaretu.

Informacijos nedaug

Pati lentelė yra 60 cm aukščio, 15 cm pločio ir 2 cm storio. Ją 1878 metais Paryžiuje atrado vokiečių kolekcionierius. Tiesa, jo pateiktos detalės apie tai, kaip ši lentelė atsirado Prancūzijoje ir iš kur ji kilo, yra labai neapibrėžtos. Užrašuose tiesiog minima, kad „ji buvo atsiųsta iš Nazareto“. Tuo tarpu visos mokslininkams svarbios detalės apie tai, iš kur lentelė kilo, kur ji buvo visą šį laiką, pasimetė istorijoje, teigia tyrimo autoriai.

1930 metais buvo pateiktas lentelės vertimas. 22 teksto eilutės prasideda žodžiais „Cezario ediktas“, vėliau rašoma, kad kapai turi išlikti „amžinai nepaliesti“. Taip pat jei kas apiplėš kapą, jį ar jame esantį kūną išniekins – bus apkaltintas kapų plėšimu ir gaus griežtą bausmę.

Ištyrę raidžių stilių, mokslininkai sako, kad ši lentelė greičiausiai buvo iškalta kažkur I a. pr.m.e.- I a. Dėl to, kad ši lentelė buvo iškalta panašiu metu, kai Jėzus Kristus tariamai prisikėlė, kai kurie ekspertai ilgą laiką manė, kad ši lentelė yra romėnų atsakas būtent į šį įvykį.

„Tai, kad kolekcionierius rašė, jog lentelė yra atsiųsta iš Nazareto – užuomina, bet ne įrodymas. Be to, pasirodo, kad šis užrašas vis dėl to yra neteisingas“, – teigia pagrindinis tyrimo autorius Kyle'as Harperis.

Cheminiai pėdsakai

Norėdami ištirti lentelę, kuri dabar yra saugoma nacionalinėje Prancūzijos bibliotekoje, mokslininkai naudojo geocheminę analizę. Jie atsargiai pašalino nedidelę dalį išorinio plokštelės sluoksnio ir paėmė vidinėje lentelės dalyje slypinčio marmuro pavyzdį.

Tada prasidėjo stabilių anglies ir deguonies izotopų paieška – pagal šį pėdsaką mokslininkai vėliau atrado, iš kur lentelei pagaminti naudotas marmuras buvo gautas ir taip atsakė į ilgus metus archeologus bei kitus mokslininkus kankinusį klausimą.

„Esame įsitikinę, kad tai pirmas kartas, kai stabilių izotopų analizė buvo panaudota tiriant smulkų artefaktą. Dažniausiai tokia analizė naudojama dideliems architektūriniams statiniams, sarkofagams ar statuloms tirti“, – sako K.Harperis.

Mokslininkai atrado, kad lentelės marmuras praktiškai pilnai atitinka marmurą, randamą Graikijos Koso saloje. Jei lentelė tikrai buvo iškalta čia, tada tai visiškai paneigia teoriją, kad ši lentelė kaip nors yra susijusi su krikščionybe ir su Nazaretu.

Bet tai nereiškia, kad ši lentelė buvo iškalta šiaip sau. Viena iš teorijų, kurią mokslininkai pateikia savo tyrime – kad lentelė buvo atsakas į kitą incidentą, nutikusį Koso saloje panašiu metu. Kai saloje mirė pareigūnas Nikias, kurio daugelis nemėgo, į jo kapą įsilaužė vietiniai – ir išniekino mirusiojo kūną. Nikias savu laiku turėjo daug galios, todėl romėnų valdžia galėjo nuspręsti, kad nuo šiol už tokius darbus baus kapų plėšikus – ir dėl to iškalė lentelę su įspėjimu.

„Mums pasisekė du kartus iš eilės. Pirmą kartą mums pavyko rasti puikų lentelės marmuro atitikmenį Koso saloje – o vėliau supratome, kad turime informacijos apie tai, su kokiu įvykiu ši lentelė gali būti susijusi“, – teigia K.Harper'is.

Ši informacija verčia į senovinę lentelę pažvelgti kitu kampu, o taip pat greičiausiai pateikia atsakymą į ilgą laiką neįmintą mįslę.

Tyrimo rezultatai buvo publikuoti „Archeological Science: Reports“ žurnale.

Parengta pagal „Live Science“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.