„Intel“ svarsto galimybę atidaryti naują mikroschemų gamyklą JAV

JAV technologijų bendrovė „Intel“ ir dar viena Taivano bendrovė derasi su prezidento Donaldo Trumpo administracija dėl naujų mikroschemų gamyklų Jungtinėse Valstijose, nerimaudamos dėl galimybės užsitikrinti mikroschemų tiekimą iš Azijos tiekėjų.

 JAV technologijų bendrovė „Intel“ ir dar viena Taivano bendrovė derasi su prezidento Donaldo Trumpo administracija dėl naujų mikroschemų gamyklų Jungtinėse Valstijose.<br> Reuters / Scanpix nuotr.
 JAV technologijų bendrovė „Intel“ ir dar viena Taivano bendrovė derasi su prezidento Donaldo Trumpo administracija dėl naujų mikroschemų gamyklų Jungtinėse Valstijose.<br> Reuters / Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 11, 2020, 10:21 AM, atnaujinta May 11, 2020, 10:22 AM

Didžiausios JAV mikroschemų gamintojos „Intel“ atstovas spaudai sekmadienį pranešė, kad bendrovė diskutuoja su Gynybos departamentu apie vietos šaltinių tobulinimą. Atstovas spaudai Williamas Mossas teigė, kad Santa Klaros mieste Kalifornijoje įsikūrusi „Intel“ turi puikias galimybes bendradarbiauti su vyriausybe „valdant JAV priklausančią komercinę gamyklą“.

Tuo tarpu Taivano bendrovė „Taiwan Semiconductor Manufacturing“ yra pasirengusi pastatyti gamyklą už Taivano ribų ir šiuo klausimu yra kalbėjusi su Prekybos departamentu, nurodė bendrovės atstovė spaudai.

„Aktyviai vertiname visas tinkamas vietas, įskaitant Jungtines Valstijas, tačiau konkretaus plano dar nėra“, – teigė „Taiwan Semiconductor Manufacturing“ atstovė spaudai Nina Kao.

Pirmą kartą apie derybas pranešė „The Wall Street Journal“, kuris teigė, kad Taivano bendrovė taip pat derasi su vienu didžiausių jos klientų „Apple“ dėl gamyklos statybos Jungtinėse Valstijose.

Pasak leidinio, koronaviruso pandemija padidino susirūpinimą dėl pasaulinių tiekimo grandinių, o JAV pareigūnams daug nerimo kelia didėjanti priklausomybė nuo Taivano, kurio politinis statusas tarptautiniu mastu yra vertinamas nevienareikšmiškai.

„Intel“ vadovas Bobas Swanas praėjusį mėnesį laiške dviem Pentagono pareigūnams teigė, kad gamybos Jungtinėse Valstijose stiprinimas „yra svarbesnis nei bet kada anksčiau, atsižvelgiant į dabartinės geopolitinės aplinkos lemiamą neapibrėžtumą“. Pasak jo, JAV ir „Intel“ būtų naudingiausia įvertinti, kaip įmonė galėtų pastatyti gamyklą.

Dar prieš koronaviruso protrūkį augo susirūpinimas dėl to, kad JAV smarkiai priklauso mikroschemų tiekimo iš Taivano, Pietų Korėjos ir Kinijos.

Pentagonas ir Vyriausybės atskaitomybės biuras praėjusiais metais paskelbė ataskaitas šiuo klausimu.

Pasak Vyriausybės atskaitomybės biuro, JAV įmonių operacijų perkėlimas į užsienį gali reikšti mažesnes ginklų sistemų komponentų ir technologijų kainas. Visgi pasauliniai šaltiniai reiškia, kad „[Pentagonui] gali būti sunkiau gauti tai, ko reikia, jei, pavyzdžiui, kitos šalys nutraukia JAV prieigą prie būtiniausių atsargų“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.