E. Muskas sūnui suteikė technomagišką vardą: vaikas pavadintas ir superlėktuvo garbei

„SpaceX“, „Starlink“ bei „Tesla Motors“ įkūrėjas Elonas Muskas ir elektroninės muzikos kūrėja Grimes savo naujagimiui sūnui suteikė neįprastą (ir, matyt, neatitinkantį įstatymų, bent jau Kalifornijos) vardą – X Æ A-12. Pora teigia, kad tai yra duoklė novatoriškai kosminei technologijai.

 Vieną iš E. Musko sūnaus vardo dėmenų sudaro ir JAV žvalgybos lėktuvas.<br> Wikimedia commons / E. Musko nuotr.
 Vieną iš E. Musko sūnaus vardo dėmenų sudaro ir JAV žvalgybos lėktuvas.<br> Wikimedia commons / E. Musko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 11, 2020, 11:38 AM, atnaujinta May 13, 2020, 10:14 AM

Neabejotinai neįprastą vardą pirmiausia sugalvojo berniuko motina – elektroninės muzikos kūrėja Grimes, komiko Joe Rogano tinklalaidėje pranešė E.Muskas.

„O A-12 yra jau mano indėlis, – interviu, paskelbtame ketvirtadienį (gegužės 7 d.), J.Roganui sakė „SpaceX“ įkūrėjas ir generalinis direktorius – „Archangel-12“ yra SR-71 – šauniausio visų laikų lėktuvo – pirmtakas“.

Nors Musko formuluotė yra šiek tiek miglota, antradienį (gegužės 5 d.) Grimes „Twitteryje“ rašė, kad „šauniausias lėktuvas“ yra SR-71, kurį ji pavadino „mūsų mėgstamiausiu orlaiviu“.

SR-71, dar vadinamas „Blackbird“ (liet. juodasis strazdas), buvo dideliems aukščiams pritaikytas žvalgybinis lėktuvas, kurį sukūrė „Lockheed Corporation“ ir kuris galėjo skristi tris kartus greičiau už garsą. „Jokių ginklų, jokių gynybos priemonių, tiesiog greitis. Puikus mūšyje, bet nesmurtinis“, – „Tvitter“ žiutėje rašė Grimes.

„Blackbird“ pagrindu, kaip Muskas paaiškino Roganui, buvo A-12, kurį „Lockheed“ sukūrė CŽA projektui „Archangel“. O „Archangel“ taip pat yra mėgstamiausia Grimes daina, toje pačioje „Twitter“ žinutėje paminėjo muzikantė.

A-12, atlikęs pirmąjį bandomąjį skrydį 1962 m., realiose misijose skraidė trumpai – nuo 1967 m. tik vienerius metus. SR-71 tarnyba buvo daug ilgesnė: pirmą kartą pakilęs nuo žemės 1964 m., „Blackbird“ maišė dangų iki dešimtojo dešimtmečio pabaigos.

Ką reiškia Æ?

Æ turbūt taip pat reikėtų šiek tiek paaiškinti. Ši poligrafinė ligatūra – „a“ ir „e“ junginys – buvo senosios anglų lotyniškos abėcėlės raidė ir tebėra naudojama raidė norvegų, danų ir kai kuriose kitose kalbose. Retkarčiais ši forma dar sutinkama ir anglų kalboje – tokiuose žodžiuose kaip „archæology“ (liet. archeologija) ir „mediæval“ (liet. viduramžiai).

„Æ“ tariamas kaip „ash“ (liet. uosis, Lrytas.lt past.), – J.Roganui paaiškino E.Muskas. Tai iš tiesų yra šios raidės pavadinimas ir jis atkeliavo iš runiškojo alfabeto, kur reiškė (kosmologinį) uosio medį. Pasak skandinavų-germanų mitologijos, ant uosio Yggdrasilio šakų buvo išsidėstę visi devyni pasauliai: Asgardas (dievų azų pasaulis), Vanaheimas (dievų vanų pasaulis), Midhgardas (žmonių pasaulis), Jotunheimas (jotunų, dar vadinamų šerkšno milžinais, pasaulis), Muspelheimas (ugnies ir ugnies milžinų pasaulis), Svatalfheimas (tamsiųjų elfų pasaulis), Niflheim (šalčio, ledo pasaulis, pragaras) ir Myrkheimas (nyštukų-dvergų pasulis).

Tačiau pasirodo, ši naujagimio vardo dalis turi ir daugiau sluoksnių. Grimes paaiškino, kad „Æ“ yra jos elfiškas dirbtinio intelekto užrašymo būdas (meilė ir/arba dirbtinis intelektas)“, o X yra „nežinomas kintamasis“.

Beje, X Æ A-12 gimimo diena taip pat nepaprasta: E.Muskas laidoje atkreipė dėmesį, kad berniukas gimė gegužės 4, „Žvaigždžių karų“ dieną („May the fourth“ – liet. gegužės ketvirtoji – skamba panašiai kaip „May the force (be with you)“, liet. „tebūnie Jėga su tavimi“, – sėkmės palinkėjimas, tapęs „Žvaigždžių karų“ simboliu visame pasaulyje).

Tai buvo antrasis E.Musko apsilankymas J.Rogano tinklalaidėje. Pirmojo apsilankymo metu, 2018 m. rugsėjo mėnesį abu vyrai laidos metu surūkė šiek tiek marihuanos. Marihuana Kalifornijoje, kur J.Roganas įrašinėja savo laidas, yra legali, tačiau NASA vis dėlto neliko itin patenkinta E.Musko poelgiu eteryje.

JAV nacionalinė kosmoso agentūra netrukus inicijavo „SpaceX“ ir „Boeing“ „kultūros“ tyrimus. Abi kompanijos turi sutartis, leidžiančias gabenti NASA astronautus į ir iš Tarptautinės kosminės stoties. „SpaceX“ taip pat turi atskirą NASA sutartį, pagal kurią į TKS gabenami kroviniai.

E.Muskas, matyt, iš to epizodo pasimokė: lengvųjų narkotikų naujai paskelbtame interviu nebuvo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.