Naujoji Zelandija apribos tyrimus Antarktidoje, siekdama apsaugoti ją nuo COVID-19

Naujoji Zelandija antradienį pareiškė, kad sumažins savo mokslinių projektų skaičių Antarktidoje, kad beveik negyvenamame žemyne nepaplistų koronavirusinė infekcija COVID-19.

 Agentūra nurodė, kad pasitarusi su kitomis regiono tyrimų programomis nusprendė remti „šį sezoną tik ilgalaikę mokslinę stebėseną, būtiną operatyvinę veiklą ir suplanuotą techninę priežiūrą“ jai priklausančioje Scotto stotyje.<br> Reuters / Scanpix nuotr.
 Agentūra nurodė, kad pasitarusi su kitomis regiono tyrimų programomis nusprendė remti „šį sezoną tik ilgalaikę mokslinę stebėseną, būtiną operatyvinę veiklą ir suplanuotą techninę priežiūrą“ jai priklausančioje Scotto stotyje.<br> Reuters / Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 9, 2020, 4:27 PM

Aplinkos tyrimus šiame tuščiame sausumos masyve ir Pietų vandenyne atliekanti vyriausybinė agentūra „Antarctica New Zealand“ pareiškė, kad norint sustabdyti koronaviruso plitimą būtina mažinti lankytojų skaičių.

Agentūra nurodė, kad pasitarusi su kitomis regiono tyrimų programomis nusprendė remti „šį sezoną tik ilgalaikę mokslinę stebėseną, būtiną operatyvinę veiklą ir suplanuotą techninę priežiūrą“ jai priklausančioje Scotto stotyje.

Pranešama, kad ateinantį tyrimų sezoną, truksiantį nuo spalio iki kovo, projektų skaičius buvo sumažintas nuo 36 iki 13.

„Antarctica New Zealand“ yra įsipareigojusi palaikyti ir gerinti Naujosios Zelandijos Antarktidoje atliekamų mokslinių tyrimų kokybę, – sakė agentūros vadovė Sarah Williamson. – Tačiau dabartinės aplinkybės nulėmė, kad šį sezoną mūsų galimybės remti mokslą yra labai ribotos.“

Agentūra pažymėjo, kad kartu su dar keliomis vyriausybinėmis institucijomis rengia valdomo izoliavimo planą, siekdama užtikrinti, kad COVID-19 nepasiektų žemyno.

Scotto stotis yra vienintelė Naujosios Zelandijos antarktinių tyrimų bazė; ji įsikūrusi už 3 800 km į pietus nuo Kraistčerčo ir už 1 350 km nuo Pietų ašigalio, nurodo „Antarctica New Zealand“.

Paprastai stotyje būna iki 86 mokslininkų, darbuotojų ir lankytojų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ką reiškia kandidato R. Žemaitaičio pasitraukimas iš Seimo?