Tarptautiniame universitetų reitinge pakilo trys Lietuvos universitetai

Jau tradicija tampa kasmet vasaros pradžioje skelbiamas didžiausias pasaulio aukštųjų mokyklų reitingas „QS World University Rankings“. Trečiadienį paskelbtame naujausiame pasaulio universitetų reitinge „QS World University Rankings“ Vytauto Didžiojo universitetas (VDU) pagerino pozicijas keturiose kategorijose iš šešių ir buvo vienas iš trijų Baltijos šalių universitetų, kurie šiais metais kilo tarptautiniuose reitinguose. Tūkstančio geriausių pasaulyje universitetų gretose įsitvirtinęs KTU pagerino beveik visus savo rodiklius.

 Tarptautiniame universitetų reitinge pakilo trys Lietuvos universitetai.<br> 123rf nuotr.
 Tarptautiniame universitetų reitinge pakilo trys Lietuvos universitetai.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 10, 2020, 10:34 AM, atnaujinta Jun 10, 2020, 10:39 AM

KTU pagerino penkis iš šešių kriterijų

„QS World University Rankings“ universitetus reitinguoja pagal šešis kriterijus: reputacija tarp akademinių partnerių („Academic reputation“), reputacija tarp darbdavių („Employer reputation“), studentų ir dėstytojų santykis („Faculty student“), citavimų ir akademinio personalo skaičiaus santykis („Citations per faculty“), užsienio akademinio personalo skaičius („International faculty“), užsienio studentų skaičius („International students“).

Šiais metais Kauno technologijos universitetui (KTU) pavyko pagerinti penkis iš šešių reitingo kriterijų.

Daugiausiai, t.y. 18 proc. lyginant su praėjusiais metais, kilo citavimų ir akademinio personalo skaičiaus santykis. Kiek daugiau nei 10 proc. taip pat pakilo užsienio studentų skaičių vertinantis kriterijus. Būtent šie du kriterijai universitete nuosekliai gerėja jau trečius metus iš eilės.

Naujausi reitingo duomenys rodo, kad šiemet taip pat pavyko pagerinti reputacijos tarp darbdavių ir tarp akademinių partnerių kriterijų įverčius. Vertinant KTU pozicijas šiuose kriterijuose atskirai, universitetas patenka į 501+ kategoriją.

Nors šiais metais bendras universiteto įvertinimas balais yra lygiai toks pats, kaip ir praėjusiais, o kasmetinis ir itin aktyvus naujų, didelių Europos ir Azijos universitetų įsitraukimas į reitingą nulėmė tai, kad šiemet bendroji KTU reitingo pozicija šiek tiek susilpnėjo.

„Nors šiemet daugelio atskirų reitingų kriterijų įvertinimas kilo, turime pripažinti, kad mūsų turimo pagreičio taip greitai besikeičiančiai aplinkai jau nebepakanka. Pasaulis šiandien – itin dinamiškas, tad universitetai, ypač didesnėse, įvairiais ištekliais turtingose užsienio šalyse taip pat keičiasi labai greitai. Į reitingus kasmet priimama kelios dešimtys naujų universitetų ir mažiausiai 10 proc. jų iš karto įsitvirtina pirmojo 700-tuko pozicijose. Taigi, visi suprantame, kad jei norime atkakliai konkuruoti su stipriausiais pasaulyje, mūsų pokyčiai taip pat turi būti kur kas spartesni,“ – apie universiteto patekimą į 801-1000 pozicijų intervalą sako KTU Veiklos valdymo departamento direktorė Lolita Jurkšienė.

VDU pagerino pozicijas keturiose kategorijose iš šešių

Šiandien paskelbtame naujausiame pasaulio universitetų reitinge „QS World University Rankings“ VDU pagerino pozicijas keturiose kategorijose iš šešių ir buvo vienas iš trijų Baltijos šalių universitetų, kurie šiais metais kilo tarptautiniuose reitinguose.

Geriausiai įvertintu VDU rodikliu ir toliau išlieka tarptautiškumas. Tarptautinių darbuotojų kategorijoje QS universitetui skyrė aukštą 492 vietą pasaulyje – net 91 vieta aukščiau, nei pernai. Ženklus kilimas užfiksuotas ir tarptautinių studentų kategorijoje – čia VDU pakilo per 111 pozicijų iki 560 vietos. VDU pavyko pagerinti vertinimus ir kitose srityse – tiek pagal darbdavių vertinimus apie universitetą baigusiųjų potencialą (darbdavių reputaciją), tiek pagal mokslininkų nuomonę apie tyrimų lygį (akademinę reputaciją). Abiejose kategorijose universitetui skirta 501+ vieta.

„Džiugu, kad tarptautiškumas išlieka universiteto stiprybe, kuriai ir toliau skiriame daug dėmesio, tačiau džiaugiamės, kad pasiteisino pastangos kryptingai kelti rezultatus ir kitose srityse. Malonu, kad reitingas atspindi ne tik mokslininkų pastangas vykdant aktualius tyrimus, bet ir puikius darbdavių vertinimus mūsų absolventų atžvilgiu. Didžiuojamės savo vis augančia gražia alumnų bendruomene, kuri palaiko ryšius su universitetu – ne tik pasidalina savo patirtimi su studentais, bet ir įsitraukia į bendrus projektus, įgyvendina bendrus mokslo projektus“, – teigia VDU rektorius prof. Juozas Augutis.

VU išlaiko lyderio pozicijas

Per 35 vietas pakilęs Vilniaus Universitetas užima 423 vietą ir jau penktus metus iš eilės išlieka tarp 500 geriausių pasaulio universitetų.

Geriausiai VU įvertintas akademinės reputacijos srityje. Akademinė reputacija nustatoma pasitelkiant metines akademinių darbuotojų apklausas, kuriose prašoma įvardyti geriausias aukštojo mokslo institucijas pasaulyje. Be akademinės reputacijos, taip pat kilo studentų ir dėstytojų skaičiaus santykio padaliniuose ir užsienio dėstytojų dalies universitete rodiklis.

VU rektoriaus prof. Rimvydo Petrausko teigimu, stabiliai augantys rodikliai rodo, kad universitetas kryptingai siekia savo tikslų – tampa atvira, tarptautiška organizacija, o gerėjančios pozicijos sudaro prielaidas pritraukti talentus iš viso pasaulio.

„Nors universitetų reitingai negali būti savitiksliai, jie yra svarbūs vidiniam įsivertinimui, taip pat ir tarptautiniam patrauklumui. Lyginant su praėjusiais metais mūsų rezultatai gerėjo, priklausome pasaulio universitetų elitui. Gerėjantys rezultatai įrodo kryptingo ir nuoseklaus darbo svarbą, leidžia būti matomiems pozityvioje šviesoje ir pritraukti gabiausius Lietuvos bei užsienio talentus“, – teigia prof. R.Petrauskas.

Šio reitingo rezultatai sudaromi vertinant universitetus pagal šešis kriterijus: akademinę reputaciją, reputaciją tarp darbdavių, mokslinių darbų citavimo rodiklį, studentų ir dėstytojų skaičiaus santykį padaliniuose, užsienio dėstytojų dalį ir užsienio studentų skaičių.

„QS World University Rankings“ yra didžiausias nepriklausomas pasaulinis universitetų reitingas, sudaromas kasmet nuo 2004 m. Per pastaruosius aštuonerius metus VU jame pakilo 178 pozicijomis. KTU jame dalyvauja jau 6 metus, nuo 2014 metų. Bendrame QS reitinge VDU išsaugojo tą pačią poziciją, kaip ir praėjusiais metais – 801+.

„QS“ reitingą iš viso sudaro šeši vertinimo kriterijai: akademinė reputacija, darbdavių vertinimai, darbų citavimas, studentų skaičius bei darbuotojai ir studentai iš užsienio.  Iš viso buvo įvertinta 1,6 tūkst. geriausių pasaulio universitetų.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.