Norite išbandyti kosminį Elono Musko internetą? Jau prasidėjo registracija

Įsivaizduokite, stovyklaujate miške ir užfiksavę smagią akimirką ruošiatės ją įkelti į „Instagram“ – tačiau viskas, ką jums pavyksta padaryti – pamatyti besisukančius ratukus ir suprasti, kad jūsų operatoriau žadamas beveik šimtaprocentis Lietuvos teritorijos 4G padengimas yra labiau fikcija nei realybė. Panašiai jaučiasi ir atokiose sodybose besiilsintys žmonės, nuolat svarstantys, ar iki kompiuterio, ar maršrutizatoriumi vedančiu laidu išties teka internetas, o ne slenka vėžliukai.

 Birželio 13 dieną kosmosą pasiekė dar 58 nauji „Starlink“ palydovai, padidinę jų skaičių iki net 540. Pasak „SpaceX“ generalinio direktoriaus Elono Musko, 400 „Starlink“ palydovo užtenka silpnam Žemės padengimui, o 800 – vidutiniam. <br> 123rf iliustr.
 Birželio 13 dieną kosmosą pasiekė dar 58 nauji „Starlink“ palydovai, padidinę jų skaičių iki net 540. Pasak „SpaceX“ generalinio direktoriaus Elono Musko, 400 „Starlink“ palydovo užtenka silpnam Žemės padengimui, o 800 – vidutiniam. <br> 123rf iliustr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ignas Petrikonis

Jun 23, 2020, 8:16 AM

Laimė, ši problema aktuali praktiškai kiekviename pasaulio regione, o ją išspręsti bando ne kas kitas, o pats „Tesla“ įkūrėjas Elonas Muskas. Jam taip pat priklausanti privati astronautikos kompanija „SpaceX“ jau kviečia registruotis pirmuosius savanorius, kurie išbandys palydovinį „Starlink“ internetą, turintį tapti tikru džiaugsmu nuo lėto ryšio kenčiančių vietovių gyventojams ir lankytojams.

Tai greičiausiai yra susiję su faktu, kad birželio 13 dieną kosmosą pasiekė dar 58 nauji „Starlink“ palydovai, padidinę jų skaičių iki net 540. Pasak „SpaceX“ generalinio direktoriaus Elono Musko, 400 „Starlink“ palydovo užtenka silpnam Žemės padengimui, o 800 – vidutiniam. Vis dėlto pagal pirminį planą bus bandomą paleisti 12 000 palydovų, o JAV Federalinei ryšių komisijai „SpaceX“ pateikė prašymą paleisti net 30 000 „Starlink“ palydovų.

Kita vertus, 540 palydovų jau pakanka, kad būtų galima išbandyti kosminį internetą. Kol kas svetainėje (norėdami užsiregistruoti, spauskite nuorodą) prašoma įvesti tik elektroninį paštą, pašto kodą ir šalį – taip užregistruojant vartotoją gauti naujienas apie „Starlink“ prieinamumą jūsų vietovėje.

Spėjama, kad pirmasis testavimo etapas prasidės vasaros pabaigoje arba rudenį, kai orbitoje skries E.Musko minėti 800 palydovų, o jų teikiamą ryšį pirmieji išbandyti turėtų šiaurinėje šalies dalyje gyvenantys amerikiečiai.

Pasak „SpaceX“, „Starlink“ pasiūlys interneto greičius, kurie sieks net iki vieno gigabito per sekundę (tokia sparta džiaugiasi kai kurie Lietuvos didmiesčių gyventojai, turintys šviesolaidinį internetą), o vėlinimas (angl. latency) svyruos nuo 25 iki 35 milisekundžių. Tokie skaičiai yra dešimtis kartų geresni, nei senosios kartos palydovinio interneto – jis siūlė vos 25 megabitų per sekundę atsisiuntimo greitį.

Kita vertus, labai didelė tikimybė, jog realiomis sąlygomis pirminiame „Starlink“ testavimo etape greitis bus kur kas mažesnis – kai kurių ekspertų spėjimu, galimai net neviršys 3Mbps ribos. Tačiau „Starlink“ galimai jau pačioje pradžioje išspręs didžiausią senosios kartos palydovinio interneto problemą – net iki 500ms siekiantį vėlinimą, neleidžiantį šio interneto naudoti konferenciniams pokalbiams ar vaizdo žaidimams.

Tokią prielaidą leidžia daryti „Musko“ „Twitter“ įrašas, kuriame jis skelbia, kad „Starlink“ vėlinimas bus „maždaug 20 ms“, o pati paslauga kuriama turint omenyje konkurencingus kompiuterinius žaidimus, kurių didelis gerbėjas yra ir pats Elonas. Kompanijos vadovas taip pat prognozuoja, jog antra „Starlink“ versija vėlinimą sumažins net iki 8 ms.

Jei testavimas praeis sklandžiai, Elonas Muskas žada, jog „Starlink“ paslauga kainuos maždaug 80 JAV dolerių (71 eurą) per mėnesį – ir iš pradžių taps prieinama tik JAV ir Kanadoje, bet vėliau išsiplės ir visame pasaulyje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.