Pristatytas gražiausias lietuviškas interneto vardas

Biržuose buvo pagerbtas gražiausio lietuviško interneto vardo konkurso 2020 metų nugalėtojas – domeno sukįkaimą.lt turėtojas – asociacija „Suk į kaimą“. Interneto svetainė pristato Biržų, Pasvalio ir Rokiškio rajonų kaimo verslus, padeda surasti reikiamą paslaugą ar gaminį, kuriuos tiekia vietos žemdirbiai ir kaimo amatininkai.

 Biržuose buvo pagerbtas gražiausio lietuviško interneto vardo konkurso 2020 metų nugalėtojas – domeno sukįkaimą.lt turėtojas.<br> KTU nuotr.
 Biržuose buvo pagerbtas gražiausio lietuviško interneto vardo konkurso 2020 metų nugalėtojas – domeno sukįkaimą.lt turėtojas.<br> KTU nuotr.
 Biržuose buvo pagerbtas gražiausio lietuviško interneto vardo konkurso 2020 metų nugalėtojas – domeno sukįkaimą.lt turėtojas.<br> KTU nuotr.
 Biržuose buvo pagerbtas gražiausio lietuviško interneto vardo konkurso 2020 metų nugalėtojas – domeno sukįkaimą.lt turėtojas.<br> KTU nuotr.
 Biržuose buvo pagerbtas gražiausio lietuviško interneto vardo konkurso 2020 metų nugalėtojas – domeno sukįkaimą.lt turėtojas.<br> KTU nuotr.
 Biržuose buvo pagerbtas gražiausio lietuviško interneto vardo konkurso 2020 metų nugalėtojas – domeno sukįkaimą.lt turėtojas.<br> KTU nuotr.
 Biržuose buvo pagerbtas gražiausio lietuviško interneto vardo konkurso 2020 metų nugalėtojas – domeno sukįkaimą.lt turėtojas.<br> KTU nuotr.
 Biržuose buvo pagerbtas gražiausio lietuviško interneto vardo konkurso 2020 metų nugalėtojas – domeno sukįkaimą.lt turėtojas.<br> KTU nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jul 15, 2020, 12:13 PM

Karantinas paskatino keltis į internetą

Renginyje pagerbti konkurso nugalėtojų atvykęs Biržų meras Vytas Jareckas tikino, kad kaimo verslų katalogas internete sukįkaimą.lt galėtų būti naudingas krašto turizmo maršrutų pristatymui.

Kalbėdamas apie interneto suteikiamas galimybes, meras atkreipė dėmesį, kad kokybiškai interneto svetainei ar el. parduotuvei sukurti reikia žinių ir kompetencijos.

„Mūsų krašto smulkiesiems verslininkams trūksta žinių, kaip sukurti ir vystyti elektronines parduotuves bei interneto svetaines. Tačiau kai kurie sėkmingi Biržų krašto verslininkai internetą naudoja produktų pristatymui ir pardavimui. Karantinas labai paskatino rajono maitinimo įstaigas keltis į internetą ir priimti maisto pristatymo į namus užsakymus.

Dabar daugelis naudoja išmaniuosius telefonus, todėl bet kuriuo metu galima patogiai internete pirkti ar užsakyti paslaugas. Manau, kad turėti .lt domeno vardą, naudoti elektroninį paštą ir kitus interneto įrankius verslui tampa būtinybe“, – akcentavo Biržų meras V. Jareckas.

Kauno technologijos universiteto (KTU) Interneto paslaugų centro DOMREG vadovė Daiva Tamulionienė atkreipė dėmesį į verslininkų baimę kurti interneto svetaines.

„Nors internetas beveik visiems yra įprastas, tačiau stinga žinių, kad galima įkurti savo domeną – interneto vardą arba adresą elektroniniam paštui, svetainei, tinklaraščiui, el. parduotuvei. Klaidos registruojant domeno vardą, žinių stoka ir apgaulingai patraukli socialinių tinklų alternatyva dažnai atbaido ir nuvilia norinčius turėti sėkmingą interneto svetainę ar el. parduotuvę. Norėdami prisidėti prie verslo ir visos interneto bendruomenės augimo, išsklaidyti baimes ir parodyti, kad interneto svetainę galima susikurti pačiam be jokių programavimo žinių, rengiame švietimo renginius.

Džiugu, kad internetas vis labiau skverbiasi į nuo didžiųjų miestų nutolusius rajonus ir kaimo bendruomenes, kurios naudoja .lt domeno vardus su savitosiomis lietuvių kalbos raidėmis“, – teigė D. Tamulionienė.

Vadovės teigimu, per karantiną itin išaugo .lt domeno vardų įkūrimas elektroninėms parduotuvėms ir interneto svetainėms. Šiais metais buvo pasiekta 200 000 registruotų .lt domenų riba, o domeno vardų įkūrimo ir aptarnavimo paslaugas teikia 122 šalies bei užsienio akredituotų paslaugų teikėjų.

Kaimo bendruomenės – kooperuojasi

Biržų rajono vietos veiklos grupės pirmininkas Steponas Staškevičius prisiminė, kaip gimė interneto svetainės sukįkaimą.lt idėja.

„Norėdami gauti ES paramą 2012 m. ieškojome idėjos, kuri leistų kooperuotis ir bendradarbiauti kaimo bendruomenėms vykdant projektą. Taip gimė interneto svetainė sukįkaimą.lt, kurios tikslas – trijų vietos veiklos grupių – Biržų, Pasvalio ir Rokiškio rajonų – partnerystė skatinant kaimo gyventojų ekonominį savarankiškumą, kad kaimo gamintoją lengviau pasiektų vartotojas. Taip bandėme padėti smulkiems kaimo verslininkams ir žemdirbiams pasiekti rinką, tad skelbimų lentos formatas leido būti internete vos keletą lysvių daržovių auginančiai močiutei, o vietos restoranui – iš močiutės įsigyti šviežių daržovių“, – pasakojo S. Staškevičius.

Dabar po sukįkaimą.lt skėčiu galima rasti ūkininkų siūlomą produkciją, kaimo amatininkų sukurtus gaminius ir smulkiųjų verslininkų siūlomas įvairias paslaugas. Svetainę besikooperuodamos prižiūri Biržų, Pasvalio ir Rokiškio vietos veiklos grupės su partneriais. Iš viso sukįkaimą.lt veikla vienija per 170 partnerių – kaimo bendruomenių, bibliotekų, seniūnijų.

Asociacijos „Suk į kaimą“ ir Rokiškio vietos veiklos grupės pirmininkė Raimonda Stankevičiūtė-Vilimienė teigė, kad projektas įgyvendintas prieš daugiau nei penkerius metus, kai ne visose kaimo vietovėse buvo interneto ryšys, o prisistatyti kaimo gyventojams internete stigo galimybių.

„Mes sukūrėme patogų katalogą – duomenų bazę, kurioje galima rasti mūsų rajonų žemdirbių ir verslininkų siūlomą produkciją ar paslaugas. Tai kaimo gyventojui skirtas įrankis prisistatyti internete, kuriuo aktyviai naudojamasi. Smulkieji žemdirbiai ir amatininkai savo interneto svetainių dažniausiai neturi, todėl vienintelis kontaktas – mobilaus telefono numeris.

Siekdami didinti svetainės lankomumą svarstome suteikti galimybę prisistatyti ir Biržų, Pasvalio bei Rokiškio miestų smulkiesiems verslams. Tokia nemokama skelbimų lenta vis dar reikalinga, nes smulkiems kaimo verslams turbūt niekada neapsimokės skelbti reklamos žiniasklaidoje“, – sakė R. Stankevičiūtė-Vilimienė.

Domenas padeda būti matomiems

Sugalvoti unikalų prekių ženklą ir tuo pačiu interneto svetainei domeno vardą buvo nelengva. Idėjos autoriai prisiminė, kaip keletą dienų kaimo turizmo sodyboje užsidarę rengė projektą, o domeno vardą įkūrė nedelsiant dar nespėjus įsteigti asociacijos.

„Lietuvišką vardą „Suk į kaimą“ sugalvojome visi kartu bediskutuodami, kad būtume matomi, lengvai prisimenami ir vartotojui kiltų asociacija su kaimu. Iš pradžių įkūrėme šveplą domeno vardą sukikaima.lt. Vėliau pamokyti biržiečių registravome domeną su savitosiomis lietuviškomis raidėmis sukįkaimą.lt.

Naudodami tiek šveplą, tiek su nosinėmis raidėmis .lt domeno variantus leidžiame svetainės lankytojams patogiai mus pasiekti. Tai labai didelis privalumas, nes vis daugiau lankytojų interneto svetainių adresus rašo taisyklinga lietuvių kalba, o kita dalis – labai nustemba, kad galima rašyti taisyklingai“, – pastebėjo R. Stankevičiūtė-Vilimienė.

KTU Interneto paslaugų centro DOMREG rinkodaros ir komunikacijos specialistas, Lietuvos kompiuterininkų sąjungos Lokalizavimo sekcijos ekspertas Vaidotas Jakuška vardijo dažniausias klaidas ir patarė, kaip jų išvengti.

„Renkantis domeną svarbu įvertinti kokiai tikslinei rinkai bus parduodamas produktas ar paslauga, todėl reikėtų rinktis tos šalies, kurioje aktyviai bus veikiama, nacionalinį domeną. Pavyzdžiui, atidarius Biržuose kavinę, į kurią norime pasikviesti ne tik lietuvius, bet ir kaimynus iš Latvijos, latviškai interneto svetainės versijai geriau registruoti .lv domeno vardą. Visoms lietuviškoms interneto svetainėms geriau rinktis .lt domeną, nes lankytojai vardą lengviau prisimins ir iš įpročio rašys lietuvišką vardo dalį .lt“, – tikino V. Jakuška.

Geras domeno vardas turėtų būti kuo trumpesnis ir lengvai įsimenamas, unikalus ir susijęs su vykdoma veikla. Geriau, kai domeno vardas sutampa su prekių ženklu ar įmonės, įstaigos pavadinimu. Domenų varduose dažnai naudojamos pirmųjų raidžių santrumpos ir raktažodžiai.

Jeigu domeno varde yra savitųjų lietuviškų raidžių ą, č, ę, ė, į, š, ų, ū, ž, tuomet reikėtų įkurti domeną su savitosiomis lietuviškomis (pvz., gražus-vardas.lt) ir su lotyniškomis raidėmis (pvz., grazus-vardas.lt). Turint abu variantus – taisyklingą ir „šveplą“ – patogu juos naudoti svetainei, elektroninei parduotuvei ar elektroniniam paštui ir neprarasti lankytojų srauto, kurie domenų vardus interneto naršyklės adreso laukelyje rašo taisyklingai.

Gražiausi lietuviški interneto vardai

Siekiant puoselėti taisyklingą lietuvių kalbą internete, keisti vartotojų įpročius rašyti šveplai, atkreipti dėmesį į technines galimybes vartoti gimtąją kalbą domenuose, Lietuvos kompiuterininkų sąjungos iniciatyva kasmet yra organizuojamas gražiausio lietuviško interneto vardo konkursas.

Gražiausio lietuviško interneto vardo konkurso idėja kilo Lietuvos kompiuterininkų sąjungai 2014 metais švenčiant dešimtmetį nuo daugiakalbei terpei pritaikytų domenų vardų atsiradimo. Idėją palaikė Kauno technologijos universitetas (KTU), Valstybinė lietuvių kalbos komisija (VLKK) bei informacinių technologijų ir ryšių įmones vienijanti INFOBALT asociacija.

Praėjusiais metais daugiausiai internautų balsų konkurse surinko miestelio bendruomenės interneto svetainė užventis.lt ir Ryšių reguliavimo tarnybos svetainė nebūkberyšio.lt. Šiais metais gražiausiais interneto vardais buvo išrinkti Biržų, Pasvalio ir Rokiškio kaimo bendruomenių svetainės vardas sukįkaimą.lt ir Žemaičių kalbos instituto svetainės vardas žemaitėjė.lt.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.