Pasaulio šalys ima blokuoti „TikTok“ programėlę, kokia to priežastis?

Pernai „Tik Tok“ buvo viena populiariausių vaizdo įrašų platformų Lietuvoje. Net 40 proc. jos vartotojų sudaro 16–24 metų jaunuoliai. „TikTok“ programėlėje vartotojai skelbia trumpus vaizdo įrašus. Tai daugiausia muzikos vaizdo įrašai, komedijos eskizai, šokiai, reakcijos į tendencijas bei kita veikla. Pasaulyje programėlės populiarumas primena laikus, kai socialinių tinklų rinką gerokai sudrebino „Instagram“, „Snapchat“ ir kitos programėlės.

Nacionalinio kibernetinio saugumo centro vertinimu, „Tik Tok“ aplikacija vykdo 92 kreipinius į įvairiose šalyse esančius serverius.<br>Partnerio nuotr.
Nacionalinio kibernetinio saugumo centro vertinimu, „Tik Tok“ aplikacija vykdo 92 kreipinius į įvairiose šalyse esančius serverius.<br>Partnerio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 17, 2020, 3:38 PM

Tiesa, Kinijoje plėtojama platforma negali pasigirti didžiuliu pasitikėjimu. JAV ja buvo uždrausta naudotis kariškiams ir kitiems valstybės tarnautojams, o Indijoje ji buvo užblokuota kartu su dar 58 kiniškomis programėlėmis. Kodėl taip atsitiko ir ar jums tikrai reikia „Tik Tok“?

Iš tikrųjų „Tik Tok“ prisijungimo ir veikimo principas labai panašus į visų kitų socialinių tinklų. Vartotojai gali registruotis naudodami savo telefono numerį arba elektroninį paštą, bei nurodydami savo gimimo datą.

Nebūtina nurodyti miesto ar šalies, o telefonas ir elektroninis paštas nenurodomas vartotojo anketoje. Ji iš pradžių būna vieša, bet paliekama galimybė, kad turinį matytų ir komentarus galėtų rašyti tik patvirtinti sekėjai. Pranešimus gali siųsti tik bendri draugai, bet juose negalima siųsti vaizdo įrašų ar nuotraukų.

Pagal susitarimą „Tik Tok“ iš savo naudotojų Europoje ir JAV renka buvimo vietos, interneto adreso (IP), išmaniojo prietaiso modelio, telefono ir socialinių tinklų kontaktų bei kitą informaciją. Tokią pačia informaciją renka ir „Facebook“ bei „Google“ todėl per daug neturėtumėte nustebti.

Pasitikite „Tik Tok“, bet ar pasitikite Kinija?

„Tik Tok“ privatumo politika taip pat numato, kad visus duomenis pagal teismo sprendimus arba kitus teisinius reguliavimus gali perduoti valdžios institucijoms. Kinijos vyriausybė ir anksčiau yra sulaukusi priekaištų dėl gyventojų duomenų rinkimo. „Tik Tok“ atvejis tik dar kartą primena riziką, kad jūsų duomenis gali būti stebimi ne tik programėlės autorių, bet ir Kinijos institucijų. Su tuo sutinka ir žurnalistų etikos inspektoriaus tarnybos atstovė Aliona Gaidarovič.

„Jokia paslaptis – visa informacija saugoma Kinijos serveriuose yra labai paprastai prieinama Kinijos valdžios institucijoms. Viskas, kuo dalijasi „Tik Tok“ vartotojai, gali būti labai paprastai prieinama Kinijos vyriausybei. Būtent dėl šio fakto valstybės įžvelgia grėsmę nacionaliniam saugumui“, – kalbėjo ekspertė.

Ekspertai pastebi, kad programėlė deklaruoja, jog renka tuos pačius duomenis kaip daugelis socialinių tinklų, tačiau vien per pirmas kelias sekundes po prisijungimo ji išsiunčia pusę megabaito duomenų, o tai nebūdinga kitoms tokio tipo programėlėms.

Atrodo nedaug, bet čia tilptų 125 spausdinti puslapiai. Taip pat kūrėjai buvo sukritikuoti dėl menkai apsaugoto HTTP protokolo. Vietoj to, kad užtikrintų greitesnį duomenų perdavimą, jis tapo landa įsilaužėliams. Izraelio kibernetinio saugumo bendrovė „Check Point“ išsiaiškino, kad to užtektų norint manipuliuoti vartotojų turiniu, jį ištrinti arba atskleisti privačią informaciją. Programa vis auga ir visas praneštas spragas taiso, tačiau pasitikėjimo Vakaruose dar neužsitarnavo.

Nacionalinio kibernetinio saugumo centro vertinimu, „Tik Tok“ aplikacija vykdo 92 kreipinius į įvairiose šalyse esančius serverius. Aplikacija renka sąlyginai daug informacijos (net 84 skirtingus techninius parametrus) apie telefoną, kuriame ji veikia. Natūralu, kad šiuos duomenis ne tik renka, bet ir siunčia į „TikTok“ serverius. Beje, siuntimas vyksta netgi laikant įrenginį užrakintą, o aplikaciją – „background“ režimu.

„Įsivaizduokite, jei vaikas kelia į „Tik Tok“ turinį, o jo tėvai yra diplomatai arba parlamento nariai. Pagal vaizdo įrašus galima pamatyti, kaip atrodo jų namai, kur veikia saugumo kameros, atskleidžiamos tam tikros tradicijos, išduodami automobilio numeriai. „Tik Tok“ labai populiarus tarp žmonių iki 20 metų, o jie dažnai nesusimąsto, kas yra asmens duomenys“, – apie scenarijus, kaip viešinimas „Tik Tok“ gali pakenkti žmonėms, pasakojo A. Gaidarovič

Jei jungtis, tai tik sąmoningai

Vis tiek norite savo akimis pamatyti, kodėl pasaulis taip kraustosi iš proto dėl „Tik Tok“? Yra keletas saugesnių būdų. Visų pirma, „Tik Tok“ galima naudotis ir neturint paskyros. Tiesa, tada negalėsite sekti tam tikrų paskyrų ir įkelti savo turinio. Taip pat neveiks garsusis „Tik Tok“ algoritmas, kuris, kaip skelbiama, labai greitai susipažįsta su vartotoju ir pateikia tik jam įdomiausią turinį. Tokiu atveju programėlė rinks duomenis tik apie jūsų įrenginį.

Bet prie programėlės galite ir prisiregistruoti, tik svarbu, kad tai darytumėte sąmoningai. Būkite atidūs, stebėkite programėlės aktyvumą, ribokite programėlės prieigas prie savo duomenų, ir pastebėję įtartinų pasikeitimų telefone, programėlę verčiau ištrinkite.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.