Galvoje įstrigo daina? Nesijaudinkite – jau surastas efektyvus gydymas

Tai – nepatogumas, su kuriuo susiduria daugybė žmonių. Kažkur nugirsta daina kažkodėl įsirėžia į smegenis ir jūs negalite jos pamiršti. Atrodo, kad ją girdite nuolat, ir su laiku tai pradeda erzinti. Tačiau nesijaudinkite – žmonės jau surado sprendimą. Tiksliau, net kelis.

 Įstrigusios dainos fenomenas yra nepaprastai dažnas.<br> 123rf nuotr.
 Įstrigusios dainos fenomenas yra nepaprastai dažnas.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 30, 2020, 8:48 AM

Įstrigusios dainos fenomenas yra nepaprastai dažnas. Mokslininkai skaičiuoja, kad jį patiria 98 proc. žmonių. Nors vyrai ir moterys nuo mintyse įstrigusios dainos kenčia vienodai dažnai, moterys dėl to erzinasi labiau. Dažnai žmones erzina ne tai, kad mintyse nuolat girdima ta pati daina, o tai, kad kartojasi vienas jos segmentas.

Nors sakome, kad galvoje įstrigo daina, dažniausiai tai tėra 10-30 sekundžių ištrauka. Dažnai – priedainis ar kokia kita įsimintinesnė atkarpa. Dar daugiau – 73,7 proc atvejų tai yra tik dainos žodžiai. 7,7 proc. atvejų tai yra tik muzika.

Ir dėl to nėra ko kaltinti. Tiesiog kai kurios dainos yra labai įsimintinos. Problema ta, kad pačios įsimintiniausios dainos yra pačios primityviausios, todėl žmonių minčių tinkluose dažniausiai įsipainioja jiems nepatinkančios dainos. Kartais prireikia vos kelių valandų, kad ta daina pasimirštų – tačiau kartais jos prisiminimas žmogų kamuoja ilgus metus.

Mergaičių mokyklos direktorei Jean Harris, išgarsėjusiai tuo, kai nužudė garsų kardiologą Hermaną Tarnowerį, bent 33 metus mintyse skambėjo Allano Robertso ir Doris Fisher daina „Put the Blame on Mame“. Moteris tą dainą mintyse girdėdavo ir kalbėdamasi su kitais žmonėmis.

Ir tai yra šiek tiek keista. Vienas iš būdų pamiršti galvoje įstrigusią dainą yra minčių sutelkimas kitur. Pavyzdžiui, į pokalbį su kitais žmonėmis. Klausantis jų istorijų ir pasakojant savąsias, tiesiog nelieka vietos kažkokiai smegenų muzikai.

Žmonės yra suradę ir kitų būdų pamiršti įstrigusias dainas. Pavyzdžiui, paklausyti „God Save the Queen“ ar paprastutės „Happy Birthday“. Vakarų Vašingtono universiteto mokslininkai teigia, kad padeda ir galvosūkių sprendimas – smegenų pajėgumų sutelkimas į kitas užduotis gali padėti pamiršti įstrigusią dainą. Tuo tarpu Redingo universiteto mokslininkai siūlo tiesiog pakramtyti kramtomąją gumą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: Lietuvos narystės NATO metinės – ar iššūkių daugiau?