100 įsimintų naujų žodžių per valandą – sako, tai yra įmanoma

Ar norėtumėte gebėti reguliariai įsiminti 100 anglų kalbos žodžių per 1 val.?

 Kalba yra įgūdžių rinkinys, ir kiekvieną įgūdį pradžioje reikia atidirbti izoliuotai – ir tik tada imtis sudėtingesnio.<br> 123rf nuotr.
 Kalba yra įgūdžių rinkinys, ir kiekvieną įgūdį pradžioje reikia atidirbti izoliuotai – ir tik tada imtis sudėtingesnio.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2020-09-11 08:29

Daug kas tikriausiai atsakytų, kad tai visiškas absurdas – juk net 50 žodžių tikriausiai būtų iššūkis visai dienai – tačiau atminties lavinimo ekspertas Henrikas Šalūga sako, jog tokių rezultatų gali pasiekti kiekvienas. Svarbiausia tinkama metodika ir pakankamai praktikos.

2017 metais laimėjęs Lietuvos „Pi“ čempionatą ir užrašęs 5001 pi konstantos skaitmenį iš atminties, H.Šalūga teigia, jog tais pačiais metodas, kuriais jam pavyko pasiekti Lietuvos rekordą, galima įsiminti ir užsienio kalbos žodžius, įspūdingu 100 žodžių per 1 val. greičiu.

„Žodžiai lengvai“ – taip vadinasi kursas, kuriame lektorius apmoko savo mokinius kaip greitai įsisavinti anglų kalbos žodžius. Pasak jo, metodika yra pritaikoma bet kokiai užsienio kalbai, tačiau šis kursas skirtas tiems, kas mokosi anglų kalbos.

„Bet kalba nėra vien tik žodynas“ – galbūt sakote jūs.

Su tuo sutinka ir kursų autorius – tačiau gebėjimas greitai įsisavinti žodyną, pasak jo, yra vienas esminių įgūdžių, kuris ženkliai paspartina ir palengvina visą kalbos mokymosi procesą.

Tik įsivaizduokite, kaip palengvėtų ir pagreitėtų kalbos mokymasis, jei nereikėtų gaišti laiko nuobodžiam ir monotoniškam žodžių „kalimui“, vietoj to pasitelkus atminties lavinimo eksperto patikrintą ir veikiančią sistemą.

„Kai kurie kalbų mokyklų vadovai bei mokytojai mano metodus pašiepiančiai vadina „stebuklingais“, esą tai neįmanoma, žadame nerealius rezultatus,“ – pastebi H.Šalūga.

Bet pasak jo, labai svarbu suvokti, kad anglų kalbos mokytojai nėra atminties lavinimo specialistai. Jie tikrai išmano savo dalyką, žino kaip mokyti kalbos, bet nežino, kaip veikia atmintis ir įsiminimo metodikos. Dėl to, kai ateina metas mokytis naujų žodžių, savo mokiniams jie dažniausiai pataria išmokti žodžius mintinai – t.y. juos „iškalti“ – nes geresnio būdo tiesiog nežino.

Lietuvos rekordininko nuomone, tai yra vienas labiausiai demotyvuojančių mokymosi aspektų – ir ne tik anglų kalboje, bet ir kitose disciplinose.

„Mums pasako, ką mokytis, bet per visą gyvenimą taip ir negauname nė vienos pamokos apie tai, kaip mokytis – ir tame slypi visa šiuolaikinio švietimo problema“, – teigia H.Šalūga.

Kalba yra įgūdžių rinkinys, ir kiekvieną įgūdį pradžioje reikia atidirbti izoliuotai – ir tik tada imtis sudėtingesnio.

Anglų kalboje tai būtų pirmiausia tarimas ir transkripcija, tada žodynas ir gebėjimas jį greitai įsiminti – ir tik po to kalbėjimas, klausymas, suvokimas, gramatika ir visi kiti sudėtingesni kalbos aspektai. Būtent tokiu mokymo algoritmu remiasi H.Šalūga.

Pasak lektoriaus, dabar labai populiaru mokyti visko po truputį ir nieko iki galo, duoti ir kalbėjimo ir klausymo užduočių, naujo žodyno, gramatinių struktūrų, per tą pačią pamoką.

Taip sudaromas įspūdis, kad mokinys iš mokytojo gavo daug naudingos informacijos, tačiau taip mokantis prarandama daug laiko ir energijos, nes mokinio dėmesys išblaškomas ant keliolikos užduočių.

Atminties lavinimo ekspertas teigia, kad raktas į sėkmę yra koncentracija. „Dėmesys veikia kaip padidinimo stiklas. Reikia sutelkti savo dėmesį į vieną užduotį tarsi šviesos spindulius į vieną tašką. Taip pasieksite trokštamus rezultatus žymiai greičiau nei blaškantis tarp kelių užduočių“.

Anksčiau prieinami tik vilniečiams, „Žodžiai lengvai“ kursai dabar pasiekiami visiems Lietuvos gyventojams – nes prasidėjus COVID-19 pandemijai, H.Šalūga pradėjo mokyti nuotoliniu būdu.

„Anglų kalbos mokytojams, kalbų mokyklų vadovams ir visiems abejojantiems turiu pasiūlymą. Jei abejojate mano teiginiais, pasikvieskite mane į savo mokyklą ar kur jums patogu – ir galėsiu gyvai pademonstruoti ir įrodyti, kad 100 žodžių per 1 val. toli gražu nėra kažkoks nepasiekiamas, ribinis skaičius. Ribos yra mūsų galvose“, – sako H.Šalūga.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.