Vieta, pažymėta X: tikroji tiesa apie piratų lobius

X žymi lobio vietą. Tas ženklas privalo būti tropinėje saloje, ir lobio vietą surasti įmanoma tik šviečiant Saulei (arba Mėnuliui). Na, bent jau to mus moko senos knygos apie piratus. O kaip buvo iš tikrųjų – ar piratai tikrai slėpė savo grobį po žeme?

 Visų pirma, reikėtų atsisakyti idėjos, kad piratai grobė tik auksą, sidabrą ir kitus vertingus metalus. Didelė piratų grobio dalis buvo kailiai, maistas ir mediena. Kitaip tariant, daiktai, kurių užkasti negalima.<br> 123rf iliustr.
 Visų pirma, reikėtų atsisakyti idėjos, kad piratai grobė tik auksą, sidabrą ir kitus vertingus metalus. Didelė piratų grobio dalis buvo kailiai, maistas ir mediena. Kitaip tariant, daiktai, kurių užkasti negalima.<br> 123rf iliustr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 13, 2020, 10:37 PM, atnaujinta Sep 14, 2020, 7:37 AM

Piratavimas suklestėjo tada, kai Naująjį ir Senąjį pasaulius sujungė aktyvios laivybos linijos. Karibų jūroje siautę piratai, dauguma kurių anksčiau tarnavo laivyne, apiplėšinėdavo gėrybių pilnus laivus. XVI-XIX amžius buvo piratų aktyvumo era – nors jiems ne visada sekėsi. Tiesą sakant, didelei daliai piratų gyvenimas baigėsi net labai prastai.

Taigi, žuvę ar savo pačių įgulų nuversti piratai nesugrįždavo pasiimti savo lobių. Todėl šių ieškojo kiti keliautojai – ir apie tai svajojama iki šiol. Bet ar tikrai Atlanto vandenyno salose tų lobių būta?

Visų pirma, reikėtų atsisakyti idėjos, kad piratai grobė tik auksą, sidabrą ir kitus vertingus metalus. Didelė piratų grobio dalis buvo kailiai, maistas ir mediena. Kitaip tariant, daiktai, kurių užkasti negalima. Be to, nemaža dalis aukso, kurį jiems pavykdavo pagrobti, buvo neapdirbtas metalas, keliaujantis iš Amerikos į Europą.

Tačiau kartais jį iš tikrųjų tekdavo užkasti. Apiplėšti laivai priklausė karalystėms. Kitaip tariant, karaliai nebuvo labai patenkinti prarastais turtais, todėl piratų gaudynėms skirdavo didelius pajėgumus, kad tik pavyktų atsiimti prarastą auką. Piratai žinodavo, kad po sėkmingos operacijos patys taps taikiniu, todėl kartais auksą užkasdavo. Be to, tai leisdavo jiems tęsti plėšikavimą be baimės, kad vertingas grobis nutikus nelaimei ims ir nuskęs. Juk jūroje to aukso net nebuvo kur išleisti. Grobį buvo galima pasiimti ir pasidalinti jau susiruošus į naują gyvenimą sausumoje.

Keliautojas ir piratas (labai mėgtas britų ir nekęstas ispanų) Francis Drake'as 1573 metais apiplėšė ispanų laivus ir auksą užkasė Panamos pakrantėje. Tiesa, čia jis paliko ir kelis sargybinius. Savo laivu apsukęs ratą ir įsitikinęs, kad greitu metu jo niekas nepuls, piratas sugrįžo pasiimti grobio. Kapitonas Williamas Kiddas 1699 metais užkasė aukso ir brangenybių lobį Gardinerso saloje prie pat teritorijos, kuri galiausiai tapo Niujorku. Tuomet piratas pabandė susikurti naują gyvenimą – tačiau Bostone buvo sulaikytas. Netrukus jis buvo pakartas Londone,o lobis – surastas ir konfiskuotas. Nors, žinoma, iki šiol yra manančių, kad bent dalis W.Kiddo turtų liko po žeme.

Būtina pasakyti, kad tų piratų lobių nebuvo tiek jau daug – nes, kaip minėta, didelė dalis jų grobio nebuvo tinkama užkasimui. Net ir paslėpę savo turtus jie dažnai toli nenuplaukdavo ir greitai jį pasiimdavo. O daug piratiškų stereotipų, tarp kurių ir lobių slėpimas, buvo išpopuliarinti Roberto Louiso Stevensono romanu „Lobių sala“ (1883 m.).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.