D. Britanijos parlamento komitetas teigia radęs įrodymų, kad „Huawei“ bendradarbiavo su Kinijos valdžia

Didžiosios Britanijos parlamento Gynybos komitetas ketvirtadienį sakė radęs aiškių įrodymų, kad „Huawei“ slapta bendradarbiavo su Kinijos valdžia – ir teigė, kad šaliai gali tekti anksčiau, nei planuota, pašalinti visą įmonės įrangą iš šalyje plėtojamų 5G tinklų.

 Didžiosios Britanijos parlamento Gynybos komitetas ketvirtadienį sakė radęs aiškių įrodymų, kad „Huawei“ slapta bendradarbiavo su Kinijos valdžia.<br> Reuters / Scanpix nuotr.
 Didžiosios Britanijos parlamento Gynybos komitetas ketvirtadienį sakė radęs aiškių įrodymų, kad „Huawei“ slapta bendradarbiavo su Kinijos valdžia.<br> Reuters / Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 8, 2020, 3:22 PM

Kaip skelbia agentūra „Reuters“, Didžiosios Britanijos premjeras Borisas Johnsonas liepą nurodė iš šalyje plėtojamų 5G tinklų iki 2027 metų pašalinti visas bendrovės „Huawei“ technologijas. Nuopelnus dėl tokio britų sprendimo prisiėmė Jungtinių Valstijų prezidentas Donaldas Trumpas.

„Vakarai turi tučtuojau susivienyti ir atsverti Kinijos dominavimą technologijų srityje, – sakė Gynybos komiteto pirmininkas Tobiasas Ellwoodas. – Negalime leisti mūsų nacionaliniam saugumui kapituliuoti prieš trumpalaikę technologijų plėtrą.“

Komitetas nepateikė detalių apie bendrovės ir Kinijos valdžios ryšius, tačiau sakė, kad būta aiškių įrodymų, jog „Huawei“ slapta bendradarbiavo su „Kinijos komunistų partijos aparatu“.

„Huawei“ savo ruožtu tuomet pareiškė, kad komiteto ataskaitai trūksta patikimumo.

„Ji grindžiama nuomone, ne faktais. Esame įsitikinę, kad žmonės pamatys, jog šie kaltinimai slaptu bendradarbiavimu neturi pagrindo, ir atsimins, ką „Huawei“ yra suteikusi (Didžiajai) Britanijai per pastaruosius 20 metų“, – sakė „Huawei“ atstovas.

D.Trumpas vertina Kiniją kaip pagrindinę JAV geopolitinę konkurentę ir yra apkaltinęs komunistų partijos dominuojamą valdžią piktnaudžiaujant prekyba ir nesakant tiesos dėl koronaviruso protrūkio, kurį jis vadina „Kinijos maru“.

Vašingtonas ir sąjungininkės teigia, kad „Huawei“ technologijos gali būti naudojamos šnipinėjimui Kinijos naudai. „Huawei“ šiuos kaltinimus neigia ir sako, kad Jungtinės Valstijos paprasčiausiai pavydi bendrovei jos sėkmės.

D.Britanijos parlamento komitetas sakė, kad palaiko B.Johnsono sprendimą galiausiai visiškai atsisakyti „Huawei“ technologijų šalies 5G tinkluose, tačiau pažymėjo, jog „naujausia informacija gali šią datą paankstinti (ir perkelti) greičiausiai į 2025 metus, ekonomiškai tai būtų įmanoma.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.