Lietuvių sukurta mobilioji programėlė leidžia išsitirti kraują neišeinant iš namų

Laiku atlikti kraujo tyrimai gali parodyti dar net nejuntamus organų funkcijos sutrikimus ar padėti užkirsti kelią tik pradėjusioms vystytis ligoms. Deja, dalis žmonių nesuranda laiko nuvykti į gydymo įstaigą ir atlikti kraujo tyrimus arba už lango siaučiant pandemijai baiminasi lankytis poliklinikose.

 Kraujo tyrimai gali parodyti dar net nejuntamus organų funkcijos sutrikimus ar padėti užkirsti kelią tik pradėjusioms vystytis ligoms.<br> 123rf iliustr.
 Kraujo tyrimai gali parodyti dar net nejuntamus organų funkcijos sutrikimus ar padėti užkirsti kelią tik pradėjusioms vystytis ligoms.<br> 123rf iliustr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2020-11-13 09:19, atnaujinta 2020-11-13 09:26

Įvertinę kraujo tyrimų svarbą ir pandemijos keliamus sveikatos priežiūros nepatogumus ir ribojimus, lietuvių verslininkai nusprendė sukurti kraujo tyrimų paslaugą „Revolab“ – mobiliąją programėlę, kuri leidžia atlikti kraujo tyrimus neišeinant iš namų, o rezultatus iš sertifikuotos laboratorijos gauti tiesiai į mobilųjį įrenginį.

„Pavasario karantinas, kai buvo sustabdytos planinės procedūros ir apriboti apsilankymai net ir pas šeimos gydytojus, parodė, kaip svarbu turėti galimybę pasitikrinti sveikatą nuotoliniu būdu, nevykstant į polikliniką. Šios susiklosčiusios aplinkybės paskatino ieškoti sprendimo, palengvinančio kelią atlikti kraujo tyrimą ir bent tokiu būdu pasitikrinti savo sveikatą“, – pasakoja startuolio „Revolab“ įkūrėjas Ovidijus Kalinas. Pasak jo, inovatyvia kraujo tyrimų paslauga kol kas gali naudotis Vilniuje ir šalia jo gyvenantys asmenys.

Pasitikrinti kraują – bent kartą per metus

Gydytojo Andriaus Degulio teigimu, sveikatos nusiskundimų neturinčiam asmeniui kraują tikrintis rekomenduojama bent kartą per metus, tačiau jeigu žmogus intensyviai sportuoja, turi ypatingus mitybos įpročius, tuomet kraują tikrinti patartina dažniau – 1–2 kartus per metus, sergant įvairiomis ligomis ar esant laboratorinių tyrimų nuokrypiams nuo normos, kraujo tyrimas atliekamas dar dažniau.

„Kraujo patikros reguliarumas priklauso nuo kitų diagnozuotų ligų ir sekamų kraujo rodiklių. Kraujo tyrimas gali atskleisti, ar žmogaus mityba yra visavertė, ar pakankamai gaunama vitaminų ir mikroelementų, ar nesutrikusi riebalų, baltymų, angliavandenių apykaita. Kiti kraujo tyrimai gali parodyti, ar gerai funkcionuoja žmogaus organai – skydliaukė, inkstai, kepenys, širdis ir kt.“, – pasakoja gydytojas.

Pasak mediko, dabar asmenims sudaryta galimybė pasirinkti, ar vykti pačiam į laboratoriją, ar atlikti kraujo tyrimą neišeinant iš namų.

Nereikia važiuoti į polikliniką

Kraujo tyrimų paslaugos naudojimas – itin paprastas. Į mobilųjį įrenginį parsisiuntus mobiliąją programėlę „Revolab“, reikia pasirinkti kraujo tyrimą ir laukti atvykstant kurjerio, kuris pristatys visas priemones kraujo mėginiui paruošti. Tuomet namuose paimti kraują iš piršto, paruošti mėginį ir iškviesti kurjerį, kuris viską pristatys į „Medicina practica“ laboratoriją. Rezultatai atkeliaus tiesiai į mobiliajame telefone esančią programėlę.

Naudojant naująją programėlę, galima atlikti bendrą kraujo tyrimą, stebėti cholesterolio ar cukrinio diabeto rodmenų pokyčius, atlikti skydliaukės, moters ir vyro hormonų, lytiškai plintančių ligų, vitamino D, geležies, elektrolitų, vitamino B12 ir kitus esminius tyrimus. Specialios kraujo tyrimų programos paruoštos ir vegetarams bei veganams.

Programėlę galima parsisiųsti iš „Google Play“ ir „Apps Store“ internetinių parduotuvių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.