Atrado ypatingą kapą: čia turėjo būti palaidotas žymus valdovas ar karys

Dabar tai atrodo nelabai įspūdingai – tik tvarkinga vinių eilė ir keli supuvusios medienos fragmentai – tačiau Norvegijos archeologų atkastas vikingų laivas galėjo būti įmantrus karaliaus, karalienės ar galingo valdovo kapas, sako mokslininkai.

 Osbergo laivas – vienas geriausiai išsilaikiusių to laikmečio vikingų laivų (asociatyvinė nuotr.)<br> Wikimedia commons
 Osbergo laivas – vienas geriausiai išsilaikiusių to laikmečio vikingų laivų (asociatyvinė nuotr.)<br> Wikimedia commons
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2020-12-10 08:20

Anot „BBC News“, laivas turėjo būti įspūdingo dydžio: 19 metrų ilgio ir 5 metrų pločio. Jis rastas vietoje, vadinamoje Gjellestadu (į pietryčius nuo Oslo) ir datuojamas maždaug 750-850 m., BBC teigė Norvegijos kultūros paveldo tyrimų instituto archeologas Knutas Paasche.

„Mes dar nežinome, ar tai buvo irklinis, ar burinis laivas. Kiti, pavyzdžiui, Gokstado ir Tunės laivai, buvo kombinuoti – turėjo ir burę, ir irklus“, – sakė K. Paasche, turėdamas omenyje du IX a. vikingų laivus, kurie taip pat rasti Norvegijoje. Pasak jo, naujai atrasto laivo kilis atrodo kitaip, nei bet kuris iš kitų atrastų vikingų laivų.

Laivas buvo užkastas piliakalnyje, kurį ūkininkai per ilgus dešimtmečius suardė. Radinys yra dideliame mažiausiai 20-ies kapų komplekse ir yra tik už kelių dešimčių metrų nuo Jello pilkapio – antro pagal dydį pilkapio Norvegijoje. Jello piliakalnis datuojamas 400-500 mūsų eros metais.

„Laivas aiškiai susijęs su senesniaisiais kapais, o ypač su didžiuoju Jello piliakalniu – akivaizdu, kad vikingai norėjo susieti jį su praeitimi“, – BBC sakė kasinėjimų vadovas Christianas Rodsrudas.

Rimtas archeologinis Jello piliakalnio ir jo apylinkių tyrimas buvo pradėtas 2017 m., kai žemės savininkas kreipėsi dėl netoliese esančių drenažo perkasimo.

Norėdami tiksliau identifikuoti radimvietes, 2019 m archeologai pasinaudojo žemės savininko patarimais ir žemės radaru. Be laivo jie taip pat aptiko bent keturių namų ar kitokių pastatų pamatus ir keletą žiedo formos kapaviečių.

Pilkapis, kuriame buvo užkastas laivas, buvo apiplėštas. Galbūt tai padarė konkuruojanti didikų šeima – kapo išniekinimas galėjo būti politinis poelgis, teigiama žurnale „Antiquity“ publikuotame straipsnyje.

Greta laivo nerasta žmogaus kaulų – tik arklio ar jaučio. Visus kitus artefaktus grobikai pasiėmė.

Palaidojimai laive buvo „aukščiausio statuso, turto ir ryšių išraiška geležies amžiaus Skandinavijoje“, – straipsnyje rašo K.Paasche ir jo kolega. Laive palaidotas asmuo galėjo būti karalius, karalienė ar vikingų būrio vadas, vadinamas jarlu.

Archeologai tikisi užbaigti laivo kasinėjimus šį mėnesį. Vinių ir kitų likučių išdėstymo tvarka ateityje mokslininkams gali leisti sukurti laivo ir kapo kopiją.

Parengta pagal „Live science“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.