NVSC pašto veikimas atstatytas

Dėl kibernetinės atakos neveikusi Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) pašto sistema trečiadienį popiet buvo atstatyta, teigia centro atstovė Austina Vžesniauskaitė.

 Dėl kibernetinės atakos neveikusi Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) pašto sistema trečiadienį popiet buvo atstatyta, teigia centro atstovė Austina Vžesniauskaitė.<br> 123rf iliustr.
 Dėl kibernetinės atakos neveikusi Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) pašto sistema trečiadienį popiet buvo atstatyta, teigia centro atstovė Austina Vžesniauskaitė.<br> 123rf iliustr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 31, 2020, 10:55 AM

„Vakar po pietų jau veikė. Užtruko dėl to, kad reikėjo patikrinti kiekvieno specialisto kompiuterį“,– ketvirtadienį ryte BNS sakė NVSC atstovė.

Pasak jos, kol kas kitų sutrikimų centro veikloje nėra.

A. Vžesniauskaitės teigimu, šiuo metu dar nėra žinoma, kurie būtent specialistai atsisiuntė kenkėjiškame elektroniniame laiške buvusius užkrėstus zip priedus, dėl kurių sutriko pašto veikla.

„Pirma jiems (saugumo specialistams – BNS) buvo prioritetas atkurti galimybes specialistams dirbti ir, sakė, jie imsis vėliau žiūrėti tuos dalykus, tai kol kas dar nežinome“,– teigė ji.

Naujų COVID-19 atvejų skaičius pateikiantis Statistikos departamentas ketvirtadienį pranešė, kad dėl sutrikimų NVSC sistemoje dalis gruodžio 29 dienos atvejų buvo perkelti į gruodžio 30 dienos ataskaitą.

NVSC atstovės teigimu, šie sutrikimai buvo užfiksuoti e.sveikatos sistemoje ir nėra susiję su kibernetine ataka.

„Ne mūsų tai buvo sutrikimai, vakar tai buvo sutapimas ir sutrikimai buvo e.sveikatoje“,– tvirtino ji.

Anot A. Vžesniauskaitės, NVSC trečiadienį iš e.sveikatos sulaukė „labai didelio kiekio neapdorotų duomenų“.

Už e.sveikatos sistemos veiklą atsakingo Registrų centro Komunikacijos vadovė Daiva Bumblytė BNS sakė, kad, pirminiais duomenimis, sutrikimų nebuvo užfiksuota, tačiau informaciją dar pažadėjo patikslinti.

Apie NVSC patirtą kibernetinę ataką trečiadienį ryte pranešė krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas.

Nacionalinio kibernetinio saugumo centro direktorius Rytis Rainys BNS sakė, kad pirmieji kenkėjiški laiškai buvo užfiksuoti antradienį ryte, juos atsidarė „dešimtys o gal ir šimtai“ Nacionalinio visuomenės sveikatos centro darbuotojų bei su centru susijusių adresatų, kelios savivaldybės ir kitos institucijos, tarp jų – ir sveikatos apsaugos srities.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.