„Google“ laikinai pašalins programėlę „Parler“ iš „Google Play“ dėl „netinkamo turinio“

Interneto milžinė „Google“ penktadienį pranešė iš savo mobiliųjų programėlių parduotuvės laikinai pašalinusi programėlę „Parler“ dėl pastarosios „netinkamo turinio“, galėjusio pakurstyti gyvybių nusinešusį Kapitolijaus šturmą.

„Google“ laikinai pašalins programėlę „Parler“ iš „Google Play“ dėl „netinkamo turinio“.<br>Unsplash.com nuotr.
„Google“ laikinai pašalins programėlę „Parler“ iš „Google Play“ dėl „netinkamo turinio“.<br>Unsplash.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 9, 2021, 2:12 PM

Socialinis tinklas „Parler“ tapo prieglobsčiu kraštutinių dešiniųjų pažiūrų asmenims, tvirtinantiems, kad kitose socialinės žiniasklaidos platformose susiduria su cenzūravimu.

„Žinome apie nuolat programėlėje „Parler“ skelbiamus įrašus, kuriais siekiama kurstyti smurtą Jungtinėse Valstijose“, – atsakė „Google“ į naujienų agentūros AFP užklausą.

„Tam, kad programa galėtų būti platinama „Google Play“, reikalaujame, jog būtų įgyvendinta griežta programos turinio kontrolė“, – pridūrė interneto milžiną, kalbėdama apie savo skaitmeninių programėlių parduotuvę, skirtą įrenginiams su operacine sistema „Android“.

Pasak „Google“, programų kūrėjai, norintys pardavinėti savo produktus „Google Play“, privalo laikytis politikos ir priemonių, skirtų apriboti smurtą kurstantį turinį.

„Atsižvelgdami į šią tvyrančią betarpišką grėsmę visuomenės saugumui, laikinai pašaliname minėtą programą iš „Google Play“, kol ji išspręs šias problemas“, – teigė „Google“.

Tuo tarpu „Apple“, kaip pranešama, perspėjo „Parler“, kad jos programa gali būti pašalinta ir iš „App Store“, jei kūrėjai nesiims priemonių, neleidžiančių vartotojams planuoti neteisėtą, smurtinę veiklą platformoje, kaip, pavyzdžiui, išpuolis Vašingtone.

Konservatoriai, palaikantys prezidento Donaldo Trumpo teiginius apie rinkimų klastojimą, persikėlė į alternatyvias socialinės žiniasklaidos svetaines, kuriose netaikomi apribojimai nepagrįstiems pareiškimams.

Šis pokytis paskatino tokių dešiniojo sparno šalininkų mėgstamų programėlių kaip „Parler“, „Newsmax“ ir „Rumble“ populiarumą. Šios platformos, kitaip negi kiti socialiniai tinklai, įskaitant „Facebook“ ir „Twitter“, atitinkamai nepažymi melagingo arba nepagrįsto turinio bei netaiko apribojimų sąmokslo teorijų plitimui.

„Facebook“ ir „Twitter“ penktadienį užblokavo D.Trumpo paskyras, nerimaudamos, kad jos bus panaudotos pakurstyti kitus išpuolius, panašius į tokį, koks įvyko šalies sostinėje trečiadienį.

Tokios svetainės kaip „Parler“ pritraukė respublikonų įstatymų leidėjų ir D.Trumpo kampanijos dėmesį.

Tuo tarpu „Twitter“ ir „Facebook“ platformos, tampančios vis svarbesnės politinėse diskusijose, dėjo pastangas kovoti su manipuliavimu ir dezinformacija, tuo pačiu metu stengdamosi išlikti atviros įvairiems požiūriams.

Į „Parler“ ir panašias svetaines persikėlė rasistai, antisemistai bei kitos grupės, kurios buvo pašalintos iš kitų platformų dėl neapykantą skatinančio turinio.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.