Į muziejų sugrįžo pavogta legendinio Leonardo da Vinci paveikslo kopija Muziejus net nepastebėjo, kad ji buvo dingusi

Svarbi garsiojo Leonardo da Vinci paveikslo „Salvator Mundi“ kopija grįžo į Italijos muziejų – po to, kai praėjusiais metais buvo pavogta. Pasirodo, iki šiol net nebuvo žinoma, kad jos trūksta.

 Muziejus, kuriame buvo laikomas šis egzempliorius – Museo Doma San Domenico Maggiore – dėl COVID-19 buvo uždarytas ištisems mėnesiams, dėl ko niekas ir niekas nepastebėjo, kad paveikslo ten nebėra<br> Museo Doma San Domenico Maggiore nuotr.
 Muziejus, kuriame buvo laikomas šis egzempliorius – Museo Doma San Domenico Maggiore – dėl COVID-19 buvo uždarytas ištisems mėnesiams, dėl ko niekas ir niekas nepastebėjo, kad paveikslo ten nebėra<br> Museo Doma San Domenico Maggiore nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 20, 2021, 4:21 PM

Policija garsiojo paveikslo, kuriame vaizduojamas Jėzus Kristus su palaiminimui iškelta ranka, kopiją rado bute Neapolyje, praneša CNN.

XVI a. pirmajame dešimtmetyje galimai vieno iš da Vinčio mokinių tapytas meno kūrinys atkartoja brangiausią paveikslą pasaulyje, kuris iš viešumos dingo 2017 metais, kai už 450,3 mln. JAV dolerių buvo parduotas, manoma, Saudo Arabijos karūnos princo Mohammedo Bin Salmano atstovui, teigia CNN.

Muziejus, kuriame buvo laikomas šis egzempliorius – Museo Doma San Domenico Maggiore – dėl COVID-19 buvo uždarytas ištisems mėnesiams, dėl ko niekas ir niekas nepastebėjo, kad paveikslo ten nebėra, rašo „The Guardian“.

Kai kurie meno istorikai abejoja, ar ir originalusis „Salvator Mundi“, kurio kopija šis pavogtasis paveikslas yra, iš tiesų yra autentiškas. Kaip prieš trejus metus Niujorko aukcione „Christie's“ paveikslą išstačius į prekybą rašė „ArtNews“, ištisus šimtmečius šio paveikslo originalas buvo dingęs.

Iki tol, kol darbas buvo parduotas aukcione, meno istorikai manė, kad tai buvo mažiau žinomo renesanso menininko Boltraffio darbas – bet XXI amžiuje nebuvo pasiektas sutarimas, kad tai vis dėlto buvo prarastasis Leonardo „Salvator Mundi“ – nors kai kurie menotyrininkai su tuo vis dar nesutinka.

Tačiau bet bet kuriuo atveju, pavogtoji ir atgautoji garsiojo paveikslo XVI a. kopija vis dėlto yra pagrįsta darbu, už kurį buvo sumokėta beveik pusė milijardo dolerių.

36 metų amžiaus buto, kuriame buvo rastas paveikslas, savininkas šiuo metu yra sulaikytas – nors kol kas neaišku, kaip kūrinys buvo pavogtas.

Parengta pagal „Live Science“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.