Idėja dar vienam karantino savaitgaliui: stalo žaidimai internetu

Lietuvoje tęsiantis karantinui ir žiemai, sugalvoti įdomios veiklos savaitgaliui ar laisvesniam vakarui vis sunkiau. Tačiau yra būdas smagiai praleisti laiką su draugais virtualiai, kurio galbūt dar neišbandėte – pakvieskite juos pažaisti stalo žaidimų internetu.

 Yra būdas smagiai praleisti laiką su draugais virtualiai, kurio galbūt dar neišbandėte – pakvieskite juos pažaisti stalo žaidimų internetu.<br> 123rf nuotr.
 Yra būdas smagiai praleisti laiką su draugais virtualiai, kurio galbūt dar neišbandėte – pakvieskite juos pažaisti stalo žaidimų internetu.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 5, 2021, 5:05 PM

„Internetinės stalo žaidimų platformos ilgą laiką buvo tik nedidelė niša, kadangi stalo žaidimus žmonės labiausiai vertina būtent dėl emocinių dalykų – jie suburia draugus, skatina gyvą bendravimą. Tačiau pasaulį užklupus sveikatos krizei, šias platformas atrado ir ne tokie aktyvūs žaidėjai. Jos turi ir daugiau privalumų: stalo žaidimus virtualiai galima žaisti su žmonėmis iš viso pasaulio ir taip susirasti draugų, dalyvauti turnyruose, siekti vis geresnių rezultatų ir pasilyginti savo jėgas bei sėkmę su kitais žaidėjais“, – pastebi „Telia“ Komercijos ir paslaugų vadovė Elina Dapkevičienė.

Būdų žaisti stalo žaidimus internetu yra ne vienas. Tad jei su draugais turite laisvą vakarą ir norite įdomaus užsiėmimo, kviečiame išsirinkti, kas geriausiai atitinka jūsų poreikius.

Žaidimas per vaizdo skambutį

Jei nenorite niekur registruotis, siųstis programų ir mokytis jomis naudotis, žaisti su draugais galite tiesiog susiskambinę vaizdo skambučiu. Tam geriausia naudoti pokalbių programas, kurios leidžia prisegti kalbėtoją (žaidimo vedėją) ir dalintis kompiuterio ekranu, tokios kaip „Discord“, „Google Meet“, „Microsoft Teams“, „Zoom“ ir pan.

Šis būdas geriausiai tinka paprastiems žodžių žaidimams, kuriems nereikia fizinės lentos ar kortų, pavyzdžiui, šarados, „Taip ir ne“, „Laivų mūšis“ ar klausimų žaidimai.

Tačiau įmanoma sužaisti ir kai kuriuos standartinius stalo žaidimus, jei bent vienas žaidėjas turi fizinę žaidimo versiją – nuo „Monopolio“, „Black Stories“ ir „Pandemic“ iki šachmatų. Tokiu atveju lentos savininkui reikėtų nukreipti savo kamerą į žaidimą, jam teks pareiga ir judinti visas žaidimo figūrėles.

Platformose – platus pasirinkimas

Visgi daug žaidimų naudojamos kortos, kortelės, žetonai ir kiti elementai, kuriuos žaidėjai turi slėpti nuo konkurentų – jiems skirtos specialios internetinės stalo žaidimų platformos. „Vienas iš šių platformų privalumų tas, kad žaidimui nereikia patiems ruoštis, tai automatiškai atlieka kompiuteris. Tiesa, daugeliu atvejų šiose platformose su kitais žaidėjais galima kalbėtis tik raštu, taigi jei žaidžiate su draugais, vaizdo ar bent balso skambučiai pagyvins jūsų žaidimą“, – pataria E. Dapkevičienė.

Pavyzdžiui, populiarioje stalo žaidimų platformoje „Tabletopia“ galima rasti per 1,5 tūkst. stalo žaidimų, nuo „Carcassonne“, „Scythe“ ir „Terra Mystica“ iki šaškių, šachmatų ir pokerio. Registracija ir dalis žaidimų yra nemokami, o norint žaisti populiarius žaidimus su draugais, vienam jūsų teks užsisakyti mėnesinę prenumeratą.

Kita alternatyva – „Board Game Arena“. Žaidimų pasirinkimas čia kuklesnis, apie 300, tačiau galima rasti kai kuriuos žaidimus, kurių kitur nėra, pavyzdžiui, „7 Wonders“, „Through the Ages“ ar „Saboteur“. Be to, galima žaisti ne tik su draugais ar kitais žaidėjais iš viso pasaulio, bet ir dalyvauti turnyruose, o užsisakius mokamą narystę nebus rodomos reklamos, galėsite žaisti visus žaidimus bei bendrauti su kitais žaidėjais vaizdo skambučiais.

Miniatiūrų žaidimus, tokius kaip „Star Wars: X-Wing“ ir „Warhammer 40 000“, mėgstantys entuziastai renkasi dar kitokius įrankius, vienas jų – atvirojo kodo žaidimų variklis „Vassal“. Juo taip pat galima nemokamai žaisti standartinių stalo bei kortų žaidimų adaptacijas.

Jei kompiuterio ekrane norite matyti trimatį vaizdą, patys pele kilnoti žaidimo elementus ir atlikti kitus veiksmus, tuomet jums turėtų patikti „Tabletop Simulator“. Didžiausi jo privalumai – trimatis vaizdas ir visiška laisvė žaidėjams elgtis taip, kaip jie išmano. Kad ir, nujaučiant gresiantį pralaimėjimą, šveisti žaidimo lentą ant žemės ar apversti stalą. Tiesa, platforma yra mokama ir su ja nemokamai galima žaisti tik kelis žaidimus, o kitus reikia pirkti papildomai.

Į platformas keliasi ne visi

Kai kurios stalo žaidimų kompanijos pačios kuria internetines, kompiuteriams ir mobiliesiems įrenginiams skirtas savo žaidimų versijas.

Vienas iš tokių pavyzdžių – stalo žaidimų milžinė „Days of Wonder“. Jos internetinėje svetainėje galima rasti visame pasaulyje žinomų žaidimų „Ticket to Ride“, „Small World“, „Memoir '44“ ir kitų internetines versijas, pritaikytas tiek kompiuteriams, tiek „Android“ ir „iOS“ mobiliesiems įrenginiams. Tiesa, šie žaidimai yra mokami.

„Catan“ žaidimo gerbėjams skirta svetainė „Catan Universe“ – čia rasite visas nuorodas, kur žaidimą galima atsisiųsti ir žaisti nemokamai kompiuteryje ar telefone, o mokama versija atrakina plėtinius ir suteikia papildomų galimybių.

Apskritai internete galima rasti daugumos populiariausių stalo žaidimų virtualias versijas ir žaisti jas tiek su draugais, tiek su kitais žaidėjais iš viso pasaulio. Svarbiausia neprarasti įgūdžių, kad, įveikus pandemiją ir grįžus į normalų gyvenimą, grįžtų ir stalo žaidimų pergalės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.