Programišius bandė į miesto vandentiekio sistemą įlieti pavojingus chemikalus

Kompiuterių įsilaužėlis įsibrovė į Floridos valstijos miesto vandentiekio sistemą ir bandė įpumpuoti „pavojingą“ cheminės medžiagos kiekį, teigia JAV valdžios atstovai.

 Kompiuterių įsilaužėlis įsibrovė į Floridos valstijos miesto vandentiekio sistemą ir bandė įpumpuoti „pavojingą“ cheminės medžiagos kiekį, teigia JAV valdžios atstovai.<br> 123rf nuotr.
 Kompiuterių įsilaužėlis įsibrovė į Floridos valstijos miesto vandentiekio sistemą ir bandė įpumpuoti „pavojingą“ cheminės medžiagos kiekį, teigia JAV valdžios atstovai.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 9, 2021, 12:50 PM

Programišius trumpam padidino natrio hidroksido (šarmo) kiekį JAV miesto Oldsmaro vandens valymo sistemoje – tačiau darbininkas tai pastebėjo ir ėmėsi veiksmų.

Šarmas mažais kiekiais yra naudojamas vandens rūgštingumo reguliavimui, tačiau didelis jo kiekis gali sukelti problemų.

Šiuo metu dar neatlikta jokių areštų ir nežinoma, ar įsilaužimas buvo atliktas iš JAV, ar už jos ribų.

Penktadienį prie kompiuterio, valdančio Oldsmaro miesto vandens valymo sistemą, buvo prisijungta nuotoliniu būdu.

Stoties operatorius ryte matė bandymą prisijungti prie sistemos, tačiau manė, kad tai darė jo vadovas, praneša „Tampa Bay Times“.

Ankstyvą popietę buvo bandyta prisijungti dar kartą – ir šį kartą įsilaužėlis pasinaudojo valymo programine įranga bei padidino natrio hidroksido kiekį nuo 100 milijoninių dalių iki 11 100.

Operatorius iškart sumažino lygį iki normalaus.

Natrio hidroksidas yra pagrindinis nuotekų valiklių ingredientas. Tai labai ėdrus chemikalas ir gali sudirginti odą bei akis, o taip pat gali nulemti laikiną plaukų praradimą.

Nurijus jo, galima pažeisti burną, gerklę ir skrandį, tai gali sukelti vėmimą, pykinimą ir viduriavimą.

Pinelaso apygardos šerifas Bobas Gualtieri sakė: „Aš nesu chemikas. Bet galiu pasakyti, ką žinau, tai yra ... jei įdėsite tokį kiekį šios medžiagos į geriamąjį vandenį, tai nebūtų gerai“.

Tačiau jis nuramino: „Tačiau šiuo atveju nebuvo jokio reikšmingo neigiamo poveikio valomam vandeniui. Svarbu tai, kad visuomenei nebuvo kilęs pavojus“.

Oldsmaro vandens valymo stotis tiekia vandenį įmonėms ir daugmaž 15 000 gyventojų.

Nuotolinė prieiga prie vandens sistemos buvo laikinai išjungta.

Toks atvejis – nebe pirmas pasaulyje. 2016 m. „Verizon“ saugumo ataskaitoje aprašyta panaši ataka prieš kitą neįvardytą JAV vandens įrenginį. 2020 m. įvyko keli nesėkmingi pasikėsinimai į Izraelio vandentiekio sistemas.

Parengta pagal CNN.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.