Ši medžiaga yra skirta vyresniems nei 18 metų skaitytojams.
Ar jums jau yra 18 metų?
Ne

Išmanieji sekso žaislai gali pateikti nemalonią staigmeną

Jeigu Valentino dienos proga nusprendėte nudžiuginti artimą žmogų pikantiška dovana su išmaniuoju įrenginiu, nepamirškite, kad išmanieji erotiniai žaislai, kurie turi galimybę jungtis prie interneto, gali tapti kibernetinių sukčių taikiniu.

Išmanieji sekso įrenginiai leidžia suteikti nuotolinį savo įrenginio valdymą per mobiliąją programą, naršyklę ar nešiojamąjį kompiuterį.<br>T.Bauro nuotr.
Išmanieji sekso įrenginiai leidžia suteikti nuotolinį savo įrenginio valdymą per mobiliąją programą, naršyklę ar nešiojamąjį kompiuterį.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-02-13 12:54

Išmanieji suaugusiųjų žaislai, kaip ir bet kurie kiti prie interneto prisijungę įrenginiai, turi nemažai privatumo ir saugumo spragų apie kurias nuolat kalba kibernetinio saugumo ekspertai.

Ar tai, kas vyksta miegamajame, tikrai privatu?

ESET Lietuva kibernetinio saugumo ekspertai pastebi, kad retas pirkėjas, norėdamas įsigyti išmanųjį sekso žaislą, susimąsto, kad jis rizikuoja savo ir partnerio privatumu. Šiais laikais tokie prietaisai turi daugybę funkcijų. Išmanieji sekso įrenginiai leidžia suteikti nuotolinį savo įrenginio valdymą per mobiliąją programą, naršyklę ar nešiojamąjį kompiuterį. Vartotojai taip pat gali dalyvauti grupiniuose pokalbiuose, išsiųsti vaizdo pranešimus, rengti vaizdo konferencijas, sinchronizuoti vibracijos modelius su dainų ar garsinių knygų grojaraščiu ir netgi susieti savo įrenginius su išmaniaisiais padėjėjais, tokiais kaip „Alexa“.

Kalbant apie šių sekso žaisliukų veikimo pobūdį, verta paminėti, kad daugumą šių įrenginių galima valdyti per „Bluetooth Low Energy“ (BLE) iš išmaniajame telefone įdiegtos programos. Kai kurie pardavėjai siūlo vartotojams galimybę prisijungti prie savo įrenginių per programinę įrangą savo kompiuteriuose ir naudojant specialųjį „BLE“ raktą, taip pat galite naudoti „BLE“ tam tikrose naršyklėse, kad prisijungtumėte prie sekso žaislų naudodamiesi interneto programa.

Tada programa per „Wi-Fi“ ar mobiliojo ryšio operatorių prisijungia prie debesyje esančio serverio, kuriame saugoma asmens paskyros informacija ir vaizdo bei garso failai. Naujausi sekso žaislų pramonės laimėjimai apima modelius su VR (virtualios realybės) galimybėmis ir netgi sekso robotus, kurie turi integruotas kameras, mikrofonus, taip pat balso analizės galimybes.

Ar žaislai tikrai tokie protingi?

Jei bent kartą „Google“ paieškoje domėjotės galimybe įsigyti išmaniuosius sekso žaislus, pastebėjote, kad reklamos apie šias prekes naršant internete jus toliau persekiojo kelias dienas. ESET Lietuva kibernetinio saugumo ekspertai pastebi, kad svetainės, prekiaujančios didelio pupuliarumo susilaukiančiomis prekėmis, neretai gali būti užkrėstos kenkėjiškais programų kodais.

Įvairūs akcijų ir nuolaidų pasiūlymai – džiaugsmas kibernetiniams sukčiams, kadangi šie, pasinaudoję Valentino dienos pasiūlymų gausa, patiklius pirkėjus bando apgauti pasitelkę netikras reklamas. Šventiniu metu suaktyvėjus atsiskaitymams per išmaniuosius įrenginius programišiai yra linkę pasinaudoti sumažėjusiu budrumu ir pirkėjus atakuoti kenkėjiškomis programomis, kurios apsimeta akcijų pasiūlymais, siekiant išvilioti pinigus arba pavogti prisijungimo duomenis.

Nauja mėgstamiausia kibernetinių nusikaltėlių šventė?

ESET Lietuva kibernetinio saugumo ekspertai išanalizavo populiariausių tipų atakas, kurios gali būti nukreiptos į išmaniuosius sekso žaislus. Kibernetiniai nusikaltėliai siekia padaryti kuo daugiau žalos ir pasisavinti naudotojų asmeninius duomenis – slaptažodžius, el. bankininkystės prisijungimus, nuotraukas ir jautrius dokumentus. Nieko neįtariantys vartotojai, besiruošdami Valentino vakarui ir konfigūruojami savo naujai įsigytą išmanųjį erotinį žaislą, gali netyčiomis atskleisti konfidencialią informaciją programišiams.

Kibernetinis užpuolikas gali modifikuoti programėlės viduje veikiantį kodą – jo programinę-aparatinę įrangą, kad atliktų piktavališkus veiksmus. Kai kuriais atvejais kibernetinis nusikaltėlis gali naudoti pažeistą įrenginį kaip į botnet tinklą įtrauktą įrenginį-zombį, liepdamas į aukos įrenginį siųsti daugiau kenksmingų komandų ir jas platinti vartotojams, esantiems kontaktų sąraše. Užpuolikas taip pat gali padaryti fizinę žalą vartotojui, pavyzdžiui, perkaitindamas įrenginį.

Užpuolikas taip pat galėtų išnaudoti saugumo protokolų, naudojamų informacijai rinkti, pažeidimus, arba netgi prisijungti prie įrenginio apeinant prastai paruoštus autentifikavimo mechanizmus, kurie neturi dviejų veiksnių autentifikacijos ir nėra patikimai apsaugoti slaptodžiais. Programišiai netgi gali valdyti sekso žaislą be jo savininko sutikimo, kol jis naudojamas, siųsti skirtingas komandas į įrenginį.

Nepamirškite apsaugos

ESET saugumo specialistai pateikia patarimus, kaip patikimai apsaugoti savo išmaniuosius erotinius žaislus, siekiant išvengti nemalonių nutikimų, užtikrinti savo duomenų saugumą ir privatumą internete.

Venkite dalintis nuotraukomis ar vaizdo įrašais, kuriuose galite būti atpažinti. Ir, žinoma, neskelbkite savo įrenginių nuotolinio valdymo prisijungimų duomenų internete. Taip pat venkite užsiregistruoti sekso žaislų naudotojų paskyrose naudodami savo vardą ar pagrindinį el. pašto adresą, kuris galėtų jus identifikuoti. Kitaip tariant, pasistenkite būti kuo anonimiškesni.

Visada naudokite nuotoliniu būdu valdomus sekso žaislus tik tokioje aplinkoje, kurioje eantis „Wi-Fi“ tinklas yra apsaugotas nuo neleistinų prisijungimų iš išorės. Venkite išmaniaisiais sekso žaislais naudotis, pavyzdžiui, viešbučiuose. Įdiekite antivirusinę programą su namų tinklo nuskaitymo funkcija, kad aptiktumėte tinklo saugumo spragas.

Prieš pirkdami išmanųjį sekso žaislą, įsitinkinkite ar perkate saugų prietaisą iš patikimo pardavėjo. Naudokitės paieškos sistemomis, kad sužinotumėte, ar įrenginyje seniau nėra buvę rimtų saugumo spragų. Jei taip, nustatykite, ar gamintojas reguliariai išleidžia programinės įrangos atnaujinimus.

Pažinčių programos ir portalai, kuriuose ieškote partnerių, norinčių su jumis drauge naudoti sekso žaislus, paprastai turi saugumo politikas, kurios padeda apsaugoti naudotojus nuo programišių ir apgavikų. Programišiai yra linkę nerizikuoti savo profiliu ir neretai kviečia savo aukas perkelti pokalbius į kitą, mažiau saugią vietą internete – pavyzdžiui, netikrą svetainę, kurioje gali slėptis kenkėjiškas kodas arba kompiuterinis virusas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.