Dar vienas programišių smūgis: įtariama, kad nukentėjo 400 tūkstančių ieškojusiųjų pažinčių

Pastaruoju metu metu pasipylus programišių pasiūlymams įsigyti nutekintus duomenis, pastebima ir daugiau pavienių pasiūlymų įsigyti lietuviškų įmonių duomenis. Vienas iš tokių – dar nuo praėjusių metų vasaros pabaigos programišių forume kabantis skelbimas, siūlantis įsigyti 400 tūkst. įrašų turinčią pažinčių svetainės DarniPora.lt duomenų bazę.

 Dar nuo praėjusių metų vasaros pabaigos programišių forume kabo skelbimas, siūlantis įsigyti 400 tūkst. įrašų turinčią pažinčių svetainės „DarniPora.lt“ duomenų bazę.<br> 123rf nuotr., lrytas.lt mont.
 Dar nuo praėjusių metų vasaros pabaigos programišių forume kabo skelbimas, siūlantis įsigyti 400 tūkst. įrašų turinčią pažinčių svetainės „DarniPora.lt“ duomenų bazę.<br> 123rf nuotr., lrytas.lt mont.
 Kiek galima suprasti iš pavyzdžių, duomenų bazėje sukaupta pakankamai detali informacija apie vartotojus.<br> Skelbimo ekrano nuotrauka.
 Kiek galima suprasti iš pavyzdžių, duomenų bazėje sukaupta pakankamai detali informacija apie vartotojus.<br> Skelbimo ekrano nuotrauka.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2021-02-19 10:32, atnaujinta 2021-02-19 15:20

Kaip rašo pardavėjas, šis parduodamas archyvas sudarytas iš kelių dalių. Bet kiek galima spręsti iš pateiktų duomenų bazės pavyzdžių, čia išsaugota informacija apie tokius svetainės lankytojų duomenis, kaip vardai, elektroninio pašto adresai, šifruoti slaptažodžiai, patvirtinti telefono numeriai, lytis, partnerio suderinamumo testo duomenys, bent dalis susirašinėjimų elektroniniais laiškais ir SMS žinutėmis ar informacija apie tai – ir kita.

Kiek galima suprasti iš pavyzdžių, duomenų bazėje sukaupta pakankamai detali informacija apie vartotojus: jų gimtoji kalba, gimimo data, šalis, dabartinė ir ankstesnė gyvenamoji vieta, kalbos, kurias moka, poros parinkimo testo rezultatai, pagal tai siūlomų partnerių skaičius, darbinis užimtumas, išsilavinimas, religija, šeimyninis statusas, vaikų skaičius, tautybė, net rūkymo ar alkoholio vartojimo įpročiai ir gaunamos pajamos. Taip pat tokie fiziniai duomenys, kaip ūgis, plaukų spalva, kūno sudėjimas. Išsaugotas ir pažinčių ieškojimo tikslas. Duomenų bazėje matyti ir nuotraukų aprašų laukeliai – nors neaišku, ar pačios nuotraukos saugomos kartu.

Pateikiami ir duomenų bazės fragmentų pavyzdžiai.

Skelbiama, kad duomenų bazė yra 2016 metų. Kaina skelbime nėra nurodyta.

Portalui lrytas.lt susisiekus su pažinčių svetainės DarniPora.lt vadove Aušra Višniauskaite, ši teigė apie įvyklį nieko nežinojusi ir komentarus pateiksianti vėliau.

Apie penktadienio vidurdienį portalas sulaukė elektroninio laiško iš tiksliai neprisistačiusios Eglės, kuri, sprendžiant pagal elektroninio pašto adresą, dirba DarniPora.lt, ir teigė, kad ši situacija įmonei yra žinoma.

„Informacija patalpinta rugpjūti, tačiau buvo išilaužta prieš 5 metus, 2016 metais. Po šio ivykio visi mūsų nariai turėjo pasikeisti savo slaptažodzius. Nuo 2018 metu Darnipora.lt svetaine buvo atnaujinta, taip pat įdiegta daug kitų papildomų saugumo mechanizmų – ir nuo to laiko įsilaužimų nebuvo“, – rašoma laiške.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.