5 kriterijai, kurie padės išsirinkti naują nešiojamąjį kompiuterį

Darbams ir mokslams persikėlus į namus, išaugo nešiojamųjų kompiuterių poreikis. „Tele2“ pardavimų duomenys rodo, kad praėjusiais metais jų buvo parduota 60 proc. daugiau nei 2019 m. Technologijų ekspertai pataria, į ką atsižvelgti renkantis naują kompiuterį.

 „Tele2 Inovacijų biuro“ ekspertas Arnoldas Lukošius dalinasi penkiais svarbiausiais kriterijais, kurie padės nuspręsti, kuris nešiojamojo kompiuterio modelis jums būtų tinkamiausias.<br> 123rf nuotr.
 „Tele2 Inovacijų biuro“ ekspertas Arnoldas Lukošius dalinasi penkiais svarbiausiais kriterijais, kurie padės nuspręsti, kuris nešiojamojo kompiuterio modelis jums būtų tinkamiausias.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-02-24 15:49

Jūsų dėmesiui – „Tele2 Inovacijų biuro“ ekspertas Arnoldas Lukošius dalinasi penkiais svarbiausiais kriterijais, kurie padės nuspręsti, kuris nešiojamojo kompiuterio modelis jums būtų tinkamiausias.

1. Kompiuterio ekranas ir mobilumas

Rinkdamiesi naują nešiojamąjį kompiuterį, pirmiausia atsakykite sau į klausimą, kam jį naudosite – mokslams, darbui, žaidimams, naršymui internete ar filmų žiūrėjimui. Tai padės nuspręsti, kokio dydžio ekraną pasirinkti. Nešiojamųjų kompiuterių ekranų dydžiai yra nuo 11 iki 19 colių, o įprastam vartotojui pakanka 14-15 colių (apie 40 cm) įstrižainės ekrano.

Taip pat atkreipkite dėmesį, kokios raiškos yra kompiuterio ekranas. Populiariausi yra „HD“ arba „Full HD“ raiškos ekranai. Kuo didesnė ekrano raiška, tuo vaizdas bus ryškesnis ir detalesnis. Tačiau reikia įvertinti tai, kad didesnė kompiuterio ekrano įstrižainė ir aukštesnė jo raiška labiau apkraus kompiuterio bateriją ir jo procesorių. Darbui ar naršymui gali užtekti HD (1366 x 768) raiškos ekrano, o reiklesniam vartotojui rekomenduojama rinktis FHD (1920 x 1080) ekraną.

Tiems, kurie žada kompiuterį dažnai nešiotis kartu su savimi, svarbu atsižvelgti į kompiuterio svorį ir baterijos veikimo trukmę. Nešiojamojo kompiuterio svoris varijuoja nuo 1,3 iki 3,8 kg. Kuo kompiuteris lengvesnis, tuo jis bus mobilesnis. Žaidimams skirti kompiuteriai arba kompiuteriai su dideliu ekranu įprastai sveria daugiau. Jei norite dažnai naudotis kompiuteriu be įkroviklio, rinkitės tokį modelį, kuris visiškai įkrautas veikia bent 6-8 valandas.

2. Galingas procesorius

Vienas svarbiausių kompiuterio kriterijų – jo „smegenys“ arba pagrindinis procesorius (CPU). Šiuo metu rinkoje dominuoja „Intel“ ir „AMD“ gamintojų procesoriai. Visai neseniai savo kurtą procesorių „M1“ pristatė ir „Apple“.

Kuo didesnis branduolių skaičius, tuo galingesnis procesorius. Spartus ir pažangus procesorius reiškia, kad kompiuteris veiks greičiau, galės atlikti daugiau operacijų, lengviau atidarys įvairias programas ir su juo galėsite pasidaryti daugiau darbų per tą patį laiką. Būtent nuo procesoriaus dažnai priklauso ir kompiuterio kaina.

Populiariausi „Intel“ procesoriai tarpusavyje skiriasi savo pajėgumais. „Intel Celeron“ procesoriai skirti kasdieniams darbams atlikti. „Intel i3“ – biudžetinės klasės, skirti naršymui, filmų peržiūroms, darbui su biuro programomis. „Intel i5“ – universalus ir vartotojų pamėgtas procesorius, puikiai tinka darbui su sudėtingesnėmis programomis. Tuo tarpu „Intel i7“ – ypač greiti ir galingi, tinkami profesionalams ir žaidimų mėgėjams.

3. Standžiojo disko talpa

Standžiojo disko talpa ypač svarbi, jei kompiuteryje planuojate laikyti daug filmų, nuotraukų, muzikos, žaidimų ir kitų failų. Būtent standžiajame diske laikoma visa jūsų sukaupta informacija.

Jie būna kelių tipų – HDD, SSD arba hibridinis SSHD. Pirmieji magnetiniai diskai yra talpesni ir didesni, patikimos technologijos, tačiau šiek tiek lėtesni. SSD diskai yra mažesni ir greitesni, veikia tyliai, neįkaista, naudoja nedaug kompiuterio energijos.

Rinkdamiesi kompiuterio modelį, įvertinkite savo poreikius. Jei jums reikalinga didelė talpa (500 – 1000 GB ar daugiau), rinkitės įrenginį su standartiniu HDD disku. Jei norite lengvesnio, plonesnio ir ypač tyliai veikiančio kompiuterio, rinkitės modelį su naujos technologijos SSD disku. Jo talpa dažniausiai būna 128 GB, 256 GB ir kiek rečiau – 512 GB.

4. Vaizdo plokštė

Vaizdo plokštė atsakinga už ekrane matomo vaizdo kokybę. Yra du vaizdo plokščių tipai: atskiros ir integruotos pagrindiniame procesoriuje. Visi „Intel“ procesoriai turi integruotą vaizdo lustą, tad daugelį funkcijų puikiai atliks ir be specialios vaizdo plokštės.

Atskira vaizdo plokštė – su „Nvidia“ arba „Radeon“ prekės ženklu – reikalinga sudėtingesnės grafikos kompiuteriniams žaidimams ir tiems, kas dirba su daug resursų reikalaujančiomis grafikos redagavimo programomis.

Tokia plokštė turi savo vaizdo procesorių, užtikrina daug geresnę vaizdo kokybę ir spartesnį vaizdo failų apdorojimą. Tačiau kartu ji eikvoja gerokai daugiau energijos ir dirbant gali įkaisti. Todėl kompiuteriai su neintegruota vaizdo plokšte turi specialią aušinimo sistemą ir yra šiek tiek didesni nei kiti nešiojamieji kompiuteriai.

5. Operatyvioji atmintis

Renkantis nešiojamąjį kompiuterį, rekomenduojama skirti dėmesio operatyviajai atminčiai (RAM). Kuo ji didesnė, tuo sparčiau veikia visos kompiuterio funkcijos. Dažniausiai rinkoje pasitaiko kompiuteriai su dviem operatyvinės atminties konfigūracijomis – 4 GB arba 8 GB.

4 GB operatyvioji atmintis tinka tiems, kas naudoja kompiuterį kasdienėms užduotims. Pavyzdžiui, naršymui internete neatveriant daugybės langų, darbui viena ar keliomis paprastomis programomis vienu metu, filmų peržiūrai.

Tuo tarpu 8 GB operatyvioji atmintis pravers žaidėjams ir profesionalams, dirbantiems su „reikliomis“ programomis, tokiomis kaip „Photoshop“, „Corel Draw“, „AutoCAD“, „Adobe Premiere“ ir pan. Didesnė operatyvinė atmintis dažniausiai būna aukštesnės klasės kompiuteriuose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.