Marsaeigio parašiute – slapta NASA žinutė

Kai vasario 18 d. NASA marsaeigis „Perseverance“, nerdamas per Raudonosios planetos atmosferą išskleidė parašiutą, Marso danguje suplevėsavo raudonomis ir baltomis juostelėmis užrašytas kodas – tai vasario 22 d. surengtoje konferencijoje patvirtino ir NASA.

 Kai marsaeigis „Perseverance“, nerdamas per Raudonosios planetos atmosferą išskleidė parašiutą, Marso danguje suplevėsavo raudonomis ir baltomis juostelėmis užrašytas kodas.<br> NASA / AP / Scanpix nuotr.
 Kai marsaeigis „Perseverance“, nerdamas per Raudonosios planetos atmosferą išskleidė parašiutą, Marso danguje suplevėsavo raudonomis ir baltomis juostelėmis užrašytas kodas.<br> NASA / AP / Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 24, 2021, 10:25 AM, atnaujinta Feb 24, 2021, 10:53 AM

Internautams šį kodą perkąsti prireikė vos 6 valandų.

Juostomis, kurios driekėsi nuo parašiuto centro iš pažiūros atsitiktiniu koncentriniu apskritimu, iš tikrųjų buvo užrašyta žinutė, parašyta dvejetainiu kodu, pirmadienio vakarą „Twitter“ patvirtino vyriausiasis „Perseverance“ inžinierius Adamas Steltzneris. Kiekviena raudonai baltų juostelių eilutė reiškė vieną raidę. Skaitant laikrodžio rodyklės kryptimi nuo vidinio iki tolimiausio parašiuto žiedo, galima perskaityti tokią žinutę:

„Išdrįsk (daryti) didingus dalykus“ (angl. dare mighty things),

Jei tai skamba jau kažkur girdėtai, taip tikriausiai yra dėl to, kad tas pats šūkis parašytas ir ant NASA reaktyvinių variklių laboratorijos (JPL) būstinės sienos Pasadenoje, Kalifornijoje – ir tai laboratorijos šūkiu yra jau ištisus dešimtmečius.

Išoriniame „Perseverance“ parašiuto žiede taip pat yra nurodytos ir koordinatės: 34°11'58“ šiaurės platumos ir 118°10'31“ vakarų ilgumos – JPL būstinės Kalifornijoje vieta.

Pirmadienio spaudos konferencijos metu pagrindinis „Perseverance“ įskriejimo į atmosferą, stabdymo ir nusileidimo sistemų inžinierius Allenas Chenas metė visuomenei iššūkį surasti slaptąją žinutę.

„Be neįtikėtinų mokslo pasiekimų, mes tikimės, kad mūsų pastangos inžinerijos srityje gali įkvėpti ir kitus, – kaip pranešė „The Verge“, sakė A.Chenas. – Kartais savo darbuose paliekame žinutes, kad kiti galėtų kas aptikti, todėl kviečiame jus visus priimti šį iššūkį ir parodyti, ką sugebate“.

Vėliau inžinierius leidiniui „The Verge“ sakė, kad galimai esama ir daugiau slaptų kodų bei pranešimų, paslėptų marsaeigyje „Perseverance“, apie kurių daugumą „niekada nebus sužinota – nesužinosiu net aš“, sakė jis.

Parengta pagal „Live Science“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.