„Telia“ plečia robotų gretas: „Ežio“ klientus aptarnaus Robo Artūras

Daugiau nei metus „Telia“ klientus aptarnaujanti virtuali asistentė Aita, į kurią bendrovė investavo per 100 tūkst. eurų, jau atsipirko ir tapo tikra sėkmės istorija. Dabar jos pėdomis seka Robo Artūras, naujasis operatoriaus dirbtinio intelekto robotas, padedantis atsakyti į „Ežio“ klientų klausimus – nuo sąskaitos papildymo iki tarptinklinio ryšio.

 Robo Artūras su žmonėmis bendraus kiekvieną dieną, įskaitant savaitgalius ir šventes (asociatyvinė iliustr.)<br> 123rf iliustr.
 Robo Artūras su žmonėmis bendraus kiekvieną dieną, įskaitant savaitgalius ir šventes (asociatyvinė iliustr.)<br> 123rf iliustr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 2, 2021, 8:37 AM

„Kai prieš metus klientų aptarnavimo sistemoje įdiegėme Aitą, optimistiškai tikėjomės, kad ji padės aptarnauti iki ketvirtadalio užklausų. Tačiau sėkmingos treniruotės ir karantino metu išaugęs elektroninių užklausų skaičius lėmė gerokai didesnį robotės efektyvumą: ji viena, be gyvo konsultanto pagalbos ir įsikišimo, atsakė beveik 40 proc. visų užklausų, o du iš trijų apklaustų klientų buvo patenkinti jos darbu. Taigi kartelė naujajam mūsų virtualiam kolegai iškelta išties aukštai“, – sako „Telia“ klientų aptarnavimo vadovas Nerijus Šeputis.

Kaip ir Aita, Robo Artūras su žmonėmis bendraus kiekvieną dieną, įskaitant savaitgalius ir šventes. Beje, nors pirmadienis buvo pirma oficiali jo darbo diena, robotas „Ežio“ svetainėje buvo įdiegtas dar prieš savaitgalį, taigi kelias dienas jau spėjo pasitreniruoti.

Jei robotai turėtų giminystės ryšius, Aita ir Robo Artūras veikiausiai būtų sesuo ir brolis, kadangi jie sukurti naudojant tą patį mechanizmą. Tačiau jų charakteriai gerokai skiriasi. Kitaip nei diplomatiška ir išauklėta Aita, Robo Artūras pasiruošęs ir keikūnus paauklėti, ir pašmaikštauti. Visų jo perliukų neatskleisime, bet jei paklausite, kur dingo pinigai, robotas atsakymą pradės filosofiniu sarkazmu: „Žinok, savęs irgi dažnai šito klausiu, bet atsakymo nėra.“

Darbą interneto svetainėje tęsianti Aita šiuo metu geba konsultuoti daugiau kaip šimtu temų ir klausimų. Tačiau tai nereiškia, kad Aita jau pasiekė tobulybę ir bus užmiršta – atvirkščiai, ją ketinama ir toliau tobulinti. Artimiausiu metu Aita bus integruota į operatoriaus vidines sistemas, kad galėtų atsakyti ir į personalizuotus žmonių klausimus, pavyzdžiui, apie turimas paslaugas, sąskaitas. Tai bendrovei ypač aktualu, nes didžiausi užklausų pikai fiksuojami mėnesių sandūroje, kuomet klientus pasiekia sąskaitos.

„Aita jau dabar yra perėmusi didžiąją dalį užklausų, kurias galima atsakyti be žmogaus įsikišimo. Dar labiau išplėtę robotės gebėjimus tikimės ant jos pečių perkelti daugiau nei pusę visų pokalbių internetu. Visgi dabar kiekvienas papildomas Aitos atsakytų užklausų procentas reikalauja vis daugiau įdirbio, sudėtingesnių dirbtinio intelekto panaudojimo sprendimų“, – pastebi N. Šeputis.

Žinoma, ir dabar Aita moka kur kas daugiau nei nukreipti žmones į reikiamą puslapį ar pateikti informaciją apie paslaugas. Viena iš stipriųjų Aitos pusių – gedimų šalinimas. Kas savaitę ji išsprendžia šimtus žmonių užklausų dėl neveikiančio interneto, paklausdama, ar veikia maršrutizatorius, kokia spalva dega viena ar kita lemputė ir pateikdama sprendimus konkretiems atvejams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.