JAV kariuomenė kuria įspūdingos galios lazerinį ginklą: priešų orlaivius tiesiog garins ore

Panašu, kad JAV armija kuria lazerinį ginklą, galintį sunaikinti taikinius ir sutrikdyti priešo elektronines sistemas. Tai gali būti galingiausias lazeris pasaulyje.

 Tokio tipo lazeriai galėtų garinti išorinį drono korpusą, o ne jį ištirpdyti, kaip tai daro dabartinės lazerinės sistemos.<br> Northrop Grumman iliustr.
 Tokio tipo lazeriai galėtų garinti išorinį drono korpusą, o ne jį ištirpdyti, kaip tai daro dabartinės lazerinės sistemos.<br> Northrop Grumman iliustr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-03-05 14:16

Lazerių sistema (angl. Tactical Ultrashort Pulsed Laser for Army Platforms, UPSL) bus milijoną kartų galingesnė, nei bet kuri kita lazerinė platforma iki šiol.

UPSL platforma skirsis nuo dabartinių lazerinių sistemų, nes skleis trumpus impulsus, kurie priklausomi nuo mažesnių energijos kiekių – priešingai nei dabartiniai lazeriai, kurie paprastai skleidžia ištisinius spindulius.

Naujoji sistema yra sukurta taip, kad pasiektų teravatą per 200 femtosekundžių – arba vieną kvadrilijoninę sekundės dalį. Per tą laiką UPSL sugebėtų išgarinti droną. Be to, tikimasi, kad sistema taip pat galės sutrikdyti šalia esančias elektronines sistemas.

JAV UPSL prototipą siekia išbandyti iki 2022 m.

Tokio tipo lazeriniai ginklai yra nepaprastai naudingi kovojant su greitai judančiais, mažais bepiločiais orlaiviais ar raketomis, paaiškino „New Scientist“. Kalbant apie jų naudojimą prieš žmones, jie gali sukelti daugybę reakcijų – nuo odos sudirginimo iki apakimo.

Tikimasi sukurti pakankamai didelę UPSL sistemą, turinčią pakankamai galios ir tvirtumo, kad būtų galima naudoti armijos platformose. Be to, tokio tipo lazeriai galėtų garinti išorinį drono korpusą, o ne jį ištirpdyti, kaip tai daro dabartinės lazerinės sistemos.

Tai nėra pirmas kartas, kai lazerinės sistemos minimos ar net naudojamos kariuomenėje. Akivaizdu, kad ilgainiui lazeriniai ginklai sulaukia vis daugiau dėmesio.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.