2G sveikiname, su 3G atsisveikiname: kodėl lieka senesnė technologija?

Mobilusis GSM ryšys Lietuvoje veikia jau 26 metus – 1995 metų kovo 16 dieną „Omnitel“ tinkle įvyko pirmasis oficialus 2G skambutis. Tačiau ši technologija net po ketvirčio amžiaus niekur nežada trauktis – o štai kone perpus jaunesnį 3G ryšį „Telia“ jau visai netrukus ketina išjungti. Kodėl 5G išvakarėse lieka dirbti seniausia GSM technologija?

 4G ar net 5G ryšį palaiko dauguma prie operatoriaus tinklo prisijungusių telefonų, modemų, planšečių ir kitų įrenginių. Tuo metu abi 2G ir 3G technologijas palaiko tik mažiau nei 5 proc. įrenginių, nors apie penktadalis veikia tik 2G.<br> 123rf nuotr.
 4G ar net 5G ryšį palaiko dauguma prie operatoriaus tinklo prisijungusių telefonų, modemų, planšečių ir kitų įrenginių. Tuo metu abi 2G ir 3G technologijas palaiko tik mažiau nei 5 proc. įrenginių, nors apie penktadalis veikia tik 2G.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 16, 2021, 11:51 AM

„3G tapo pereinamąja technologija, ja naudojamasi vis mažiau, todėl ir jai rezervuotus išteklius palaipsniui perleidžiame tam, ką žmonės realiai naudoja – pažangesniam 4G ryšiui. Tai leidžia gerinti paslaugų kokybę, didinti 4G tinklo talpą ir mobiliojo interneto spartą. 3G vis dar veikia visoje Lietuvoje, tačiau iki kitų metų pabaigos jį numatome palaipsniui išjungti“, – sako „Telia“ paslaugų architektas Tomas Grinevičius.

Telefone veikia 4G, bet naudojasi 3G

4G ar net 5G ryšį palaiko dauguma prie operatoriaus tinklo prisijungusių telefonų, modemų, planšečių ir kitų įrenginių. Tuo metu abi 2G ir 3G technologijas palaiko tik mažiau nei 5 proc. įrenginių, nors apie penktadalis veikia tik 2G.

Dar įspūdingesnė mobiliojo interneto statistika: net 99 proc. mobiliųjų duomenų perduodama naudojant 4G, ir tik likęs 1 proc. tenka 2G ir 3G technologijoms. Ir tas procentas galėtų dar labiau susitraukti, kadangi net trys ketvirtadaliai 2G ir 3G duomenų buvo perduoti įrenginiais, kurie palaiko 4G.

„Kitaip sakant, tie telefonai palaiko 4G, bet jų nustatymuose pati 4G galimybė išjungta, todėl jie jungiasi prie 2G ar 3G ryšio. Panašu, kad daugeliu atvejų taip nutinka dėl žmogiškosios klaidos ar neapsižiūrėjimo“, – sako T. Grinevičius.

Jis žmonėms pataria atkreipti dėmesį į užrašą telefono viršuje, greta mobiliojo ryšio stiprumą rodančių padalų. Jei jūsų telefonas palaiko 4G, ten turėtumėte matyti 4G, 4G+ arba LTE. Jei greta padalų prirašyta 3G, H, 2G, E ar G, tuomet jūsų telefonas yra prisijungęs prie 3G arba 2G tinklo. Patikrinti arba pakeisti tinklą, prie kurio telefonas turėtų jungtis, galite nustatymuose pasirinkę pageidaujamą tinklo tipą – automatinį arba LTE/4G/3G/2G.

Į 4G kraustosi ir skambučiai

Jei mobilieji duomenys jau praktiškai persikraustė į 4G, tai su balso skambučiais situacija kitokia. Bet ir čia pokyčiai akivaizdūs: per praėjusius metus aukščiausios kokybės VoLTE skambučių, vykstančių 4G ryšiu, dalis išaugo dvigubai, o šiuo metu VoLTE jau sudaro beveik pusę visų skambučių.

„Tai yra svarbus lūžis, rodantis, kad 4G ir VoLTE palaikantys įrenginiai tampa vis labiau prieinami. Nuo pernai jau siūlome ne tik ekonominės klasės išmaniuosius, bet ir mygtukinius telefonus, palaikančius 4G ir VoLTE, o jų kainos prasideda vos nuo 50 eurų, taigi juos gali įsigyti praktiškai kiekvienas“, – pastebi T. Grinevičius.

VoLTE užtikrina greitesnį skambučio sujungimą, visiškai naują pokalbių kokybę ir suteikia galimybę vienu metu kalbėti ir naršyti internete, jei pokalbio metu indikatoriuje nebedega 4G ar LTE reikėtų pasitikrinti ar telefonas palaiko VoLTE ir telefono nustatymus

2G ateitis – žmonių rankose

Pernai metų pabaigoje „Telia“ visoje Lietuvoje vieną iš dviejų 3G dedikuotų dažnių juostų pilnai perleido pažangesnei 4G LTE technologijai. Tai leido padidinti 4G tinklo talpą ir spartą bei prisidėjo prie svarbios pergalės: Ryšių reguliavimo tarnybos per visus 2020 metus atliktų spartos matavimų vidurkis šio operatoriaus tinkle siekė 85 Mb/s ir buvo atitinkamai 30 proc. bei 87 proc. didesnis nei kitų dviejų operatorių.

Visiškai išjungti 3G ryšį operatorius ruošiasi per 2022 metus. Tai ketinama atlikti palaipsniui, asmeniškai informuojant 3G tebenaudojančius klientus. Žinoma, senus telefonus turintys ir jų atsinaujinti nenorintys žmonės ir toliau galės naudotis paslaugomis, tik jau 2G ryšiu.

Tad kokia jubiliatės 2G ateitis, ar ši technologija nemirtinga? O gal ir jos laukia panašus likimas? Kaip teigia ekspertas, viskas žmonių rankose. Tiesiogine šių žodžių prasme: kol klientų rankose bus 2G telefonų, tol ryšys veiks. „Šiandien kalbėti apie 2G išjungimą dar anksti. Tačiau jei žmonės ir toliau tokiu tempu naujins savo telefonus, o tik 2G palaikančių įrenginių liks vos keli procentai, tai bus ženklas, kad 2G technologija tampa nereikalinga“, – teigia T. Grinevičius.

3G įrenginių skaičius ir šio ryšio poreikis mažėja ne tik Lietuvoje, bet ir kitose Europos bei pasaulio šalyse. 3G ryšiui skirtus dažnius į 4G technologiją „Telia“ perkelia ir kitose šalyse, panašių veiksmų imasi ir kiti operatoriai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.