TOP 3 ekspertus nustebinę „TechHub“ startuoliai: nuo virtualios realybės turizmui iki ekologinių katastrofų prevencijos

Prisistatymas investuotojams – svarbi kiekvieno finansavimą siekiančio pritraukti startuolio gyvavimo akimirka. Per vos tris minutes komandos investuotojus turi įtikinti savo idėjos potencialu, pristatyti komandą, sprendžiamą problemą ir technologiją. Tai pirmą kartą darė Mokslo, inovacijų ir technologijų agentūros (MITA) „TechHub“ pre-akceleratoriaus antrojo ciklo dalyviai. 23 komandos pristatė savo idėjas, iš kurių ekspertų komisija atrinko 3 geriausiai pasiruošusius investicijų pritraukimui startuolius.

 23 komandos pristatė savo idėjas, iš kurių ekspertų komisija atrinko 3 geriausiai pasiruošusius investicijų pritraukimui startuolius.
 23 komandos pristatė savo idėjas, iš kurių ekspertų komisija atrinko 3 geriausiai pasiruošusius investicijų pritraukimui startuolius.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 22, 2021, 10:15 AM, atnaujinta Oct 4, 2021, 9:09 AM

„Startuoliai per keturias mokymų savaites jau išsigrynino savo idėjas, problemą, vertės pasiūlymą, verslo modelį ir su projekto mentorių pagalba jau padarė didelę pažangą. Kaip pabrėžė ir komisija, tiek geriausiai pasirodžiusios komandos, tiek kiti dalyviai pristatė įdomius ir aktualius sprendimus, kuriuos su visos „TechHub“ komandos pagalba dar patobulins iki už 8 savaičių vyksiančio baigiamojo renginio“,– sako MITA vadovas Gintas Kimtys.

Efektyviausia rinkoje naftos surinkimo priemonė

Vienas iš startuolių kuria iš celiuliozės atliekų pagamintą biodegraduojančią pakartotinio naudojimo naftos teršalų surinkimui skirtą priemonę – aerogelį. Iš popieriaus atliekų pagaminta priemonė yra tvari, panaudojama iki 5 kartų, 2 kartus efektyvesnė ir 2 kartus lengvesnė nei kiti rinkoje esantys, paprastai sintetiniai, analogai. Šis aerogelis nesugeria vandens, tik naftos produktus, bei neleidžia jiems išsilieti ir užteršti aplinkos. Siekiant paskatinti dar efektyvesnį valymo procesą, įmonė pripildys aerogelį mikroorganizmais, išskirtais iš Baltijos jūros vandens ir smėlio.

„Šioje srityje dirbu jau nuo 2010 metų, kai Meksikos įlankoje įvyko didelis išsiliejimas. Tuo metu tyrinėjau gamtinius sorbentus, kaip kad šiaudai, bet jie nebuvo labai efektyvūs. Prieš metus pradėjome testuoti aerogelį. Ši perspektyvi medžiaga naudojama ir kosmoso pramonėje, ir statybose. Pasirodo, kad iš popieriaus atliekų pagaminta žaliava gali sukurti didžiulę vertę turinį produktą. Pripildyta mikroorganizmais medžiaga leis užtikrinti, kad naftos išsiliejimas neturėtų tragiško poveikio gamtai“, – sako startuolio įkūrėja dr. Tatjana Paulauskienė.

Virtualios realybės žiūronai turizmui

Dar vienas startuolis kuria virtualios realybės žiūronus turizmui, kurie vaizdo atpažinimo algoritmu ir audiovizualinės medijos pagalba leis vartotojui susipažinti su jį supančia aplinka, praturtindami ją virtualios realybės vaizdais ar leisdami nusikelti į bet kokį kitą lankytiną vietą ar objektą. Žiūronai informaciją pateiks vaizdingai ir moderniai, taip bus skatinamas turistų domėjimasis vietos istorinėmis, kultūrinėmis ir kitomis ypatybėmis, formuojant Lietuvos, kaip technologijų šalies, įvaizdį.

„Tradiciniai turizmo informacijos stendai yra nuobodūs ir nepatrauklūs, paprastai pateikiami tik keliomis kalbomis, gali būti lengvai suniokoti. Šią problematiką atradome patys dirbdami su įvairiais turizmo informacijos centrais, muziejais. Tokios įstaigos jaučia poreikį pasinaudoti naujausiomis technologijomis, siekiant lankytinas vietas modernizuoti, tačiau tam nėra prietaisų, kurie galėtų funkcionuoti autonomiškai, jiems nereikėtų priežiūros. Šie virtualios realybės žiūronai padės lankytinas vietas modernizuoti ir padaryti patrauklesnėmis turistams“,– sako prietaisą kuriantis Paulius Juočeris.

Kokybiškai praleisto laiko su vaikais fiksavimas

Dar vienas startuolis kuria interaktyvią aplikaciją, skirtą šeimoms fiksuoti ir analizuoti kokybiškai praleistą laiką kartu. Platformoje bus galima nustatyti, kiek laiko per dieną, savaitę ar mėnesį norima praleisti su vaikais, gauti statistinius duomenis, priminimus. Be to, programėlėje bus galima rasti įvairių veiklų pasiūlymus skirtingo amžiaus vaikams, įsitraukti ir reaguoti į tėvų atrinktus užsiėmimus. Šia programėle siekiama spręsti nepakankamai praleidžiamo laiko su atžalomis problemą, kuri neigiamai veikia tiek vaikų, tiek tėvų emocinę būseną.

„Aš pati esu veikli mama, o per tas veiklas pastebėdavau, kad ne visada pavyksta pakankamai laiko skirti vaikams. Nors taip manyti pagrindo aplinkiniai nematė, aš pati visada jausdavau stresą ir liūdesį. Per karantiną kasdien valandai išeidavau į lauką pasivaikščioti ir man kilo idėja – jei žmonės skaičiuoja nueitus žingsnius ir iš paskutiniųjų stengiasi įvykdyti tikslą, net jei tiesiog vaikšto ratais aplink namus, o kiti skaičiuoja kalorijas, miego laiką, kodėl taip pat neskaičiuoti laiko, praleisto su šeima? Tokia priemonė padės ne tik vaikams, bet ir tėvams jaustis užtikrintai, kad vaikai sulaukia pakankamai dėmesio“,– sako įmonės bendraįkūrėja Simona Uleckienė.

Registracija į trečiąjį „TechHub“ startuolių pre-akceleratoriaus ciklą prasidės balandžio mėn.

TechHub – tai Mokslo, inovacijų ir technologijų agentūros (MITA) įgyvendinamas projektas, skirtas ankstyvos stadijos inovatyvių verslo idėjų kūrimui, intensyviam startuolių augimui bei verslumo ekosistemos tvariai plėtrai vystyti. Projekto tikslas – paskatinti tyrėjus, mokslininkus, studentus ir verslo atstovus vystyti inovatyvias verslo idėjas, suteikti jų komandoms įvairiapusę inovacijų ir verslo paramos pagalbą ir sudaryti galimybes intensyviam aukštos pridėtinės vertės žiniomis grįsto verslo segmento augimui Lietuvos ekonomikoje. Kviečiame visas su projektu susijusias naujienas sekti Facebook, ir LinkedIn platformose, taip pat https://mita.lrv.lt/lt/veiklos-sritys/mita-vykdomi-projektai/techhub.

Projektas finansuojamas Europos regioninio plėtros fondo lėšomis. Veiksmų programos priemonės numeris ir pavadinimas: 01.2.1-LVPA-V-842 „Inogeb LT“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.