Atkasė prabangią vilą – vadina tai vienu svarbiausių atradimų per šį dešimtmetį

Senovinis pastatų kompleksas Jorkšyro grafystėje (Anglija) galėjo būti prabangi vila, religinė šventovė – arba abiejų mišinys, mano archeologai.

 Mokslininkai netoli Skarboro miesto atrado tai, kas galėjo būti prabangi romėnų vila.<br> „Istorinės Anglijos“ nuotr.
 Mokslininkai netoli Skarboro miesto atrado tai, kas galėjo būti prabangi romėnų vila.<br> „Istorinės Anglijos“ nuotr.
 Mokslininkai netoli Skarboro miesto atrado tai, kas galėjo būti prabangi romėnų vila.<br> „Istorinės Anglijos“ nuotr.
 Mokslininkai netoli Skarboro miesto atrado tai, kas galėjo būti prabangi romėnų vila.<br> „Istorinės Anglijos“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2021-04-19 20:37

Mokslininkai netoli Skarboro miesto atrado tai, kas galėjo būti prabangi romėnų vila.

Atrodo, kad šis kompleksas yra pirmasis tokio pobūdžio statinys Didžiojoje Britanijoje – ir galbūt vienintelis žinomas pavyzdys visoje buvusioje Romos imperijoje, rašo „Yorkshire Evening Post“.

„Tai tikrai įdomus atradimas – ir neabejotinai svarbus nacionaliniu mastu, – pasakoja viešojo sektoriaus organizacijos „Istorinė Anglija“ senovės monumentų inspektorius Keithas Emerickas. – Sakyčiau, tai iš tikrųjų vienas svarbiausių su Romos imperija susijusių atradimų per pastarąjį dešimtmetį“.

Skarboro radimvietėje aptiktas kompleksas pastatų, įskaitant vieną su apskritu kambariu centre ir keliais iš jo vedančiais kambariais – o taip pat ir pirties. Pasak pranešimo, toks unikalus pastatų išdėstymas Didžiojoje Britanijoje dar nebuvo užfiksuotas.

„Mes apie tai kalbėjomės su keletu senovės Romos tyrinėjimuose pirmaujančių akademikų – ir visi bandėme rasti panašią vietą, bet nesisekė, – BBC kalbėjo K.Emerickas. – Taigi, šia prasme tai tikrai reikšminga. O taip pat ir tikrai įdomu“.

Savo pranešime „Istorinės Anglijos“ departamentas teigia, kad pastatai turėjo būti aukšto statuso žmonių namai arba religinė šventovė. Gali būti, kad čia buvo sujungti ir abu pastato panaudojimo naudojimo būdai – arba laikui bėgant perėjo iš vienos į kitą.

„[Tai] kažkas panašaus į religinį pastatą, kuris kartu yra beveik kaip džentelmenų klubas, čia yra ir pirtis, – BBC sakė K.Emerickas. – Taigi, šiuo momentu tai tikrai įdomus hibridinis pastatas“.

Remiantis Jorko muziejų fondu, romėnai į Jorko miestą esantį (už maždaug 64 km į pietvakarius nuo Skarboro) atvyko daugmaž 71 mūsų eros metais – praėjus daugiau nei 25 metams po provincijos įkūrimo Pietų Britanijoje. Jorkas buvo vietinė romėnų valdžios būstinė 208-211 metais – valdant imperatoriui Septimijui Severui, o vėliau, 305 m. – Konstantinui Didžiajam.

Miestas išliko svarbia provincijos sostine iki V amžiaus pradžios, kai Romos pajėgos paliko Britaniją. Kiti svarbūs romėniški objektai Jorkšyre yra istorinis miestas Isurium Brigantum, kuriame originaliose vietose iki šiol dar yra išlikusios dvi romėniškos mozaikos, o taip pat stovykla ir galimas romėnų kelias – abu objektai, esantys viržynuose į šiaurės vakarus nuo Skarboro.

Pastatų kompleksas buvo aptiktas būsto vystytojams nusamdžius archeologus, kad šie ištirtų vietą, kurioje buvo numatyti statyti namai. Kaip praneša „Yorkshire Post“, tyrėjai šioje vietoje visai tikėjosi rasti kokių geležies amžiaus ar romėnų liekanų – tačiau jie neįsivaizdavo, kokie reikšmingi atradimai laukia.

„Istorinė Anglija“ šiai vietovei planuoja siekti paminklo statuso, be to, ten finansuos daugiau archeologinių darbų.

„Tai nepaprastas atradimas, papildantis romėnų gyvenimo šiaurės Jorkšyre istoriją“, – CNN sakė Šiaurės Jorkšyro grafystės tarybos verslo ir aplinkos apsaugos paslaugų direktorius Karlas Battersby. – Šiaurės Jorkšyro archeologai jau nustatė, kad pastatus suprojektavo aukščiausios klasės Šiaurės Europos architektai ir juos pastatė geriausi meistrai“.

Jo teigimu, atliekant tolesnius tyrimus bus ištirta, kam buvo naudojamas pastatų kompleksas – ir kodėl jis buvo pastatytas taip toli nuo kitų Romos imperijos centrų.

Parengta pagal „Smithsonian Magazine“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.