Legendiniai JAV bombonešiai išeina į pensiją – bet tai nėra pabaiga

Investicijos į ginkluotę turi ir likti investicijomis, o ne išlaidomis, sako Lietuvos kariuomenės atsargos majoras ir ginkluotės entuziastas Darius Antanaitis. „Investicijos reiškia ne tik stiprinti valstybės interesų apsaugą, bet ir galimybę naudotis įranga, kai ji jau bus nurašyta. Tai yra, kad ją galima būtų atnaujinti ir vėl naudoti prasidėjus kovos veiksmams“, – teigia karys.

  JAV oro pajėgos pradėjo išleidinėti į atsargą savo atitarnavusius strateginius bombonešius „B-1B Lancer“ (centre).
  JAV oro pajėgos pradėjo išleidinėti į atsargą savo atitarnavusius strateginius bombonešius „B-1B Lancer“ (centre).
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-04-23 11:51

Jis pasakoja, kad JAV oro pajėgos pradėjo išleidinėti į atsargą savo atitarnavusius strateginius bombonešius „B-1B Lancer“. Anot karininko, savo pirmą skrydį šis reaktyvinis lėktuvas atliko beveik prieš pusę amžiaus, 1974 metais – o tarnybą pradėjo po 12 metų nuo pirmo skrydžio, 1986 metais.

„Oro pajėgose jis gavo pravardę „Bone“ arba „B-one“. Jo konstrukcijoje buvo panaudoti kintamos geometrijos sparnai. Pakilimo metu, kai nedidelis greitis, dideliu kampu išskleisti sparnai didina pakilimo jėgą, o skrendant stratosferoje jie suskleidžiami, kad galėtų pasiekti viršgarsinį greitį. B-1B pilotai savo ginkluotėje turi didelį pasirinkimą: nuo paprastų bombų iki branduolinių. Šią ginkluotę bombonešis talpina kaip lėktuvo viduje taip ir ant sparnų“, – teigia ginkluotės entuziastas.

Anot jo, „Bone“ dalyvavo eilėje operacijų: pirmame Irako kare, 1998 Irako operacijoje „Dykumų lapė“, Kosove, Afganistane ir vėl Irake.

„Tačiau ir šiems seniems kovotojams atėjo laikas išeiti į pensiją. Per daugiau nei du dešimtmečius kovinio panaudojimo orlaiviai nusidėvėjo tiek, kad tolimesnis remontas ir modernizavimas tapo neracionalus. Į laikino poilsio vietas iškeliavo 17 šių kovos mašinų, iš turimų 62 lėktuvų“, – aiškina D. Antanaitis.

Tačiau strateginio bombonešio vieta tuščia nelieka. Atsargos majoras pasakoja, kad B-1B pensininkus pakeis naujieji „B-21 Raider“.

„Naujasis karys – tai sunkusis bombonešis, kuris savo ginkluotėje turi paprastas ir termobranduolines bombas. Jis sukurtas panaudojant „stealth“ technologijas ir yra labai sunkiai pastebimas radarais. Naujo bombonešio paskirtis – įveikti priešo priešlėktuvinę gynybą ir atakuoti taikinius, esančius giliame užnugaryje. Šie nematomi lėktuvai palaipsniui pakeis turimus B-1B, o senieji lėktuvai „Bone“, kaip seni kariai, ilsėsis bei lauks, kada galės sugrįžti į rikiuotę ir toliau tarnauti savo valstybei“, – apibendrina karys.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.