Rokiškio muziejui padovanojo įspūdingą archeologinį eksponatą

Į Rokiškio krašto muziejų užsukęs Gintas Vaičius su savimi atsinešė radinį, rastą Juodonių kaimo apylinkių ariamame lauke. Jo klausimas muziejininkams buvo, kas tai yra ir ar tai reikalinga muziejui? Turbūt kiekvienas pietų Lietuvos gyventojas atsakytų p. Gintui, kad tai yra titnagas. Tačiau šiame rajone didelių titnago akmenų nėra randama, tad šis radinys pasirodė keistas ir nežinomas. Titnagas ir jo gaminiai Rokiškio regioną pasiekdavo natūrinių mainų keliu.

 Į Rokiškio krašto muziejų užsukęs Gintas Vaičius su savimi atsinešė radinį, rastą Juodonių kaimo apylinkių ariamame lauke.<br> Rokiškio krašto muziejaus nuotr.
 Į Rokiškio krašto muziejų užsukęs Gintas Vaičius su savimi atsinešė radinį, rastą Juodonių kaimo apylinkių ariamame lauke.<br> Rokiškio krašto muziejaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

rokiskiosirena.lt

2021-04-28 14:33

Titnagas – nuo seno naudojama uoliena. Dar paleolito laikais pirmykščiai žmonės iš jo darydavo įvairius įrankius (gremžtukus, strėlių antgalius, ietigalius, kirvukus, kirstukus, skeltukus ugniai įskelti ir kt.). Ypač titnago įrankių gamyba suklestėjo neolito laikotarpyje.

Nuo 2015 m. titnagas yra laikomas Lietuvos nacionaliniu akmeniu.

Tikėtina, kad šis nemažas titnago gabalas (15 cm ilgio, 8 cm pločio) laukuose atsidūrė iš Juodonių senovės gyvenvietės – ir buvo žaliava titnaginiams įrankiams gaminti.

Šalia Juodonių kaimo netoli Rokiškio ir Anykščių rajonų ribos yra Juodonių archeologinis kompleksas, kurį sudaro Juodonių piliakalnis su papėdės gyvenviete ir alkakalnis, vadinamas Valiulo kalnu.

Juodonių archeologinis kompleksas yra plačiausiai tyrinėtų paminklų Šiaurės rytų Lietuvoje. Archeologiniai tyrimai vykdyti 1958, 1959, 1986, 1987, 1989, 2002 m. Piliakalnis naudotas nuo I tūkstantmečio pr. Kr. antrosios pusės iki VI–VII a. Piliakalnio gyvenvietė datuojama nuo IV a. iki XI–XII a.

Juodonys yra dažnai siejami su XIII–XIV a. šaltiniuose minima Sėlos krašto Maleišinės žeme.

Portalas „Rokiškio sirena“ nuoširdžiai dėkoja gerb. Gintui Vaičiui už įdomų įspūdingą radinį, kuris papildys Rokiškio krašto muziejaus ekspoziciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.