Skelbiami mokslo populiarinimo konkurso nugalėtojai

Mokslo populiarinimas šiais laikais – itin svarbi veikla. Ne tik dėl to, kad vis dar esama žmonių, kurie tiki mitais, neskiria mokslo nuo pseudomokslo ar nesupranta, kokiais principais veikia mokslas – bet ir todėl, kad aiškinant kažką kitiems, geriau supranti ir pats.

 Skelbiami 2021 m. Mokslo populiarinimo konkurso nugalėtojai, o taip pat - specialiojo lrytas.lt prizo nugalėtojas.<br> 123rf iliustr., lrytas.lt mont.
 Skelbiami 2021 m. Mokslo populiarinimo konkurso nugalėtojai, o taip pat - specialiojo lrytas.lt prizo nugalėtojas.<br> 123rf iliustr., lrytas.lt mont.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 2, 2021, 9:24 AM, atnaujinta May 3, 2021, 9:59 AM

Lietuvos mokslininko, astrofizikos daktaro Kastyčio Zubovo inicijuotas konkursas vyksta jau aštuntus metus, prie jo prisidėjo ir portalas Lrytas.lt.

Šiais metais konkurso darbus vertino mokslininkai, mokslo komunikatoriai ir žurnalistai. Įvertinus komisijos balsavimą, konkurso nugalėtojais tapo šie darbai ir jų autoriai:

1 vieta – Ieva Kaminskaitė, už straipsnį apie geoterminę energiją. Ievai atitenka Vilniaus universiteto, Etnokosmologijos muziejaus, „Alma Littera“ bei kitų rėmėjų prizai.

2 vieta – J. Karolis Degutis, už straipsnį apie sąmonės prigimti. Karoliui atitenka Kauno technologijos universiteto, kino teatro „Pasaka“, „Alma Littera“ bei kitų rėmėjų prizai.

3 vieta – Rasa Tumaševičiūtė, už straipsnį apie blokų technologijos panaudojimą taršos mažinimui. Rasai taip pat atitenka mūsų rėmėjų prizai.

Geriausiu moksleivio darbu pripažintas Martynos Vertelkaitės straipsnis apie taršą. Martyna bus apdovanota VU, KTU bei „Mokslo sriubos“ suvenyrais, knygomis bei kuponais apsilankyti Etnokosmologijos muziejuje ir Planetariume. Tai pat ją su visa klase pakviesime į ekskursiją po Fizinių ir technologijos mokslų centro laboratorijas.

Konkurso partnerio technologijos.lt portalo atstovai prizą skiria Augustui J. Sidarui už tekstą apie Elono Musko kuriamą „Neuralink“. Tam pačiam darbui specialų apdovanojimą skyrė ir Valstybinės lietuvių kalbos komisija skyrė prizą – už sklandžiausios kalbos darbą. Augustas bus apdovanotas dviem knygomis.

Portalo lrytas.lt apdovanojimas

Darbų vertinimo komisijoje šiemet dalyvavo ir portalo Lrytas.lt IT ir Mokslo rubrikos redaktorius Adomas Rutkauskas.

„Šiemet konkurse dalyvaujančių darbų kiekis gal ir nebuvo itin didelis, tačiau jį visiškai nusvėrė darbų kokybė. Išrinkti specialųjį portalo Lrytas.lt prizą buvo tikrai nemenkas iššūkis – darbų, kuriuos norėjosi apdovanoti, buvo bent trečdalis“, – teigė jis.

Galiausiai įvertinus konkursinio darbo kokybę, temą ir aktualumą, portalo Lrytas.lt specialusis prizas – „Lietuvos ryto“ kuprinė – skiriamas gydytojai, vaikų ir paauglių psichiatrei Daliai Mickevičiūtei, už straipsnį, aiškinantį kaip veikia placebas.

„Vienas iš pagrindinių veiksnių sprendžiant, kam skiriamas specialusis portalo Lrytas.lt prizas, buvo straipsnio aktualumas. Šiais pandemijos laikais suprasti, kaip veikia vaistai, kokie būdai pasitelkiami jų bandymams ir tyrimams, yra labai svarbu – juk tokiu pačiu būdu buvo bandomos ir koronaviruso vakcinos, apie kurias šiandien sklando tiek išsigalvojimų“, – teigė A.Rutkauskas.

Portalas lrytas.lt sveikina ponią D.Mickevičiūtę ir dėkoja jai už puikų ir savalaikį darbą – o taip pat kviečia skaitytojus atkreipti dėmesį ir į kitus darbus, kurie, portalo vertinimu, pagal savo kokybę ir vertę lygiai taip pat galėjo tapti nugalėtojais:

Giedriaus Markevičiaus rašinys apie gyvybę kosmose ir Fermi paradoksą.

Kristinos Jankūnės rašinys apie cukrinį diabetą ir šiuolaikines priemones, pasitelkiamas kovai su juo.

Gretės Vaičaitytės straipsnis apie gamtos kvapus ir jų kilmę.

Renatos Eigelytės rašinys apie kompiuterinius žaidimus.

Raimundo Blažio rašinys apie rentgeno poveikį sveikatai.

Visus šių metų konkurso darbus galite pamatyti paspaudę šią nuorodą, o kalbant apie 2022 metus – kviečiame nepamiršti šio renginio ir smailinti plunksnas (ar klaviatūras) būsimajam konkurusui. Mokslas yra nuostabus ir mums reikia, kad apie jį papasakotumėte!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.