Sąmokslo teoretikų pergalė regione žmonių gyvenimą pavertė košmaru: teko gelbėti skiepų planą

Kovo pabaigoje Papua Naujajai Gvinėjai kovojant su milžinišku COVID-19 protrūkiu, ministras pirmininkas Jamesas Marape'as tapo pirmuoju asmeniu šalyje, gavusiu vakcinos dozę, skubiuoju būdu atsiųstą iš Australijos.

 Paskutiniu metu Papua Naujosios Gvinėjos socialinės žiniasklaidos kanalus užliejo įnirtinga klaidingos informacijos kampanija, platinanti su vakcinomis siejamas sąmokslo teorijas.<br> 123rf iliustr.
 Paskutiniu metu Papua Naujosios Gvinėjos socialinės žiniasklaidos kanalus užliejo įnirtinga klaidingos informacijos kampanija, platinanti su vakcinomis siejamas sąmokslo teorijas.<br> 123rf iliustr.
 Kovo pabaigoje Papua Naujajai Gvinėjai kovojant su monumentaliu COVID-19 protrūkiu, ministras pirmininkas Jamesas Marape'as tapo pirmuoju asmeniu šalyje, gavusiu vakcinos dozę<br> AFP / Scanpix nuotr.
 Kovo pabaigoje Papua Naujajai Gvinėjai kovojant su monumentaliu COVID-19 protrūkiu, ministras pirmininkas Jamesas Marape'as tapo pirmuoju asmeniu šalyje, gavusiu vakcinos dozę<br> AFP / Scanpix nuotr.
 Remiantis Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, gegužės 11 d. Port Morsbyje buvo suleista tik 3075 iš 8500 „AstraZeneca“ vakcinos dozių.<br> AFP / Scanpix nuotr.
 Remiantis Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, gegužės 11 d. Port Morsbyje buvo suleista tik 3075 iš 8500 „AstraZeneca“ vakcinos dozių.<br> AFP / Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2021-05-13 10:26

Prieš gaudamas skiepą, jam teko žmonėms paskelbti, kad taps oficialia vakcinos „jūrų kiaulyte“ – kad jei jis mirs, žmonėms nebereikės rizikuoti, bet jei taip nenutiks – jis tikisi, kad kiti paseks pavyzdžiu ir vakcinuosis.

Du J.Marape'o broliai taip pat buvo pirmojoje vakciną gaunančioje grupėje – nepaisant to, kad jie nėra sveikatos apsaugos sistemos darbuotojai, kurie šalyje skiepijami pirmiausiai. Po injekcijos kalbėdamas su žiniasklaida, brolis Warrenas Marape'as teigė, kad jis tai padarė brolio prašymu.

„Mes nerimavome, jaudinomės“, – laikraščiui „Post Courier“ sakė Warrenas – Dar blogiau buvo tai, kad buvo tiek daug sąmokslo teorijų, ir net kai kurie gydytojai viešuose forumuose ir socialinėje žiniasklaidoje skelbė prieš „AstraZeneca“ vakcinas nukreiptas žinutes“, – sakė jis.

Nuo metų pradžios šalies socialinės žiniasklaidos kanalus užliejo įnirtinga klaidingos informacijos kampanija, platinanti su vakcinomis siejamas sąmokslo teorijas.

Ataskaitos atskleidė nerimą keliančias tendencijas, rodančias, kad 62 proc. „Facebook“ įrašų apie vakcinas regione pateikia nepagrįstus teiginius ir melagienas – įskaitant tai, kad vakcinos buvo pagamintos siekiant sekti asmens duomenis, prieštarauja krikščioniško tikėjimo pagrindams ir daro įtaką vaisingumui.

Viename Samoa naujienų diskusijų grupės įraše sakoma, kad tai „buvo numatyta Biblijoje... mes gyvename paskutinėmis dienomis“, o kitoje teigiama, kad „be kraujo krešulių, vakcinos yra skirtos per moterų nevaisingumą vykdyti populiacijos kontrolę“.

Nuo vasario mėnesio šalyje naujų COVID-19 atvejų padaugėjus dešimt kartų, sveikatos apsaugos ministrė Jelta Wong dezinformaciją socialinėje žiniasklaidoje nurodė kaip „didžiausią iššūkį“ kovojant su COVID-19 plitimu. Ministrė teigia, kad bet koks grįžimas prie normalaus gyvenimo priklauso nuo visuomenės vakcinacijos intensyvumo, siekiant taip sukurti imunitetą.

Remiantis Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, gegužės 11 d. Port Morsbyje buvo suleistos tik 3075 iš 8500 „AstraZeneca“ vakcinos dozių – vakcinos, kurias Australija paaukojo Papua Naujajai Gvinėjai kovo mėnesį.

Šalį pasiekė ir 100 000 dozių „Covax“ vakcinų siunta – bet pareigūnai baiminasi nebe to, kad vakcinų nepakaks tiems, kam jų reikia, bet kad iki tol, kol jos galiausiai bus suleistos žmonėms, baigsis jų galiojimo laikas.

„Norint sėkmingai įgyvendinti COVID-19 vakcinacijos programą šalyje, labai svarbu išspręsti dvejones dėl vakcinacijos“, – sako Papua Naujosios Gvinėjos Medicinos tyrimų instituto mokslinė bendradarbė dr. Pamela Toliman. Institutas atlieka tyrimą apie socialinės žiniasklaidos įtaką COVID-19 pandemijos metu. Pasak mokslininkės, svarbu suprasti pagrindinius veiksnius, skatinančius dezinformacijos sklaidą.

Kaimyninės Saliamono salų šalies Medicinos asociacijos prezidentas dr. Claude'as Posala sako, kad socialinės žiniasklaidos „informacijos perteklius“ iš pradžių sumažino pasitikėjimą vakcinomis jo šalyje, nes gyventojai stengėsi gauti patikimą informaciją iš melagingų duomenų.

Pirmą 24 000 „AstraZeneca“ dozių siuntą Saliamono salos gavo kovo 23 d. Iš pradžių skiepijime buvo teikiama pirmenybė „pirmojo fronto“ darbuotojams, tačiau per pirmąsias tris dienas buvo paskiepyta tik 600 žmonių. Problema buvo ne pasiūla, o paklausa. Darbuotojai paprasčiausiai nepasitikėjo vakcina.

Tačiau stipri vyriausybės atsakomoji kampanija padidino prieigą prie patikimos informacijos ir išaugino pasitikėjimą. Iki balandžio 25 d. Honiaroje ir Vakarų provincijoje buvo paskiepyta beveik 5000 žmonių, taip pat pranešama apie prie vakcinacijos centrų susidariusias žmonių eiles.

„Vyriausybė dabar užsiima komunikacija socialinėje žiniasklaidoje. To rezultatas – informacija apie vakcinas, kuri būtų pasiekusi bendruomenes per porą savaičių, buvo pateikta operatyviai, ir tai padidino pasitikėjimą. Dabar matome entuziazmą skiepytis“, – sako C.Posala.

Pandemija išryškino galingą socialinės žiniasklaidos vaidmenį kuriant naratyvą ir dalijantis informacija Ramiojo vandenyno regione. Daugelyje šalių „Facebook“ pasiekia plačiau ir toliau nei tradicinė žiniasklaida. Tuo tarpu patikrintos informacijos kanalai yra destabilizuoti, o nuomonės tampa plačiau prieinamomis nei realūs faktai.

Fidžio sostinėje Suvoje, kurioje po to, kai buvo nustatytas indiškas COVID-19 variantas, paskelbtas karantinas, dvejonės dėl vakcinų senka, sako Pietų ramiojo vandenyno universiteto socialinės žiniasklaidos ekspertas Jope Tarai.

„Entuziazmas dėl vakcinų labai išaugo. Užsidarius Suvai, Fidžio gyventojai yra pasirengę priimti vakcinas, kad galėtų sugrįžti prie įprasto gyvenimo. Didėjant sėkmingai paskiepytų žmonių skaičiui, auga ir suvokimas, kad socialinių tinklų sąmokslo teorijos yra klaidingos, – sako jis. – Socialinė žiniasklaida dabar užpildyta žmonių, besiruošiančių skiepytis, vaizdais – tai kelia pasitikėjimą ir norą skiepytis“.

Parengta pagal „The Guardian“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.