„Apple“ vadovas teisme atsisakė atskleisti „App Store“ pelningumo rodiklius

JAV technologijų milžinė „Apple“ nevertina savo elektroninės programų parduotuvės „App Store“ pelningumo, pareiškė bendrovės generalinis direktorius Timas Cookas, atsakydamas į „Epic Games“ advokato Gary Bornsteino klausimus teismo posėdyje, kuriame nagrinėjamas vaizdo žaidimų kūrėjos iškeltas ieškinys.

 JAV technologijų milžinė „Apple“ nevertina savo elektroninės programų parduotuvės „App Store“ pelningumo, pareiškė bendrovės generalinis direktorius Timas Cookas.<br> Reuters / Scanpix nuotr.
 JAV technologijų milžinė „Apple“ nevertina savo elektroninės programų parduotuvės „App Store“ pelningumo, pareiškė bendrovės generalinis direktorius Timas Cookas.<br> Reuters / Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-05-24 16:18

Penktadienį pirmą kartą teisme dalyvavęs T. Cookas vengė diskutuoti apie pelningumo rodiklius, pažymi „The Wall Street Journal“.

„Epic Games“ pateikė ieškinį „Apple“ pernai rugpjūtį.

Žaidimo „Fortnite“ kūrėja tvirtina, kad „Apple“ neteisėtai blokuoja trečiųjų šalių programų parduotuvių diegimą savo įrenginiuose, taip pat versdama kūrėjus naudoti jos pačios mokėjimo sistemą visoms operacijoms, už paslaugą imdama iki 30 proc. vartotojų sumokėtos kainos.

Bylos nagrinėjimas vyksta jau tris savaites, o paskutinis posėdis suplanuotas pirmadienį.

Tikimasi, kad teisėja sprendimą priims per artimiausius mėnesius.

„Apple“ generalinis direktorius penktadienį teisme pareiškė, kad draudimas įdiegti kitas programų parduotuves bei programų tikrinimas parduotuvėje „App Store“ yra skirtas apsaugoti vartotojus.

Jis taip pat atmetė „Epic Games“ tvirtinimą, kad „Apple“ vadovaujasi siekiu uždirbti kuo daugiau pelno.

Savo ruožtu teisėja Yvonne Gonzalez Rogers pažymėjo, kad „Apple“ vidinė mokėjimo sistema neturi varžovių.

Ji taip pat atkreipė dėmesį į tai, kad „Apple“ draudžia programų kūrėjams pranešti vartotojams apie pigesnius būdus apsipirkti, aplenkiant „Apple“ sistemą.

„Suprantu, kad „Apple“ tam tikru būdu parūpina klientų [žaidimų kūrėjams], – kalbėjo teisėja. – Tačiau po šios pirmosios sąveikos kūrėjai išlaiko klientus, o „Apple“ iš to tiesiog uždirba pelną.“

T. Cookas su tuo nesutiko sakydamas, kad nemokamų programų prieinamumas „App Store“ pritraukia klientus, o tai galbūt naudinga žaidimų kūrėjams.

Jis gynė „Apple“ verslo modelį, kai imamas mokestis už programų atsisiuntimą ir pirkimą elektroninėje parduotuvėje.

„Apple“ vadovas taip pat pažymėjo, kad vartotojai turi pasirinkimą.

„Jie gali rinktis iš skirtingų išmaniųjų telefonų modelių, palaikančių „Android“ ir „iPhone“. Tačiau „iPhone“ turi daugybę saugumo ir duomenų apsaugos principų“, – pridūrė jis.

„Epic Games“ advokatas taip pat palietė „Apple“ susitarimo su „Google“ – numatytosios „Apple“ įrenginių paieškos sistemų tiekėjos – klausimą. Jis rėmėsi vyriausybės duomenimis, kad patronuojamoji „Alphabet“ įmonė „Google“ už susitarimą sumokėjo „Apple“ 10 mlrd. JAV dolerių.

Spalį JAV teisingumo departamentas pateikė „Google“ ieškinį pagal antimonopolinius įstatymus, teigdamas, kad bendrovė kasmet mokėjo „Apple“ nuo 8 iki 12 mlrd. JAV dolerių. T. Cookas atsakė, kad nepamena tikslios sandorio sumos.

Be to, advokatas palietė ir „Apple“ verslą Kinijoje.

Anksčiau leidinys „The New York Times“ buvo pranešęs, kad „Apple“ kompromisas su Kinijos valdžios institucijomis pakenkė vartotojų asmens duomenų apsaugai.

Bendrovei taip pat buvo pareikšti įtarimai dėl programų pašalinimo, vykdant Kinijos valdžios institucijų reikalavimus.

„Apple“ vadovas teisme teigė, kad bendrovė yra priversta laikytis Kinijos įstatymų.

„Apple“ akcijos penktadienį smuktelėjo 1,5 procento.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.