„Facebook“ nebetrins teiginių, kad naująjį koronavirusą galėjo sukurti žmogus

„Facebook“ teigia, kad nebešalins nuorodų į teiginius, kad koronavirusas buvo galimai sukurtas žmogaus.

 „Facebook“ teigia, kad nebešalins nuorodų į teiginius, kad koronavirusas buvo galimai sukurtas žmogaus.<br> 123rf iliustr., lrytas.lt mont.
 „Facebook“ teigia, kad nebešalins nuorodų į teiginius, kad koronavirusas buvo galimai sukurtas žmogaus.<br> 123rf iliustr., lrytas.lt mont.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 28, 2021, 10:37 AM

Šis pranešimas buvo paskelbtas netrukus po to, kai prezidentas Joe Bidenas paskelbė nurodęs JAV žvalgybai dėti daugiau pastangų tiriant COVID-19 kilmę.

Kalbėdamas su „CNN Business“, „Facebook“ atstovas trečiadienį sakė: „Atsižvelgiant į vykstančius COVID-19 kilmės tyrimus ir konsultacijas su visuomenės sveikatos ekspertais, mes nebešalinsime teiginių, kad COVID-19 yra sukurtas žmogaus. Mes ir toliau dirbsime su sveikatos apsaugos ekspertais, kad neatsiliktume nuo kintančių pandemijos kilmės duomenų ir reguliariai atnaujinsime savo politiką, kai tik paaiškės nauji faktai ir tendencijos“.

J.Bidenas trečiadienį paskelbė, kad nurodė JAV pareigūnams per 90 dienų ištirti viruso kilmę. Šis pranešimas buvo paskelbtas po to, kai JAV žvalgybos pranešime buvo paskelbta, kad keli Kinijos Uhano virusologijos instituto tyrėjai koronavirusu susirgo 2019 m. lapkritį ir turėjo būti hospitalizuoti – tai buvo nauja detalė, kuri paskatino naują visuomenės spaudimą valdžiai gilintis į viruso kilmę.

„Paprašiau imtis papildomų tyrimų sričių, kurios gali būti reikalingos, įskaitant konkrečius klausimus Kinijai. Taip pat paprašiau, kad šios pastangos apimtų mūsų nacionalinių laboratorijų ir kitų mūsų vyriausybės agentūrų darbą, siekiant sustiprinti žvalgybos pastangas. Taip pat paprašiau žvalgybos visapusiškai informuoti Kongresą apie savo darbą“, – sakoma J.Bideno pranešime.

„Facebook“ vasario mėnesį paskelbė, kad po „konsultacijų su pirmaujančiomis sveikatos organizacijomis, įskaitant Pasaulio sveikatos organizaciją“, trins teiginius, jog virusas buvo žmogaus sukurtas. Socialinis tinklas taip pat stengėsi panaikinti klaidingą vakcinacijos informaciją ir kitus melagingus teiginius, kuriuos paneigė visuomenės sveikatos specialistai.

Lig šiol mokslo pasaulyje dominavo nuomonė, kad naujasis koronavirusas SARS-CoV-2 yra natūralios kilmės – pasak mokslininkų, tokią versiją pagrindžia genetinė viruso analizė, o taip pat sąlyginai menkas jo užkrečiamumas (jei virusas būtų buvęs kuriamas kaip biologinis ginklas, nebūtų buvę verta jį kurti tokiu neefektyviu).

Kita versija, kuri neprieštarauja ir naujiesiems JAV žvalgybos duomenims, skelbia, kad virusas yra natūralios kilmės, bet išplito jį tiriant Uhano virusologios institute, laikantis pernelyg žemų saugumo reikalavimų ar tiesiog per nelaimingą atsitikimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.