Nurodė vieną atvejį, kodėl kariniu atžvilgiu būti Rusijos kaimynystėje yra naudinga

Valstybių kariuomenės turi būti pasirengusios ginti savo valstybių ir piliečių interesus – tai yra svarbiausias prioritetas ir pirminis bei vienintelis kariuomenės uždavinys, sako Lietuvos kariuomenės atsargos majoras ir ginkluotės entuziastas Darius Antanaitis. Anot jo, atsižvelgiant į grėsmes, su kuriomis susiduria dabar ir susidurs ateityje valstybė, vystomi kariniai pajėgumai.

 Amerikiečių programos ERCA esmė – egzistuojančią M109 bazės „Paladin“ versiją pritaikyti šaudyti sviediniais su reaktyviniais varikliais, skirtais pataikyti į taikinius dideliu nuotoliu.<br> Wikimedia commons
 Amerikiečių programos ERCA esmė – egzistuojančią M109 bazės „Paladin“ versiją pritaikyti šaudyti sviediniais su reaktyviniais varikliais, skirtais pataikyti į taikinius dideliu nuotoliu.<br> Wikimedia commons
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 2, 2021, 8:18 AM

„Po Šaltojo karo laimėjimo, JAV kariuomenė perorientavo savo pajėgumus į ekspedicines pajėgas, skirtas kovoti su teroristinėmis organizacijomis. Atsižvelgiant į naujas užduotis, JAV kariai atitinkamai pertvarkė savo pajėgumus. Kelis dešimtmečius ginkluotė, technika, taktika ir personalas buvo rengiamas žemo intensyvumo konfliktams užjūrio valstybėse, kai priešas yra menkai ginkluotas bei neorganizuotas? – pasakoja karys.

Jo teigimu, šios reorganizacijos rezultatas toks, kad amerikiečiai panaikino arba stipriai sumažino ginkluotę bei techniką, kuri skirta kovoti globaliame konflikte, kai kariauja kelios stiprios valstybės. Taip atsirado lengvai šarvuoti ir ginkluoti MRAP (angl. Mine-Resistant Ambush Protected) transporteriai, kurių paskirtis – apsaugoti personalą nuo pakelės bombų.

Be to, žemo intensyvumo konfliktams buvo pritaikyta ir artilerija. Dėl ko 75 procentai visos JAV kariuomenės „vamzdinės“ 155 mm artilerijos tapo velkamos haubicos M777.

„Tačiau laikai keičiasi ir kariuomenė turi prisitaikyti prie naujų iššūkių: Rusijos ir Kinijos grėsmių“, – sako D.Antanaitis.

Jis pasakoja, kad norėdami būti tinkamai pasiruošusiais ginti JAV interesus, amerikiečiai jau kelerius metus bando atgaivinti ir pritaikyti gerokai senstelėjusias vikšrines savaeiges haubicas M109, kurių sandėliuose dar turi nemažai. „Tam tikslui buvo pradėta programa ERCA (angl. Extended Range Cannon Artilery). Jos esmė – egzistuojančią M109 bazės „Paladin“ versiją pritaikyti šaudyti sviediniais su reaktyviniais varikliais, skirtais pataikyti į taikinius dideliu nuotoliu“, – teigia ginkluotės entuziastas.

Kad tai įvykdytų, JAV kariuomenė nusprendė pasirinkti vieną paprasčiausių kelių: prailginti savaeigės haubicos vamzdį, pritaikyti sistemą šaudyti sviediniais su reaktyviniais varikliais, sumontuoti automatinį užtaisymą.

Tačiau pritaikant seną sistemą naujiems iššūkiams, viskas nėra viskas taip paprasta. Prailginus vamzdį iki 9,1 metro ir įtaisius papildomą įrangą, naujos haubicos kovinis komplektas nebegali būti 31 šaudmenų: sumažėjo iki 23 sviedinių su parako užtaisais ir sprogdikliais. Lyg to būtų maža, automatinio užtaisymo sistema yra per lėta JAV kariuomenės poreikiams. Visa tai gali sukelti riziką, kad JAV kariuomenės planai pradėti operacinį naujos haubicos testavimą 2023 metais gali būti nukelti.

„Senos ginkluotės ir technikos pritaikymas prie šiuolaikinių iššūkių gali sukelti – ir sukelia problemas. Senos sistemos sukurtos atsižvelgiant į kelių dešimtmečių senumo praeities iššūkius, kurie per šiuos dešimtmečius pasikeitė. Pritaikant senas sistemas naujoms užduotims, norima sutaupyti lėšas, tačiau tai praktiškai niekada nesuveikia ir senų sistemų modernizavimas ne tik iššvaisto daugiau biudžeto, bet ir kariai negauna reikiamos įrangos atitinkamai kovoti prieš esamas ir ateities grėsmes“, – teigia atsargos majoras.

„Grįžtant prie stambaus masto konvencinio karo, būtent „senoji“ Europa yra geresnėse pozicijose – ypač valstybės, kurios nuolat susiduria su Rusijos grėsme bei neišvaistė savo pajėgumų persiorientuojant į žemo intensyvumo konfliktus. Tarp šių valstybių esame ir mes – nuolat vystydami savo kariuomenę gebėti apginti mūsų teritorijos vientisumą ir mūsų laisvę bei nepriklausomybę“, – apibendrina D.Antanaitis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.