Šį mėnesį Pentagonas pateiks ataskaitą apie NSO. Ko galima tikėtis?

Po kelis mėnesius trukusio tyrimo Pentagonas yra pasirengęs paskelbti pranešimą, kuriame bus aptariami nenustatytų oro reiškinių (angl. unidentified aerial phenomena, UAP) – dažniau žinomų kaip „neatpažintų skraidančių objektų“ arba NSO – liudijimai.

 Po kelis mėnesius trukusio tyrimo Pentagonas yra pasirengęs paskelbti pranešimą, kuriame bus aptariami NSO liudijimai ir užfiksavimai (asociatyvinė iliustr.).<br> 123rf iliustr.
 Po kelis mėnesius trukusio tyrimo Pentagonas yra pasirengęs paskelbti pranešimą, kuriame bus aptariami NSO liudijimai ir užfiksavimai (asociatyvinė iliustr.).<br> 123rf iliustr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 4, 2021, 8:40 AM, atnaujinta Jun 4, 2021, 8:54 AM

Tačiau neverta tikėtis pribloškiančio atskleidimo apie slaptas ateivių technologijas ir nežemiškus kosminius laivus. Ataskaitos tikslas yra nustatyti paslaptingų objektų stebėjimo registravimo standartus ir nustatyti, ar tie objektai kelia grėsmę JAV nacionaliniam saugumui.

2020 m. JAV Senato žvalgybos komitetas paragino ištirti UAP 2021 Fiskalinių metų Žvalgybos leidimų įstatymą. Komiteto nariai buvo susirūpinę, kad „nepaisant galimos grėsmės, Federalinėje valdžioje nėra vieningos ir išsamios žvalgybos informacijos apie UAP rinkimą ir analizės procesą“.

2020 m. lapkričio 21 d. patvirtinus įstatymo projektą, Nacionalinės žvalgybos direktorius ir gynybos sekretorius turėjo 180 dienų parengti komitetui „neįslaptintos formos“ ataskaitą apie dabartinę UAP stebėjimų ir protokolų būklę – o šešių mėnesių terminas baigiasi šį mėnesį.

Kai aktas buvo parengtas ir priimtas, Žvalgybos komiteto pirmininko pareigas ėjo Floridos senatorius Marco Rubio, ir jis nurodė tirti UAP, nes matė juos kaip kritinį nacionalinio saugumo klausimą.

„Viskas, kas patenka į oro erdvę, bet ko neturėtų ten būti, kelia grėsmę, – CBS laidoje sakė Rubio. – Aš noriu, kad mes į tai žiūrėtume rimtai ir turėtume procesą, kuris rimtai į tai žiūrėtų. Noriu, kad turėtume procesą, skirtą analizuoti duomenis kiekvieną kartą, kai tik jų gauname“.

2020 m. balandį JAV Karinis jūrų laivynas publikavo tris vaizdo įrašus su užfiksuotais NSO, nuo 2004 iki 2015 m. .Vaizdo klipai buvo praminti „FLIR“, „GOFAST“ ir „GIMBAL“ – ir juose matyti, atrodytų, erdvėlaiviai, skriejantys viršgarsiniu greičiu be jokių matomų variklių ar jų paliekamų pėdsakų.

„Esama filmuotos vaizdinės medžiagos apie objektus danguje, apie kuriuos tiksliai nežinome, kas tai tokio yra – negalime paaiškinti, kaip jie judėjo, jų trajektorijos. Jie nepasižymėjo lengvai paaiškinamu modeliu“, – gegužę CBS laidoje „The Late Late Show with James Corden“ sakė buvęs prezidentas Barackas Obama.

Taigi, kas gali būti įtraukta į ataskaitą? Ne viskas dokumente bus viešai prieinama – nors ataskaita bus neįslaptinta, joje „gali būti įslaptintas priedas“, – rašė Žvalgybos komitetas. Komitetas paprašė išsamiai išanalizuoti UAP duomenis ir žvalgybos informaciją, įskaitant Federalinio tyrimų biuro surinktą informaciją apie NSO.

Komitetas taip pat paprašė, kad ataskaitoje būtų apibrėžtas informacijos mainų tarp agentūrų procesas, padedantis identifikuoti nepažįstamas technologijas ir nustatyti NSO pasirodymo dėsningumus, kurie gali reikšti priešiškus ketinimus.

„Noriu, kad mes turėtume procesą, skirtą analizuoti duomenis kiekvieną kartą, kai jų gauname. Kad būtų vieta, kur jie yra kataloguojami ir nuolat analizuojami, kol gausime keletą atsakymų“, – sakė M.Rubio.

„Galbūt tai turi labai paprastą paaiškinimą. O gal ir ne“, – sakė buvęs senatorius. – Sužinosime, kai gausime tą ataskaitą“.

Parengta pagal „Live Science“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.