Archeologas mėgėjas atrado seniausius tokius raižinius šalyje

Archeologas mėgėjas atskleidė ankstyviausią gyvūnų raižinių pavyzdį Škotijoje. Senoviniai meno kūriniai buvo išraižyti bronzos amžiaus laidojimo vietoje.

 HES nuotr.
 HES nuotr.
 Senovės žmonės pastatė šią kapavietę – akmenų krūvą, naudojamą kaip paminklą po jais esantiems kapams – Kilmartin Glen vietovėje, kurioje yra daug neolito ir bronzos amžiaus žmonių pėdsakų, praneša HES.<br> HES nuotr.
 Senovės žmonės pastatė šią kapavietę – akmenų krūvą, naudojamą kaip paminklą po jais esantiems kapams – Kilmartin Glen vietovėje, kurioje yra daug neolito ir bronzos amžiaus žmonių pėdsakų, praneša HES.<br> HES nuotr.
Škotijos uolų meno projekto aspirantė Joana Valdez-Tullett apžiūrinėja raižinius.<br> HES nuotr.
Škotijos uolų meno projekto aspirantė Joana Valdez-Tullett apžiūrinėja raižinius.<br> HES nuotr.
 Archeologai dabar sukūrė trimačius akmens plokštės modelius, kurie atskleidžia sudėtingas šių raižinių detales.<br> HES iliustr.
 Archeologai dabar sukūrė trimačius akmens plokštės modelius, kurie atskleidžia sudėtingas šių raižinių detales.<br> HES iliustr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2021-06-07 21:32, atnaujinta 2021-06-08 08:29

Du taurieji elniai (Cervus elaphus) su pilnai išaugusiais ragais – o taip pat trys mažesni keturkojai gyvūnai, iš kurių du taip pat gali būti elniai – puošia 3,5 metrų ilgio akmenį istorinėje Dunchraigaig Cairn laidojimo oloje, praneša viešoji organizacija „Historic Environment Scotland“ (HES).

Senovės žmonės pastatė šią kapavietę – akmenų krūvą, naudojamą kaip paminklą po jais esantiems kapams – Kilmartin Glen vietovėje, kurioje yra daug neolito ir bronzos amžiaus žmonių pėdsakų, praneša HES.

Raižiniai, kurie buvo išgraviruoti ant akmens prieš 4000-5000 metų, taip pat yra ankstyviausi elnių raižinių pavyzdžiai, atrasti JK.

„Anksčiau manyta, kad priešistoriniai gyvūnų drožiniai iš šio laikotarpio Škotijoje neegzistuoja, – sakoma pagrindinės Škotijos uolų meno projekto tyrėjos Tertia'os Barnett tyrime. – Todėl labai įdomu, kad jie čia pirmą kartą atrasti istoriniame Kilmartin Glene“.

Netikėtas atradimas

Archeologai pirmą kartą 30 m ilgio laidojimo kamerą atrado atrado 1860 m. Čia buvo surasti maždaug dešimties žmonių kremuoti palaikai, taip pat įvairūs dirbiniai, įskaitant galandimo akmenį, kirvį ir titnaginį peilį, praneša HES. Tačiau andainykščių tyrimų metu archeologai nepastebėjo gyvūnų raižinių, esančių požeminį kapą dengiančio akmens apačioje.

Hamishas Fentonas, kuris paprastai pasitelkdamas aitvarą atlieka archeologinius tyrinėjimus iš oro, raižinius atrado neseniai apsilankęs objekte.

„Sutemus keliavau pro Dunchraigaig Cairn ir nusprendžiau su deglu įlįsti į vidų, – sakoma mokslininko mėgėjo pranešime, kuris Anglijos Bornmuto universitete neseniai apsigynė archeologijos bakalauro laipsnį. – Šviesdamas deglu aplink, viršutinės plokštės apačioje pastebėjau raštą, kuris neatrodė kaip natūralūs uolos raštai“.

Raižiniai yra gana nusitrynę ir išblukę, todėl archeologai pirminių kapo kasinėjimo metu jų nepastebėjo – tačiau H.Fentonui nusišypsojo laimė.

„Toliau pasišviesdamas pamačiau, kad žiūriu į elnią, pavaizduotą aukštyn kojomis, – sakoma H.Fentono pranešime. – Toliau dairantis aplinkui, uoloje atradau daugiau gyvūnų“.

Archeologai dabar sukūrė trimačius akmens plokštės modelius, kurie atskleidžia sudėtingas šių raižinių detales, teigia HES.

„Nors JK yra keletas priešistorinių elnių raižinių, vieninteliai ankstyvojo bronzos amžiaus laikais sukurti yra labai schematiški“, – sakoma T.Barnett pranešime. – Puiku, kad šie Dunchraigaig Cairn raižiniai demonstruoja tokias puikias anatomines detales, dėl kurių nėra jokių abejonių, kokią gyvūnų rūšį jie vaizduoja“.

Škotijoje yra daugiau nei 3000 priešistorinių uolų drožinių, kurių didžioji dauguma yra duobelių ir žiedų formos – abstraktūs motyvai, sukurti akmeniniu įrankiu trenkiant į akmens paviršių. Šie ženklai paprastai susideda iš centrinio apskritimo, apsupto koncentriniais žiedais. Kilmartin Glene yra daugybė tokių žiedų raižinių, kurie yra maždaug iš to paties laikotarpio, kaip ir naujai atrastieji žvėrių raižiniai.

„Iki šiol nežinojome nė vienos Didžiosios Britanijos vietovės, kurioje būtų abiejų rūšių raižiniai, – sakoma T.Barnett pareiškime, – kas kelia klausimus apie jų tarpusavio santykius ir jų reikšmę raižinius sukūrusiems žmonėms“.

Anksčiau manyta, kad priešistoriniai šios dienos gyvūnų drožiniai Škotijoje neegzistuoja, nors jie yra žinomi kai kuriose Europos dalyse, daugiausia Skandinavijoje ir Iberijos pusiasalyje.

„Tai buvo visiškai nuostabus ir netikėtas radinys – ir, manau, tokie atradimai yra tikrasis archeologijos lobis, padedantis performuoti mūsų praeities supratimą“, – sako H.Fentonas.

Parengta pagal „Live Science“ ir „Sci News“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.