Ryškėja naujosios „Windows 11“ kontūrai: ko tikėtis?

Likus mažiau nei savaitei iki birželio 24-osios, kuomet „Microsoft“ pristatys savo naują operacinę sistemą „Windows 11“, ima aiškėti, ko iš jos galima tikėtis. Nors naujovės nėra kardinalios ir tiek operacinės sistemos išvaizda, tiek valdymas išliks panašūs, svarbių pokyčių laukia ne vienas: tai ir atšviežinta vartotojo sąsaja, kitoks „Pradžios“ meniu, sugrįžę valdikliai bei, kaip tikimasi, atsinaujinusi programų parduotuvė.

 Likus mažiau nei savaitei iki birželio 24-osios, kuomet „Microsoft“ pristatys savo naują operacinę sistemą „Windows 11“, ima aiškėti, ko iš jos galima tikėtis.
 Likus mažiau nei savaitei iki birželio 24-osios, kuomet „Microsoft“ pristatys savo naują operacinę sistemą „Windows 11“, ima aiškėti, ko iš jos galima tikėtis.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 18, 2021, 11:54 AM, atnaujinta Jun 18, 2021, 11:56 AM

„Pačios „Microsoft“ vadovai sako, kad tai bus vienas didžiausių „Windows“ atnaujinimų per pastarąjį dešimtmetį. Vizualinių pokyčių išties yra ne vienas, tačiau pati operacinė sistema ir jos valdymas turėtų likti labai panašūs, kaip „Windows 10“. Taigi drastiškų sprendimų, kokių pažėrė „Windows 8“, šįkart nebus“, – sako „Telia Global Services Lithuania“ IT paslaugų tiekimo specialistas Tomas Niparavičius.

Artėjant naujosios operacinės sistemos pristatymui, „Microsoft“ šią savaitę paskelbė, kad „Windows 10 Home“ ir „Windows 10 Pro“ bus palaikomos ir atnaujinimus gaus iki 2025 metų spalio 14 dienos. Tuo metu bus praėję lygiai 10 metų nuo šios operacinės sistemos išleidimo.

Nedideli, bet matomi pokyčiai

Visgi pastarosiomis dienomis visas IT specialistų dėmesys krypsta į „Windows 11“ ir jos naujoves, apie kurias išduoda internete nutekėjusi pirminė operacinės sistemos versija. Remiantis ja, nemažai naujovių „Windows 11“ kūrėjai pasiskolino iš „Windows 10X“ – nutrauktos operacinės sistemos versijos, kuri turėjo būti skirta įrenginiams su dviem ekranais.

Pirmiausia į akis krenta pokyčiai užduočių juostoje. Joje esančių programų ikonos perkeltos į centrą (nors galima grįžti ir prie įprasto rikiavimo kairėje), atsisakyta perteklinių funkcijų, o „Pradžios“ meniu pertvarkytas iš pagrindų – jis gerokai supaprastintas, įtraukiant tik vartotojo prisegtas programas, naujausius failus ir kompiuterio išjungimo ar perkrovimo mygtuką.

„Pradžios“ meniu atsisakyta ne tik visų programų juostos, nustatymų ir dokumentų, bet ir automatiškai atsinaujinančių „Live Tiles“ langelių. Tiesa, greitai pasiekti naujienas, orus ir kitą interneto turinį galimybė išliks. Tam skirta atskira, valdiklių (angl. widgets) piktograma užduočių juostoje. Žinoma, jei nesinaudojate, tiek šią, tiek kitas piktogramas iš užduočių juostos galima pašalinti.

Smulki, bet visur pastebima naujovė – suapvalinti kampai. Jie naudojami visoje operacinėje sistemoje, nuo „Pradžios“ meniu iki failų naršyklės ir programų langų. Taip pat „Windows 11“ galėsime paprasčiau valdyti langų išdėstymą: užvedus ir palaikius pelę ant mygtuko, kuris padidina programą per visą ekraną, išnyra valdikliai, leidžiantys grupuoti langus vieną greta kito ar sekcijomis. Tiesa, grupuoti langus galima ir „senuoju“ būdu, nutempiant juos prie ekrano krašto ar kampo.

„Nedidelių dizaino pokyčių yra ir daugiau, nuo permatomų meniu iki naujų piktogramų failų naršyklėje, tačiau išdėstymas ir valdymas liko toks pat. Niekur nedingo ir kitos „Windows“ funkcijos, tokios kaip valdymo skydas ar užduočių tvarkyklė. Taigi jei jau naudojatės „Windows 10“, įprasti prie „Windows 11“ nebus sunku“, – sako T.Niparavičius.

„Kol visas dėmesys nukreiptas į išvaizdą, nieko nežinome apie atnaujinimo strategiją bei saugumo sprendimus – tai itin aktualu IT bendrovėms.“

Žada parodyti dar daugiau

Internete pasirodė ankstyva „Windows 11“ versija, taigi tikėtina, kad į ją įtrauktos ne visos pačios operacinės sistemos ir integruotų programėlių naujovės. Pavyzdžiui, programų parduotuvė „Windows Store“ išliko tokia pati, nors jau senokai sklando kalbos, kad „Microsoft“ dirba prie naujos parduotuvės versijos, o kompanijos vadovas Satya Nadella anksčiau yra užsiminęs, jog „Windows“ atvers daugiau galimybių programų kūrėjams.

„Windows 11“ automatiškai įdiegta „Xbox“ programa, leidžianti lengvai pasiekti „Xbox“ žaidimų parduotuvę, „Xbox Game Pass“ žaidimus ir bendrauti su kitais žaidėjais. Taip pat laukiama patogesnės integracijos su kitais įrenginiais, ypač išmaniaisiais telefonais, nors kol kas didelių postūmių šia kryptimi nepastebėta.

Kad internautai pamatė dar ne viską ir birželio 24-osios laukti verta, žada ir pati „Microsoft“. Oficialioje „Windows“ paskyroje socialiniame tinkle „Twitter“ antradienį paskelbta žinutė: „Tai tik Pradžia. Prisijunkite birželio 24 d., 11 val. ET laiku ir pamatykite, kas toliau.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.