Ūkininko žemėje aptiktas karališkas radinys gali suteikti naujų istorinių žinių

Netoli Ismailijos miesto Egipte gyvenantis ūkininkas atrado 2600 metų senumo stelą, pastatytą faraono Aprijaus, valdžiusio maždaug nuo 589 m. Iki 570 m. pr.m.e, pranešė Egipto senienų ministerija.

 Netoli Ismailijos miesto Egipte gyvenantis ūkininkas atrado 2600 metų senumo stelą, pastatytą faraono Aprijaus, valdžiusio maždaug nuo 589 m. Iki 570 m. pr.m.e.<br> Egipto Senienų ministerijos nuotr.
 Netoli Ismailijos miesto Egipte gyvenantis ūkininkas atrado 2600 metų senumo stelą, pastatytą faraono Aprijaus, valdžiusio maždaug nuo 589 m. Iki 570 m. pr.m.e.<br> Egipto Senienų ministerijos nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 21, 2021, 2:35 PM

Ūkininkas senovinę smiltainio plokštę rado tvarkydamasis savo žemėse, maždaug už 100 kilometrų į šiaurės rytus nuo Kairo. Vyras dėl šio atradimo kreipėsi į Turizmo ir senienų policiją, sakoma ministerijos pranešime. Stela yra 230 centimetrų ilgio, 103 cm pločio ir 45 cm storio.

Stelos viršuje yra išraižytas sparnuotas saulės diskas (diskas, kuris kartais būdavo siejamas su saulės dievu Ra) su faraono Aprijaus kartušu, o po juo – 15 hieroglifų eilučių, sakoma pranešime. Aprijus, taip pat dar žinomas kaip Wahibre Haaibre, atstovavo 26-ąją Egipto dinastiją (nuo 688 m. iki 525 m. pr.m.e) ir valdė tuo metu, kai Egiptas buvo nepriklausomas, o jo sostine dažniausiai buvo šiauriniame Egipte esantis Saisas.

Šiuo metu stelos užrašo vertimas. Aukščiausios senienų tarybos generalinis sekretorius Mostafa Waziri sako, kad stela, atrodo, yra susijusi su karine kampanija, kurią Aprijus vykdė į rytus nuo Egipto.

Senovės Graikijos istorikas Herodotas (gyvenęs apie 484–425 m. Pr. M. E.) teigė, kad Aprijus pralaimėjo karą su finikiečiais, konflikto metu žuvo daug Egipto kareivių ir tai Egipte sukėlė pilietinį karą – dėl kurio Aprijus buvo nužudytas ir nauju faraonu tapo Amasis. Ar ši stela suteiks kokių nors naujų istorinių žinių, kol kas neaišku.

Parengta pagal „Live Science“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.