Inovatyvūs sprendimai neleis pasiklysti augančiose „miesto džiunglėse“

Nors vasarą dažnas atostogauti pasuka link sodybų ir vandens telkinių, kurie telkiasi kaimiškose vietose, tačiau nuolatiniam gyvenimui didelė visuomenės dalis vis dažniau pasirenka miestus. Pagal Jungtinių Tautų organizacijos (JTO) skaičiavimus, 2050-aisiais net apie 68 procentus visos žmonijos gyvens miesto vietovėse, lyginant – šiai akimirkai, ši grupė sudaro 55 procentus visos pasaulio populiacijos.

Spartėjantis urbanizacijos reiškinys keičia miestų veidus ir čia pat kelia daugybę iššūkių.
Spartėjantis urbanizacijos reiškinys keičia miestų veidus ir čia pat kelia daugybę iššūkių.
„Teltonika Mobility“ marketingo skyriaus vadovas Gediminas Mikalainis.
„Teltonika Mobility“ marketingo skyriaus vadovas Gediminas Mikalainis.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jul 2, 2021, 4:24 PM

Spartėjantis urbanizacijos reiškinys keičia miestų veidus ir čia pat kelia daugybę iššūkių. Vienas jų – išaugęs transporto priemonių skaičius gatvėse ir besikeičiantys gyventojų judėjimo poreikiai ir įpročiai mieste. Naujai besiformuojantys iššūkiai reikalauja ir nestandartinių, novatoriškų ir operatyviai pritaikomų sprendimų, kuriuos šią akimirką imasi spręsti tiek mokslo, tiek verslo atstovai.

Augantis gyvenimo tempas – augantis poreikis naujovėms

Lietuvoje veikianti įmonių grupė „Teltonika IoT“ kuria daiktų interneto sprendimus įvairiose srityse visame pasaulyje. Vienas naujausių įmonių grupės pelno centrų „Teltonika Mobility“ fokusuojasi į keletą nuotolinio daiktų, asmenų stebėjimo krypčių, o viena jų, orientuota į miesto judumo ir elektrinio transporto kontrolę.

„Teltonika Mobility“ marketingo skyriaus vadovas Gediminas Mikalainis, kalbėdamas apie šiuolaikinio miesto plėtros tendencijos pastebėjo, jog jas diktuoja visa priežasčių aibė: tai – skirtingas šalių klimatas ir sezoniškumas, egzistuojanti (ar besiformuojanti) mobilumo kultūra, pačių miestų dydis bei radikaliai išaugęs visuomenės gyvenimo tempas:

„Dabartinė visuomenė juda neįtikėtinu tempu, tad sutaupyta valanda (ar net minutė!) tampa didžiulės vertės resursu. Poreikis greitai pasiekti vieną ar kitą lokaciją egzistavo visuomet, tačiau prieš keletą metų buvo vos keletas opcijų, kaip tai buvo galima padaryti – nuosavu automobiliu ar viena iš viešojo transporto opcijų. Žmonių noras viską pasiekti kuo greičiau diktuoja transporto, o tuo pačiu ir miesto, pokyčius“, – teigė G.Mikalainis.

„Ant bangos“ – elektrinis transportas

Apžvelgdamas šiuo metu „ant bangos“ esančias miestų judumo sprendimų tendencijas, G.Mikalainis įvertino stiprų elektrinių transporto priemonių poreikį ir augimą:

„Pastaruosius penketą metų įvardinčiau „elektrifikacijos“ terminu: elektriniai mopedai, automobiliai, dviračiai, paspirtukai ir kitos elektrinės transporto priemonės gatvėse aktyviai siekia dominuojančių pozicijų gatvėse. Ateinančiais metais ši tendencija tik dar labiau stiprės, kadangi žmonės gręžiasi į „žaliosios“ energijos sprendimus, nori prisidėti prie švarios aplinkos palaikymo, o patys miestai įveda daugiau ribojimų vidaus degimo variklius turinčioms transporto priemonėms. Šie veiksniai vienas kitą papildo, dėl to reikia ieškoti būdų, kad abiejų pusių lūkesčius patenkintume.“

Kalbant apie pačios „Teltonika Mobility“ politiką ir veiklos kryptis miesto mobilumo klausimais, įmonės ypatingą dėmesį skiria elektrinio transporto sprendimams: atsižvelgdama į kylančius poreikius, įmonė siekia kuo mažesnių, patogesnių produktų, kuriuos būtų galima patalpinti į dviračio ar paspirtuko rėmą. G.Mikalainis pabrėžia, kad gaminio pranašumas neapsiriboja tik dydžiu – jis turi atlikti ir nuotolinio kontroliavimo funkciją, gebėti tiesiogiai komunikuoti su elektrine transporto priemone. Įmonė glaudžiai bendradarbiauja su didžiausiais elektrinių mopedų ir paspirtukų gamintojais, o tai leidžia pasiekti pačių geriausių rezultatų.

EIT Urban Mobility akceleratorius – galimybė startuoliams prisidėti prie miestų plėtros ir judumo iššūkių sprendimo

Miestų mobilumo tema yra aktuali ne tik didiesiems verslams, tačiau šios srities iššūkius imasi spręsti ir mažesni, tačiau didelį augimo ir plėtros potencialą turintys startuoliai, kuriems ekspertinę ir finansinę paramą teikia Europos inovacijų ir technologijų instituto (EIT) Miesto Judumo (Urban Mobility) bendruomenė, koordinuojanti šios srities startuolių Akceleratorių.

EIT Urban Mobility (EIT UM) Akceleratorius yra ES finansuojama programa, kurią vykdo penki Europos regioniniai centrai.

Programa įgyvendinama drauge su partneriais, siekiant padėti ankstyvos stadijos startuoliams „užaugti“ iki kito plėtros lygmens.

Į EIT UM Akceleratorius patekusios komandos sulaukia tiesioginės finansinės paramos, juos individualiai konsultuoja ekspertai, startuoliams yra suteikiama mentorysės programa, nemokamos fizinės patalpos vykdyti veiklai bei tiesioginė prieiga prie miestų ir kitų testavimo erdvių.

EIT UM Akceleratorius yra skirtas ankstyvos stadijos komandoms, turinčioms verslo idėjų miesto mobilumo srityse, kurios padėtų sumažintų spūstis miestuose ir padidintų transporto sistemos efektyvumą bei naudojant novatoriškus būdus, važiavimą iš taško A į tašką B paverstų greitesniu ir malonesniu procesu.

Ieškoma ir idėjų, skirtų paspartinti perėjimą prie mažai teršiančių ar nulinės taršos transporto priemonių bei visų kitų sprendimų, kurie padėtų padėtų išspręsti su judumu susijusias problemas.

EIT Miesto Judumo Akceleratoriaus veiklas Lietuvoje koordinuoja Kauno technologijos universiteto (KTU), startuolių inkubatorius KTU Startup Space. Planuojama, kad pirmasis kvietimas į Akceleratoriaus veiklas bus paskelbtas vasaros pabaigoje, tačiau verslo vystymo ekspertai jau dabar kviečia konsultuotis ir daugiau sužinoti apie programą.

Daugiau informacijos: startupspace.ktu.edu arba FB kanale KTU Startup Space.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.