Kokių galimybių logistikos ir transporto įmonėms Lietuvoje atvers 5G ryšys?

Savivaldis viešasis transportas, tarpusavyje bendraujantys vilkikai ir automobiliai, sujungti su visa miesto infrastruktūra į vieną tinklą ir siunčiantys vieni kitiems informaciją apie eismo įvykius, kliūtis bei patys priimantys sprendimus apie optimaliausią maršrutą, greitį, siekiant greičiau ir tvariau pasiekti galutinį tašką. Tai tik dalis atsiveriančių galimybių, kuriomis galėsime pasinaudoti pradėję plačiau naudotis 5G ryšiu.

Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jul 2, 2021, 3:25 PM

Apie tai, kada transporto ir logistikos srityje galėsime naudotis visomis 5G ryšio teikiamomis galimybėmis, kokius iššūkius ir kokias galimybes atvers verslui daiktų internetas, bus kalbama artimiausiose laidose „Inovacijų DNR“, kurios rodomos kiekvieną šeštadienį, 11 val. 30 min., per „Lietuvos ryto“ televiziją.

Pagrindiniai ir neginčijami 5G ryšio privalumai – tai didelių duomenų kiekių pralaidumas, nejuntamas vėlinimas ir plačios pritaikymo galimybės.

Visa tai sukuria naujas galimybes verslui, inovacijoms, pažangiems sprendimams, transporto ir pramonės revoliucijai.

Nors 5G ryšys turės įtakos ir paprastiems vartotojams, kuriems pagreitės interneto sparta, bet vis dėlto ši technologija yra orientuota į automatizaciją, robotizaciją, pramonės procesų valdymą, savaeiges mašinas ir t. t. Lietuvoje jis jau veikia 3-uose didžiuosiuose miestuose: Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje.

Šio interneto spartos matavimai daug žadantys: pvz., Vilniaus centre 5G interneto sparta gali siekti 900 megabitų per sekundę.

Prognozuojama, kad ateityje neliks nė vieno daikto ar transporto priemonės, kuris nebus prijungtas prie interneto. O tokią interneto panaudojimo apkrovą būtent ir padės palengvinti šis ryšys.

Kaip laidos metu sakė Arnoldas Solovjovas, Vilniaus universiteto Fizikos fakulteto mokslininkas, 5G visų pirma sujungia daiktus, todėl jis yra orientuotas į pramonę. Naudodamiesi šiuo ryšiu, mes galime greičiau prieiti prie ketvirtosios pramoninės revoliucijos.

„5G užtikrina sumažintą vėlinimą, kuris yra keliskart trumpesnis ir sumažintas iki milisekundės, o tai labai svarbu išmaniesiems miestams, išmaniajai medicinai, autonominėms mašinoms. Kai mes galėsime perkelti viso miesto architektūrą į skaitmeninę erdvę ir sekti pastatų, tiltų kokybę su specialiais jutikliais, kai važiuosime savo automobiliais ir stebėsime, kodėl kelio ruože, kuriame leidžiamas greitis 60 km/val., mūsų automobilis važiuoja 40 km/val. greičiu, o tai vyksta dėl to, kad sistema apskaičiavo, jog taip važiuodami mes greičiau pasieksime savo kelionės tikslą, nes automobilio sistema bus susieta su šviesoforais, tai ir yra tikrasis 5G“, – sakė ekspertas.

„5G transportui labai reikalingas, ypač kalbant apie autonominius, savavaldžius automobilius. Dabartiniai tinklai nėra tam iki galo tinkami dėl atsako laiko, signalo užlaikymo. Apskaičiuota, kad savavaldžiam automobiliui 1 valandos vairavimui reikia maždaug apie 1,5 terabaito (TB) duomenų. 5G – būtent tas tinklas, kuris leis šiuos reikalavimus įgyvendinti. Iš kitos pusės, jeigu 4G vėlinimo laikas yra 20–30 milisekundžių, tai 5G vėlinimas siekia iki 1 milisekundės, o transporto srityje, kur greitis itin svarbus, būtent tos milisekundės gali padėti išvengti nelaimingo atsitikimo“, – savo įžvalgomis dalijasi Giedrius Kukauskas, „Teltonika Networks“ direktorius.

Artimiausiu metu 5G infrastruktūra bus paremtos ir kitos technologijos bei paslaugos – tarp jų ir tokios, kurios šiandien dar neegzistuoja ar apie kurias dar tik pradedama kalbėti.

Pasak „Mordor Intelligence“ analitikų, iki 2025 m. globali išmaniojo transporto rinka išaugs iki 262,1 mlrd. JAV dolerių.

Konsultacinės įmonės „Kenneth Research“ specialistai prognozuoja, kad didžiąją jos dalį sudarys savaeigės mašinos ir iki 2023 m. jų rinka išaugs iki 173 mlrd. JAV dolerių. 5G ryšys gali tapti vienu svarbesnių infrastruktūros elementų, leisiančių tokiam transportui užimti tvirtas pozicijas miestuose.

5G ryšys ne tik suteiks visiškai naują ryšio kokybės galimybę pavieniams vartotojams, kurie galėsis naudotis greitesniu internetu, bet ir leis į tinklą sujungti daiktus, taip dar labiau išplečiant daiktų internetą bei tarpusavio sąveika grindžiamų įrenginių pritaikymo galimybes.

Ne išimtis yra ir transporto bei logistikos sritys, kur tarpusavyje sujungus vilkikus ir kitus prietaisus, bus galima pagreitinti priekių gabenimo procesus ir padaryti šį procesą saugesnį bei tvaresnį.

Daugiau apie 5G ryšio plėtrą Lietuvoje, jo teikiamas galimybes ir naudas kviečiame sužinoti šeštadienį, 11 val. 30 min., įsijungus laidą „Inovacijų DNR“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.